Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

centrowanie cewki - problem ;/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

centrowanie cewki - problem ;/

Witam,

Około pół roku temu regenerowałem głośniki od Altusów 140, wymieniałem samo zawieszenie i centrowałem cewkę, była to moja pierwsza regeneracja i zakończyła się pomyślnie. W tym momencie mam do regeneracji głośniki 2x GDN 25/60/1 oraz 2x GDM 12/60/4 (zamknięty kosz). Jedno zawieszenie od GDN już wyrzuciłem i muszę kupić nowe ponieważ centrowałęm i zawsze po sklejeniu gdzieś cewka tarła lekko ;/, nie wiem co może być, centrowałem zdjęciem rentgenowskim, ale się ono nie sprawdziło i nie wiem czym mam teraz centrować, co byście polecili?? Drugi GDN też centrowałem i też cewka się leciutko ocierała w niektórych miejscach, ale nałożyłem malutko kleju i pod wpływem ciepła odkleiłem zawieszenie od kosza więc mogę je nadal wykorzystać, ale nie wiem czym mam najlepiej wycentrować, jedni mówią że najlepiej centrować tak aby cewka została zablokowana w szczelinie, jedni zaś że ma nie być zablokowana, ale ma mieć ograniczony ruch w szczelinie przy centrowaniu, więc jak polecacie, jaki materiał (słyszałem ze preszpan), ale nie wiem jakiej grubości. Z góry dzięki.

ja uzywam plastiku z opakowan - latwo wchodzi w szczeline, sztywny i ulatwia przemieszczenie karkasu cewki...

anderfelt, twoim problemem moze nie byc centrowanie a zabrudzona szczelina lub podniszczony karkas cewki

tez niedawno regenerowalem takie GDNy i na koncy papier byl postrzepiony i to wlasnie on ocieral a nie cewka

tak wiec polecam odkleic resor dolny i obejzec szczeline jak i karkas cewki

Skomentuj

centrowanie cewki

Witaj. Skoro wymieniales zawieszenia same to je najpierw przyklej do membrany potem do kosza ot w zaleznosci jakim klejem to robiles po ok 5godz lub dobie. Co do centrowania cewki to masz ulatwione zadanie skoro sklejony jest idealnie prosto dolny resor i w miare rowno gorny przykleiles. Cewke wsadz na miejsce tak by lekko sie sama poruszala bez
      membrany,daj kleju na jej korpus na wysokosci nieco nizej jak jej miejsce styku z membrana i resorem w wlasciwym polozeniu wysokosci,jesli dasz klej niezbyt szybko schnacy to masz potem duzo czasu na jej centrowanie reczne bez tych ulatwien typu papier wtykany w szczeline czy cos. Cierpliwie az do zastygania kleju koryguj jej polozenie i jak juz bedzie klej twardnial lekko poruszajac membrana w gore i w dol sprawdz czy nie trze,jesli tak leciutko pukaj w rant cewki z kazdej strony to powinno ja ustawic we wlasciwym polozeniu,a wprawe nabierzesz po ok 5tym glosniku,ciezko tak tekstem wyjasnic co i jak trzeba robic bo tego uczysz sie dosc dlugo,ja nerwow stracilem duzo ale tera nawet najtrudniejsze przetworniki naprawiam w pare godz.

Skomentuj

Więc tak, jeden głośnik był OK, tylko zawieszenie do wymiany, w drugim to samo tylko ze jak podniosłem membranę to resor dolny odkleił się od cewki, więc wyciagłem cewkę z przyklejoną membraną, a później odkleiłem resor dolny od kosza i przykleiłem go do cewki DISTALEM na taką wysokość jak było oryginalne (patrzyłem po śladach starego kleju) i oglądałem cewke i nie było żadnych zniekształceń, a w obydwóch głośnikach jest ta sama sytuacja po centrowaniu, że ociera, a dokładnie wygląda to tak: że np. wciskając cewkę po wycentrowaniu palcami nic nie ociera, ale gdy wciskam również cewkę równo ale w innym miejscu to lekko ociera, tak samo jest z krawędziami membrany, wciskając z dwóch stron membranę nic nie ociera a w innym położeniu takim samym sposobem ociera, tak jakby materiał do centrowania był za cienki bądź gruby i nie równo centruje, i nie wiem teraz jak to zrobić żeby było dobrze ;/ to są głośniki niskotonowe więc powinno być to dokładnie zrobione, a w średnio tonowych nie ma takiego wychyłu membrany więc delikatne ocieranie w niczym nie przeszkadza. Nie wiem, a co sądzicie o preszpanie (jeśli nie wiecie co to to wpiszcie w google) słyszałem ze bdb do centrowania, ale są różne grubości i nie wiem która by była najlepsza. Z góry dziękuję za pomoc.

Skomentuj

co do preszpanu to musisz dobrac taki, zeby nie byl za cienki (jak kartka) i nie za twardy bo bedzie sie lamal i ciezko go bedzie zwinac. A to zalezy od srednicy cewki.
          Ogolnie fajny material przydaje sie przy dziwnych ksztaltach zabudow samochodow
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
          X