Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybrałem głośnik stx, dopomóżcie wybrać reszte!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybrałem głośnik stx, dopomóżcie wybrać reszte!!

wybrałem ten głośnik:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=62

Pomóżcie mi dobrać ile litrów ma to być obudowa bas reflex przy tym podajcie mi rure jaka długoś i średnice chętnie bym zamieścił dwie więc mi pomóżcie bo jestem nowy!!

[ Dodano: 2004-12-05, 13:31 ]
    i powiedzcie mi też jaką odległośc od głośnika ma być umieszczona ta rura

[ Dodano: 2004-12-05, 13:32 ]
    i mój pokój ma 12m^2

człowieku 32 do pokoju 12m :( kompletny brak wiedzy no chyba ze masz duzo miejsca w pokoju i mozesz sobie pozwolic na praleczke . Do tego wzmak min 200rms dla dobrej kontroli . Sciagnij sobie winisd i sam pobliczaj masz na głównej stronie , pomoc do tego programu nie ma łatwo

Skomentuj

miejsce się znajdzie zawsze:)

[ Dodano: 2004-12-05, 13:47 ]
      prosze was o pomoc ponieważ mam problemy z tunelami bass reflex jakieś dziwne mi wychodzą wyniki i dużo litrów na obudowe wychodzi dlatego prsze was o pomoc chce mieć dobry bass i syzbki

Skomentuj

to już lepiej weź z serii 27, skrzynia 45l@35Hz. Rura fi 10cm długość chyba 33cm(trzeba połączyć dwie) i finał:P Czytaj trochę forum. Jeszcze jedna, bez wzmaka 150W zapomnij:P

Skomentuj

ten głośnik nie do końca nadaje się do BR.
          Masz 2 możliwości:
          - obudowa zamknieta 70-80-litrów mocno tłumiona, grube ścianki. Impuls poniżej 10ms, -3dB 36Hz, -6dB 30Hz. Wytrzymałoś mocowa poniżej 50Hz trochę spada.
          - obudowa BR 100 litrów strojona na 30Hz (otwór 10cm średnicy, 20cm długości lub 2 otwory 8cm średnicy o długości 28cm). Impuls na poziomie 15ms pod warunkiem że będzie filtr subsoniczny na 20Hz. Wytrzymałość mocowa w normie. dość duże podbicie 5dB przy 45Hz.
          Nie widzę innych aplikacji tego głośnika chyba że w jeszcze większych obudowach - ale to jest bez sensu. Mnie to się nie podoba.
          Jak napędzisz to mocnym wzmacniaczem to jakoś to zagra
          pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez GRZESIO
            ten głośnik nie do końca nadaje się do BR.
            Masz 2 możliwości:
            - obudowa zamknieta 70-80-litrów mocno tłumiona, grube ścianki. Impuls poniżej 10ms, -3dB 36Hz, -6dB 30Hz. Wytrzymałoś mocowa poniżej 50Hz trochę spada.
            - obudowa BR 100 litrów strojona na 30Hz (otwór 10cm średnicy, 20cm długości lub 2 otwory 8cm średnicy o długości 28cm). Impuls na poziomie 15ms pod warunkiem że będzie filtr subsoniczny na 20Hz. Wytrzymałość mocowa w normie. dość duże podbicie 5dB przy 45Hz.
            Nie widzę innych aplikacji tego głośnika chyba że w jeszcze większych obudowach - ale to jest bez sensu. Mnie to się nie podoba.
            Jak napędzisz to mocnym wzmacniaczem to jakoś to zagra
            pozdrawiam
            Po co pakować się w tak duży głośnik i w tak duże obudowy, założe się, że i tak nie ma wzmaka, żeby napędzić ten głośniczek. Mówiąc szczerze 22-120-8 SC spokojnie by Ci do tego pokoju wystarczył!!!

Skomentuj

Będe używał go ze wzmacniaczem o mocy 200W mam nadzieje że podoła jak myślicie???

Tylko jeszcze niuewiem jaki to jest dokładnie!!

Skomentuj

Napisz jaki to dokladnie wzmacniacz i zobaczymy czy sie nadaje.

