Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wstawić GDN 20/60 do kolumn VK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wstawić GDN 20/60 do kolumn VK

Ostatnio znalazłem obok śmietnika kolumny VK, zdziwiłem się bo były zadbane i wszystko grało po podłączeniu. Tylko nie ma w ogóle basu (jest ale cichy, no nie taki cichy ale mało dynamiczny) obudowa zamknięta, chciałem zrobić BP 6CH na GDN 20/60; zestroić pierwszą kolumnę na 40Hz, drugą na 50Hz. Co o tym myślicie, w załączniku macie "schemat projektu".
    Załączone pliki

Hmm... Czy Ty wiesz jak trudno jest zrobić prawidłowy BP? A co dopiero 6 rzędu? Jak już tak bardzo chcesz wstawić 20/60 to tylko do br(ale i do tego się za bardzo nie nadaje). Najpierw po próbuj z ustawieniem kolumn w pokoju, (jak mało basu to daj w kontach) i sprawdź polaryzację

Skomentuj

Polaryzacja ok, w kontach dawno postawiłem i bas jest taki mulący, mało dynamiczny. Coś mi te winisd chrzani, może dlatego że używam innego systemu niż Winsyf. Na oko w 10l i odcięcie na 250Hz nie było by tak źle, tylko martwi mnie średnica BR 7cm. Wiem że będę słyszał tego 20/60 jako osobny kanał, ale będzie dopełniał te pasmo. Zworka VK sprawna.

Skomentuj

kątach FFS, bo oczy bolą.

Skomentuj

20/60 w 10L br
          chyba w 35 bedzie dopiero poprawnie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Błędy błędami, ale dlaczego unikacie BP? Jak zdecyduje się na BR to stracę na efektywności... Tam jest max 20l. Mówicie że BP to bardzo trudna konstrukcja, tylko dziwi mnie to że nie ma u Was żadnych konstrukcji takiego typu...

Skomentuj

Nie ma u nas BP bo to stosunkowo trudna obudowa, A jak oczekujesz szybkiego basu z BP 6th. to zapomnij...(no może będzie możliwy szybki bas ale nie z tego głośnika) Zwrotnica w VK? Hmm... pierwsze słyszę, ale ok możliwe że jest. A masz już te 20/60? Czy zamierzasz kupić? Moim zdaniem lepiej dać go w BR a nie w BP, no jak już się uparłeś na BP to ja bym się pokusił tylko o 4 rząd (ze względu na głośnik).

Skomentuj

no wlasnie dlatego nie ma, ze jest trudna do wykonania
                potrzeba sprzet pomiarowy a nie kazdy go posiada
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I dobrze, ze nie ma, bo nie ma sensu zajmowac sie ta obudowa. Jakosciowo bandpass jest ponizej basrefleksu, przy czym sam basrefleks to juz jest mocno dyskusyjne rozwiazanie w kwestii jakosci basu.

Skomentuj

Hmm, ale on nie będzie grał pełnym pasmem tylko go odetnę na 250Hz. W BR będzie miał może z 88dB efektywności i te VK go zgłuszą. Bardziej mi chodzi o większą efektywność niż o jakość basu.

Skomentuj

Jak o efektywnosc to okej, tylko uwaga na wytrzymalosc mocowa. W tej obudowie latwo uszkodzic glosnik nadmierna moca, a jak wiadomo ten glosnik Tonsila do mocarzy nie nalezy.

Skomentuj

Ale ile wyciągniesz? 85dB? Rób jak chcesz, ale pamiętaj, żeby zrobić BP który przewyższy efektywnością BR trzeba się namęczyć. A VK ile mają sprawności? 90? 94? dB/1m/1w. Mogę powiedzieć, że ile mają na kartce tyle nie mają w realu

Skomentuj

Czaruję...
                        X