Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR w ksztalcie tyby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR w ksztalcie tyby

bylem u kolegi zobaczylem jego sprzeta, ampiltuner technicsa, kolumny technicsa 3 way 3 głosniki , bas na 25cm od frontu,
    zaskoczył mnie BR w kształcie obudowy od głosnika tubowego prostakątnego, br wytłoczony z blachy i lekko wypukły do srodka,
    Zastanawia mnie czy kształt Br jest dobry, dlaczego teraz sie takich nie robi

A ja na targowisku widziałem "jamnika" z tunelami br które były ... zatkane.
    Firma "Panashiwaki" - super sprzet, jutro instaluje podobny patent w moim TV.
    A tak serio to nie widze sensu dla których miały powstać tak dziwne "otwory" - chyba tylko szpan. A moze to przeróbka?
    Pozdrawiam

Skomentuj

Niewielka "stozkowosc" tunelu bass-reflex pomaga w walce z falami stojacymi w tunelu. Ale wykonanie tunelu jako tuba to juz glupota. Taki tunel ma wlasciwosci tuby czyli wzmacnianie niepozadanych czestotliwosc a moze nawet wrecz gwizdac jak piszczalka!

Skomentuj

To byla kolumna TECHNICSA model z górnej półki!
        na oko wym tuby zew to ok 25 na 15 a wew 7x5
        chyba technics wie co robi?????

Skomentuj

Moi kochani... tuba to jest zupelnie inna konstrukcja - to, o czym mowisz to BR i nic poza tym... Nie ma wiekszego znaczenia jaki ksztalt ma BR...jesli tylko stroi odpowiednio i umozliwia przeplyw odpowiedniej ilosci pow.

Skomentuj

Czaruję...
          X