Skomentuj

jak myślicie czy te wymiary będom dobre
                  wysokość(H)=68cm
                  szerokość(W)=42cm
                  głębokość(D)=35cm
                  przy 2 otworach 8cm średnicy o długości 28cm w obudowie bass reflex otory mają się znaleźć pod głośnikiem obok siebie tylkko napiszcie jakie mogą zachować odstępy??

Skomentuj

Ale co to wogóle ma być? Sub czy kolumna? Z czym ma grać? Do muzyki czy kina?
                    Można prosić więcej konkretów?

Skomentuj

ma to być w pokoju i podłączone do wieży nie do kina i oczywiście do kompa

Wie ktoś czy można kino dowmowe podłączyc do kompa i jak to zrobic co trzeba do kupić.

[ Dodano: 2004-12-05, 16:20 ]
                      to ma być oczywiście Subofer!!!!

Skomentuj

poczytaj jeszcze troche forum, popatrz na inne konstrukcje, bo twoj zapal doprowadzi do tego ze niedlugo bedziesz zalowal swojej pierwszej konstrukcji. Przeczuwam tutaj chec pochwalenia sie kolegom jaki to rozp... robisz w swojej kamienicy czy tez bloku, ale zapewniam cie, ze dlugo to ci sie podobac nie bedzie. Kup mniejszego, jakiegos wyprobowanego stxa (np 27 cm z serii sc).

Skomentuj

Zamieszczone przez cysiaczek
                          poczytaj jeszcze troche forum, popatrz na inne konstrukcje, bo twoj zapal doprowadzi do tego ze niedlugo bedziesz zalowal swojej pierwszej konstrukcji. Przeczuwam tutaj chec pochwalenia sie kolegom jaki to rozp... robisz w swojej kamienicy czy tez bloku, ale zapewniam cie, ze dlugo to ci sie podobac nie bedzie. Kup mniejszego, jakiegos wyprobowanego stxa (np 27 cm z serii sc).
                          tej 27-150 nikt jeszcze nie wypróbował:P Jedyny sprawdzony z nowych STX to 22-120-8 SC :P

Skomentuj

Tak jedyny to ten 22 a nie dlugo jeszcze bedzie 42 bo dzis zamowilem na probe

Skomentuj

nie mam takiego zamiaru zaszpanwać mam finanse to się staram i mam zamiar go skończyć do nowego roku i wten czas chce go wypróbować a więc macie jakieś jeszcze pomysły??

Skomentuj

Owszem że mamy!Skasować temat.
                                Jak Ci sie uda to posklejać to i tak nie usłyszysz efektu bo szybko Ci braknie tlenu w tych 12m.Jak to odpalisz to może zrozumiesz o co chodzi lecz nadal w to wątpie...
                                PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                  Owszem że mamy!Skasować temat.
                                  Jak Ci sie uda to posklejać to i tak nie usłyszysz efektu bo szybko Ci braknie tlenu w tych 12m.Jak to odpalisz to może zrozumiesz o co chodzi lecz nadal w to wątpie...
                                  PZDR
                                  Zgadzam się z umberto pakowanie się w tak duży głośnik w tak małym pomieszczeniu to głupota. Kup 22-150-8 i nie świruj;-) Wystarczy Ci spokojnie. Ewentualnie 27-150, ale nie 32!!!

Skomentuj

Ja mam u siebie tez w pokoju 12m suba na dwóch 20cm kiedys byłem zajarany ze trzesie wszystkim i zaciska w brzuchu , ale w tej chwili stoi odłaczony bo jest mi nie potrzebny weź juz ta 27 stx`a lub jak masz juz wiecej hajsu to cos lepszego bo widze ze jestes kolejnym napalencem

Skomentuj

Głośnik jest już zamówiony i nie jestem napaleńcem będe miał większy pokój jak zbuduje to cacko.

Wiecie jakiego materiału użyć do budowy??

Skomentuj

A jednak ktos wyprobowal :P (post wyzej) a tak na marginesie czy wszystkie modele stxow zostaly zmienione? :/ A tak pozatym nawet stx wszystkie swoje wieksze konstrukcje opiera o glosnikach 27 cm, a oni chyba wiedza sami ktore glosniki sa najlepsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X