Witam, z racji tego że posiadam troche głośników tonsila, chciałbym zbudowac kolumny. Mój plan to dwa monitory wspomagane subwooferem po jednym na stronie (coś ala 2,5 drogi z aktywnym dołem). Doły będą na 20/80/2 (czekają w kartonie, obudowa br 37 litrów). Posiadam także gdn 16 40 4 niestety 15 Ohm (były stosowane w bolero 200), prawdopobnie grają niezłą średnicą. Dylemat mam do kopułki. Czy zastosowac GDWK 8-12/120 15 ohm (dośc trudno dostępne stosowane w bolero 200) czy kombinowac z czymś typu pj stxa lub coś lepszego w stylu sc10?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaka kopółka to tonsila 16 40 4 15 Ohm
Collapse
X
-
no właśnie szukałem długo w internecie i nic nie znalazłem sensownego. Myśle, że ożenie go z ta kopółką z bolero, skopiuje na początkek zwrotnice z bolero i będe dalej kombinowac. Jak nie to jest jeszcze opcja zwrotnicy aktywnej i dopasowywanie na ucho. Z tego co sie orientowałem nie ma na rynku 3 drożnej aktywnej zwrotnicy na sygnał niezbalansowany (wszystko estradowy sprzęt pro na xlr i musiałym zbudowac symetryzator i desymetryzator razy 6 co mi sie nie podoba zbytnio) co wyklucza większośc domowych wzmacniaczy (na początek zamierzałem zestaw zasilic z moich radmorów- 5412 na dół, dośc mocno zmodyfikowany wg Petermana wszystkie kondensatory wymienione, zwiększona pojemnośc zasilacza itd a na góre 5102 czekający na reanimacje). Wg mnie projekt ciekawy i niewymagający kosztów (głośniki już są) a co z tego wyjdzie zobaczymy. Niemniej jak ktoś bedzie miał jakieś pomysły to zapraszam do dyskusji. Po świetach myśle, że doły już zagrają, a na góre na razie pojdą ciągle używane przeze mnie zgc 50-8-40.
Skomentuj
-
jak niemasz dostepu do sprzetu pomiarowego to faktycznie kopiuj zwrotnice z bolero
ja bym osobiscie pozbyl sie czegos i kupil znacznie lepsze glosniki - np jakies seas
wiem ze wooferki tonsila potrafia zagrac ladna srednica a w/w GDN tez zle basem nie zagra, ale za to tonsilowskie kopolki to porazka totalna. zainwestuj w lepsza kopolke a bedziesz mial sprzet na dluzej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez madelektronik Zobacz postaPytanie: tylko czy da sie sensownie polączyc 15 Ohm woofer z 8 Ohm kopółką?
A czym napędzisz gdn 16/40/4 + jakaś kpułka ????
Skomentuj
-
rozejrzyj sie na allegro czasem trafiaja sie Vify za niecale dwie stowki
http://allegro.pl/tweeter-vifa-peerl...375904588.html
http://allegro.pl/tweetery-jak-vifa-...362975305.html
Skomentuj
Skomentuj