Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-14-100-8-SK vs Tonsil 15/40/5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-14-100-8-SK vs Tonsil 15/40/5

Witam,
    koledzy, który z tych głośników będzie miał lepszą średnicę, oraz jakim basem się charakteryzują ? Tonsil jest dwa razy droższy, czy jest jakaś kolosalna różnica ?

Tonsil nie jest dwa razy drozszy ale pewnie dwa razy lepszy

Skomentuj

No nie wiem, te SK u mnie naprawdę świetnie grają -- choć wspomnianych Tonsili nie słyszałem.

Skomentuj

Tonsil ma mocniejszy naped, lepszy kosz, znakomita membrane. Przy odpowiedniej amplikacji srednica napewno bedzie lepsza.

Skomentuj

No ale cena sam posiadam 14 SK w połaczeniu z PJtką i gra to poprawnie... mimo że musze wspierać lekko subem dół bo to tylko 5 litrów :)

Skomentuj

Ploter, to moze juz pora na prawdziwe glosniki, a nie atrape?

Skomentuj

Ja właśnie przed świętami testowałem 14-100-SK w 2,5l closed i 8l closed. Pierwsza jakby troszkę za mała, a 8l to dużo za dużo. Myślę, że ten głośnik najlepiej zagra w 4l/zamknięta, czyli malutka skrzynka. Gra bardzo ładnie na średnich i wyższym basie, ale musi być dobrze ukierunkowany. Niestety, jego charakterystyki kierunkowe za dobre nie są, poza tym jest cichy (ale za to mocny). To jedyne jego wady, jakie ja w nich słyszę.

Tonsila nie słyszałem, ale trzymałem w ręku. Musze przyznać, że pod względem technologicznym, lepiej wygląda STX, choć kosz w 14-SK mogli dać już solidniejszy. Poza tym tonsil ma chyba wyższy SPL.

Wydaje mi się, że głośniki na podobnym poziomie. 15-AKX bije oba razem wzięte.

Skomentuj

Zamieszczone przez pogromca mitow Zobacz posta
                tonsil nie jest dwa razy drozszy ale pewnie dwa razy lepszy
                14sk - 44pln
                15/40/5 - 90pln

Skomentuj

o, podrozalo:) ale wersja 4 ohm tansza ;] Tak czy owak Tonsil bedzie lepszy.

Skomentuj

Dołóż lepiej te 30zł na głośniki i kup 15 akx. Na mnie ten głośnik robi duuże wrażenie. Słucham na nim i mówię to z własnego doświadczenia, a średnice, niskie tony ma miodzio :razz: :)

Skomentuj

Widzę że kolega ma podobny problem i też szuka głośnika 15 cm w dobrej relacji cena-jakość. Spędziłem na tym trochę czasu i niestety kiepsko to wygląda.

Z głośników trochę bardzie zaawansowanych technologicznie z odlewanym koszem znalazłem TB W5-1367B, ale to już cena 100zł za sztukę.

http://www.polink.com.pl/pliki/dane_...ne_tech_54.pdf

Sam jestem ciekawy który z głośników Visaton 130, STX 14-100, Tonsil 15/40/8 ma najlepsze wykonanie i ogólne osiągi.

Skomentuj

Sk vs 15 40 5 wyglada mizernie (tonsil wypada lepiej)... AWX vs 15 40 5 predzej wypdaloby porownac i mam nadzieje ze bede mial bezposrednie porownanie.

Skomentuj

Nie wiem ale ten AWX ma jeden problem, kształt kosza który nie każdemu pasuje. No i wycięcie estetyczne i precyzyjne nie jest łatwe.

Skomentuj

dolphin123 zrób AWX'y i załatw transport i w wolnej chwili się zobaczy :)

jeśli chodzi o bas GDN 15/40/5 to za dużo go nie jest ale w obudowie 11.5l @ 48Hz spadek jest łagodny przez co momentami można usłyszeć mruczenie niższego basu

Skomentuj

Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa XT25TG
                              Tonsil GDN 13/50/9 + Seas 27TBFCG
                              STX GDN-14-100-8-SK + GDWK-10-250-8-AWX

To są moje typy. Głównie rock, uzupełni to SUB na 25cm tylko jeszcze nie wiem jaki. Szkoda, że nie ma gotowego projektu z GDN 11/35/1 (miałbym 2 takie w śmiesznych pieniądzach) :/

Skomentuj

Zamieszczone przez deVeno Zobacz posta
                                Tonsil GDN 13/50/9 + Seas 27TBFCG
                                Te już leżą u mnie w kolejce :)

Skomentuj

Jeśli nie masz za dużego pomieszczenia to możliwe, że po usłyszeniu GDN 13/50/9 zrezygnujesz z subwoofera :)

Skomentuj

13/50/9 to chyba najlepszy woofer tonsila. Pomimo tego, że gdn 15/40/5 jest większy, to ten mniejszy gra znacznie lepiej w dobrej aplikacji i nawet bas z niego jest lepszy. Tu by trzeba było porównać 13/50/9 vs stx 15akx moim zdaniem.

Skomentuj

Gdzie można ten 13/50/9 kupić, nie mam go na stronie www.kupglosnik.pl , zresztą tych 15'nastek tez nie ma na chwile obecną.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                        Gdzie można ten 13/50/9 kupić, nie mam go na stronie www.kupglosnik.pl , zresztą tych 15'nastek tez nie ma na chwile obecną.
                                        Zapytaj czy jeszcze mają:

Akustyka
                                        42-500 Będzin
                                        ul. Fornalskiej 21a
                                        (032) 267 67 78

Skomentuj

Czaruję...
                                        X