Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średniotonowe kopułki -- opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Średniotonowe kopułki -- opinie

Hej, jak to jest z kopułkami średniotonowymi? Nigdy takiej nie słyszałem, a z tego co widzę nie są zbyt popularne. Tonsil miał taką (chyba w zestawie Perfect?), poza tym jest np. taka http://www.visaton.de/en/chassis_zub...sm50ffl_8.html

Ktoś mógłby coś napisać o tym typie głośnika?
    Last edited by mbar; 20.12.2010, 08:19.

sa tez vify i np dls-y produkcji morela
    sluchalem takich i takich ale szczerze nie zauwazylem roznicy (wyzszosci jednych nad drugimi)
    moze jakas istnieje ale trzeba by je porownac bezposrednio
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z racji na dużo mniejszą średnice niż typowe stożkowe głośniki średniotonowę napewno można się spodziewać lepszych charakterystyk kierunkowych, poszerzonego pasma od góry czy wyżej położonego break-up'u.

Skomentuj

Kopulka sredniotonowa to bardzo dobry kierunek. Obecnie najtansza opcja to Beyma. http://allegro.pl/glosnik-beyma-mc11...361526360.html Jesli wierzyc pomiarom producenta, to mozna by bylo nawet sie pokusic o uzycie tego glosnika w zestawie 2way jako glosnik wysokotonowy z bardzo duzym zapasem w niskim pasmie sredniotonowym.

Skomentuj

Jakby ktoś miał chęci to może spróbować przerobić D800 stx, trzeba by go tylko wykastrować z gwintu. Jedyny problem to taki że go można puścić najniżej na 1,3kHz i to w dodatku z dość wysokim rzędem.

Skomentuj

D800 to dobry pomysl ale w zupelnie inna strone. Gwint ma zostac, bo do niego dokrecic trzeba linie transmisyjna, a od tylka otworzyc i dorobic pierscien mocujacy. Tak zrobiony driver mozna ciac nizej poniewaz jego Fs ulegnie obnizeniu.

Skomentuj

W sumie to całkiem nie głupi pomysł, pytanie co powie nam membrana na bardzo niskie cięcie, bo należy pamiętać że jest naprawdę cieniutka przez co w skrajnych przypadkach może po prostu pęknąć (widziałem już takie przypadki w tytanowych driverach).

Skomentuj

Mysle, ze nic jej nie bedzie, bo moce dostarczane w takim zestawie beda znikome w porownaniu z estrada. Poza tym linia bedzie odciazac membrane, cos jak w nautliusach. Nie ma lepszej metody na zapewnienie idealnych warunkow pracy dla kopulki.
                http://www.youtube.com/watch?v=eoneiNIfYBY

Skomentuj

Dzięki. Faktycznie, char. kierunkowa tego Visatona chociażby jest lepsza od stożkowych, teraz na to zwróciłem uwagę.

Skomentuj

Kopulki sredniotonowe sa bardzo dobrym rozwiazaniem w przypadku, gdy podzial miedzy wooferem a sredniakiem jest powyzej 500-800Hz. Czyli defacto lepiej wspolpracuja z 8" wooferem. W zamian oferuja lepsza charakterystyke kierunkowa, wieksze moce oraz mozna je znacznie wyzej ciac. U nas niestety malo popularne, jednak za oceanem kroluje Dayton RS52

Skomentuj

Pogromco, tak sobie przemyślałem Twój pomysł z D800 i jest jeden problem. Jak sama nazwa mówi jest to driver kompresyjny, co oznacza ni mniej ni więcej że zachodzą w nim zjawiska zmiany ciśnienia z racji tego że gwint ma wylot 1 cal a membrana średnice 1,75 cala, co daje prawie 3-krotnie większe SD membrany niż wylotu.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        jednak za oceanem kroluje Dayton RS52
                        Ciekaw jestem coraz bardziej dobrej konstrukcji na Daytonach...

Skomentuj

No tak, to moze byc pewna przeszkoda ale juz przy takim sd patent dzialac bedzie. Mozna tez rozwiercic wylot do wiekszej powierzchni Sd, zblizajac sie niemal do Sd membrany. Phase plug'a trzeba oczywiscie usunac.

Skomentuj

Też kiedyś sporo czytałem o tego typu głośnikach. W USA są dość popularne. Bardzo sobie chwalą ten głośnik http://www.parts-express.com/pe/show...number=287-025

Skomentuj

Czaruję...
                            X