Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer STX GND-22-140-8-SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer STX GND-22-140-8-SCX

Witam, już jakiś czas temu wykonałem subwoofer na popularnym głośniku STX GDN-22-140-8-SCX i niestety nie jestem zadowolony z rezultatu. Skrzynka ma ok. 31l pojemności, tunel BR 7,6cm średnicy 15cm długości, oba jego końce wyprofilowane. Wszystko wydaje się być dobre ale subwoofer na wcale nie dużej głośności wydaje z siebie różnego rodzaju pierdzenia itd. Nie jestem pewny ale te "pierdzenie" to może być sprawka głośnika, podobnie to brzmi jak GDN 20/40 które samodzielnie regenerowałem i nie do końca idealnie wycentrowałem cewkę, tylko że w przypadku STX bardziej jest to słyszalne, głośnik lata jak szmata... Po zatkaniu tunelu aż tak tego nie słychać, ale lekko jest to słyszalne. Sprawdziłem głośnik delikatnie naciskając membranę ale o nic nie ociera. Nie wiem jak inaczej sprawdzić czy to na pewno głośnik, bo nie chcę oddawać na reklamację żeby później sie okazało że to jednak nie on. Kolega na innym forum pisał że możliwe jest, że tunel ma za małą średnicę, no nie wiem.

Co myślicie o tym?
    Napędzam subwoofer mostkiem TDA7294

Mi się wydaje ze za dużo koledzy oczekujecie od tak małego głośnika, władowane tu moce po prostu rzucają tą membraną i aż dziwie się że ten głośnik jest nadal nieuszkodzony. Tunel wydaje się ok. na granicy bycia za małym jak na tak ekstremalne wykorzystanie jego mocy. W małych pokoikach w bloku(jak u mnie 12mkw), szczególnie pokojach kwadratowych nie ma basu, pożyczony kiedyś serwo 15 paradigma dał gorsze natężenia basu i zejście(prawie żadne) niż 18 cm subwoofer creativa u kumpla w dużym domu jednorodzinnym w ponad 40mkw pokoju(podłużnym). Według mnie 80% to akustyka pokoju a reszta to osiągi subwoofera. Dużo mebli też tłumi efekt.
    Inny znajomy mający firmę nagłośnieniową też się dziwi bo jego 4 woofery 18 calowe w domu nie dają basu w 15mkw pokoju a na dworze czy w dużej sali jest super.

Skomentuj

Nie chodzi tu wielkie moce, bo 1/3 obrotu potencjometrem i już słychać wyraźnie niechciane dźwięki. Z tym lata jak szmata troszkę przesadziłem.

Skomentuj

Może masz nieszczelną skrzynkę.

Skomentuj

Skrzynka jest uszczelniona dodatkowo silikonem, jednak jeszcze nie jest wykończona (planuję fornir lub okeinę) dlatego tunel i terminal nie jest dokładnie uszczelniony ale okleiłem taśmą z zewnątrz.

Skomentuj

Skąd podajesz sygnał? Duże prawdopodobieństwo, że wzmacniacz gra na przesterze i głośnik zaczyna wariować.

Skomentuj

Albo sam sygnał jest już przesterowany.

Skomentuj

Sygnał bezpośrednio z karty dźwiękowej komputera. A mostek tadeusza jest projektu Irka.

Skomentuj

Przycisz kartę na 50% i powyłączaj wszystkie podbicia basu.

Skomentuj

Dokładnie, wszelką korekcje na winampie out, podbicia out, suwaczek głośności do połowy.

Skomentuj

To nie to, dalej słychać te niedoskonałości na 1/2 obrotu ale to wiadomo dlaczego.

Skomentuj

A jesteś w stanie podłączyć inny wzmacniacz o podobnej mocy i zastosować to co masz filtrowanie ?, wiedziałbyś co ponosi winę.

Skomentuj

Mam tylko możliwość podłączenia Unitry WS 350 ale to za słaby wzmacniacz, no i po drugie elektronik ze mnie słaby.

Skomentuj

Może też tak być że głośnik może mieć jakąś wade produkcji podobny miałem przypadek z tym głośnikiem ale musisz sprawdzić że to nie jest wina wzmacniacza a STX napewno uwzględni gwarancje:)

Skomentuj

Podłącz pod Unitre, ale nie dawaj za głośno, żeby wzmacniacz nie pracował w przesterze. Jeśli głośnik będzie charczał tak samo to wiadomo co jest uszkodzone.

Skomentuj

Najlepiej wyjmij głośnik z obudowy i podepnij pod inny wzmacniacz. Jak będzie dalej pierdział to coś jest zwalone, tylko nie kładź go na ziemi bo wtedy otwór wentylacyjny będzie hałasował.

Skomentuj

podłączyłem do unitry subwoofer i ciężko te pierdzenie usłyszeć, bo głośnik gra całym pasmem (na korektorze dałem podbicie 60Hz na max, reszta na zero).
                                  Ale odszedłem trochę dalej i jest to słyszalne. Jeszcze zrobię tak jak pisze Shiver, ale chyba nie ma sensu podłączać tak do tej unitry bez filtra.

W sumie to można też podłączyć TDA do którejś z kolumn i sprawdzić wzmacniacz? Tylko, że kolumny 50W mają, nie chce niczego spalić :)

Skomentuj

Do kolumn nie podłączaj bo je rozsadzisz, ja bym powoli zbierał na nowy projekt większego subwoofera który lepiej sobie poradzi z mocą tego wzmacniacza, głośniki eksploatowane na max i bardziej zawsze wydają niechciane dźwięki, jak nie furkot powietrza to praca zawieszenia, wyginanie się membrany, czy też jazgot przewodów z terminali głośnika do cewki. Duże głośniki w zamkniętych obudowach wydają najmniej defektów dźwiękowych.

Skomentuj

TDA7294 i tak nie kontroluje dobrze basu, jakbym już miał zbierać na nowy projekt subwoofera zbierałbym na nowy wzmacniacz raczej, przeciąga bas, nie jest punktowy, dobrze że mam Space 86' z tą unitrą do kompletu gdzie bas jest bardziej punktowy, taki dudniący klekot i w połączeniu z tym subwooferem jakoś to gra

Jak pisałem nie chodzi tu o jakieś wielkie moce, to ma być subwoofer tylko i wyłącznie do słuchania muzyki w domu, czasem po prostu prosi się żeby dać głośniej ale nie na max. 1/3 ruchu potencjometrem i takie dźwięki to jak dla mnie coś dziwnego i pewnie w większości innych podobnych konstrukcji niespotykanego.
                                      Chciałbym to wyeliminować, przynajmniej jeden projekt zrobić na cacy a nie brać się za drugi Muszę jakoś tylko sprawdzić ten głośnik i jak się przekonam, że to on jest temu winny odsyłam producentowi.

Skomentuj

Zamieszczone przez dawid91 Zobacz posta
                                        TDA7294 i tak nie kontroluje dobrze basu,
                                        Co znaczy slabo kontroluje? Z kosci TDA7294 buduje sie wzmacniacze do monitorow studyjnych znanych firm. Jesli jest poprawnie wykonany i ma porzadny zasilacz oraz podlaczony jest odpowiedni dobrej klasy glosnik, to nie ma mowy o jakims braku kontroli.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X