Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka kopółka to tonsila 16 40 4 15 Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka kopółka to tonsila 16 40 4 15 Ohm

Witam, z racji tego że posiadam troche głośników tonsila, chciałbym zbudowac kolumny. Mój plan to dwa monitory wspomagane subwooferem po jednym na stronie (coś ala 2,5 drogi z aktywnym dołem). Doły będą na 20/80/2 (czekają w kartonie, obudowa br 37 litrów). Posiadam także gdn 16 40 4 niestety 15 Ohm (były stosowane w bolero 200), prawdopobnie grają niezłą średnicą. Dylemat mam do kopułki. Czy zastosowac GDWK 8-12/120 15 ohm (dośc trudno dostępne stosowane w bolero 200) czy kombinowac z czymś typu pj stxa lub coś lepszego w stylu sc10?

z tego co mi się wydaje będziesz musial kombinowac z zwrotka, bo ja jeszcze nie widzialem polaczenia tego tonsila z jakas kopulka.jesli sie mysle to niech mnie ktos poprawi

Skomentuj

no właśnie szukałem długo w internecie i nic nie znalazłem sensownego. Myśle, że ożenie go z ta kopółką z bolero, skopiuje na początkek zwrotnice z bolero i będe dalej kombinowac. Jak nie to jest jeszcze opcja zwrotnicy aktywnej i dopasowywanie na ucho. Z tego co sie orientowałem nie ma na rynku 3 drożnej aktywnej zwrotnicy na sygnał niezbalansowany (wszystko estradowy sprzęt pro na xlr i musiałym zbudowac symetryzator i desymetryzator razy 6 co mi sie nie podoba zbytnio) co wyklucza większośc domowych wzmacniaczy (na początek zamierzałem zestaw zasilic z moich radmorów- 5412 na dół, dośc mocno zmodyfikowany wg Petermana wszystkie kondensatory wymienione, zwiększona pojemnośc zasilacza itd a na góre 5102 czekający na reanimacje). Wg mnie projekt ciekawy i niewymagający kosztów (głośniki już są) a co z tego wyjdzie zobaczymy. Niemniej jak ktoś bedzie miał jakieś pomysły to zapraszam do dyskusji. Po świetach myśle, że doły już zagrają, a na góre na razie pojdą ciągle używane przeze mnie zgc 50-8-40.

Skomentuj

jak niemasz dostepu do sprzetu pomiarowego to faktycznie kopiuj zwrotnice z bolero

ja bym osobiscie pozbyl sie czegos i kupil znacznie lepsze glosniki - np jakies seas
        wiem ze wooferki tonsila potrafia zagrac ladna srednica a w/w GDN tez zle basem nie zagra, ale za to tonsilowskie kopolki to porazka totalna. zainwestuj w lepsza kopolke a bedziesz mial sprzet na dluzej

Skomentuj

Co do kopólek tonsil też mam takie zdanie. Pytanie: tylko czy da sie sensownie polączyc 15 Ohm woofer z 8 Ohm kopółką?

Skomentuj

Zamieszczone przez madelektronik Zobacz posta
            Pytanie: tylko czy da sie sensownie polączyc 15 Ohm woofer z 8 Ohm kopółką?
            Na pewno się da Tylko będziesz musiał bardziej kopułkę stłumić rezystorem niż w przypadku zastosowania 8 ohm-ego mid-woofera.

A czym napędzisz gdn 16/40/4 + jakaś kpułka ????

Skomentuj

Na razie napędze radmorem 5102 lub 5412 bo takowe mam na stanie. Potem pewnie jakies diy. A co sądzicie o wysokotonówce GDWK-10-200-8-PJ stxa? Opinie krąża o niej dobre opinie, na początek powinno wystarczyc.

Skomentuj

Lepszym rozwiązaniem jest lepsza kopułka i słabszy midwoofer. W tym wypadku PJ będzie gorszym ogniwem także polecałbym coś rzędu AWX.. DX25... 25TFF..

Skomentuj

awx to koszt 200 złotych para. Chociaż przy vifie cenowo wyglada obiecująco. Ze wzgledu, że mam na czym grac pozostaje mi na razie zbeiranie na lepszą kopułkę i budowa skrzynek na dół i zamknięta na midwoofer.

Skomentuj

rozejrzyj sie na allegro czasem trafiaja sie Vify za niecale dwie stowki

http://allegro.pl/tweeter-vifa-peerl...375904588.html
                    http://allegro.pl/tweetery-jak-vifa-...362975305.html

Skomentuj

A jak nie trafisz nic z powyższych kopułek to może się zdecydujesz na Visatona SC10 w swej cenie Najlepszy a koszt około 120zł.

Skomentuj

SC10N ? Nie te czasy.... :)

Skomentuj

co do tych drugich to lepiej kupic cale kolumny za 59zl i je sobie wydlubac
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X