Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera z przetwornikiem Lightning Audio X1.12.VC2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Subwoofera z przetwornikiem Lightning Audio X1.12.VC2

Witam.
    Chciałem zbudować fajny mocny subwoofer do kina domowego 7,1 i do odsłuchu muzyki.
    Planowałem wykorzystać głośnik JBL GTO 1214 lub podobny jednak "dorwałem":
    Lightning Audio X1.12.VC2

Link do opisu tego głośnika:

www.lightningaudio.com/scripts/latech.cfg/php.exe/enduser/fattach_get.php?p_sid=FTxKAbhk&p_tbl=9&p_id=131&p_ created=1154113266

Do napędu mam 2 holtony 400, transformator z Sharp 7700,zabezpieczenie zwarciowe temperaturowe itp.

Budowa nie bedzie łatwa gdyż jestem początkujący i to mój pierwszy projekt tego typu wiec mam kilka pytań:

czy obudowa 71l z bas reflexem 2x 4''x15'' fb 37Hz bedzie dobra dla tego głośnika? (tak wynika z opisu)
    Próbowałem liczyć objętość skrzyni w programach ale niestety bez rezultatu bo nie ma tego głośnika w tych programach.
    Paczka bedzie z płyty wiórowej 19mm z przednim panelem z mdf-u i miejscem z tyłu na elektronikę.
    Front bedzie o wymiarach 446x570mm i przy konstruowaniu by 2xBR miały dość miejsca i jeszcze miejsce na elektronikę wyjdzie dość duża paczka i litraż za duży.
    Jak to ogarnąć?
    możliwy jest jeszcze wymiar frontu 400x500 ale wydaje mi się za ciasny przy 12'' głośniku i 2x 10 cm BR
    Głośnik waży 20 kg wiec zastanawiam się czy zastosować podpórkę pod magnes bo te 8 wkrętów może nie wytrzymać.

Lepiej podłączyć jednego holtona(4ohm) czy dwa(po2ohm) na tym transformatorze? I czy uciągnie ten głośnik który ma 1000W RMS i 3000Max

Czekam na wasze sugestie dotyczące budowy obudowy i zastosowania elektroniki.

Posiadam do tego zestawu układ zabezpieczenia głośników A-112 dokładnie taki:

http://allegro.pl/uklad-zabezpieczen...356646080.html

Nie posiadam do tego układu żadnej dokumentacji i nie wiem jak go podłączyć.
    Domyślam się że wpina się go przed wzmacniacz.
    Nie wiem co wpiąć w kostkę oznaczoną +z- , podłączenie + i - wiem wejście głośnika i wyjscie też wiem.
    Może ma ktoś opis do tego układu.

Niestety nie znam tej firmy ale z tego co widać w sieci to jest to typowe CA. Obawiam się, że może to być nieco niefortunny wybór jak do domu. Niska sprawność, duży skok i duża moc - nadaje się do wytwarzania dużego ciśnienia i generowania niskiego i rozwlekłego basu co w samochodzie jakoś się tam sprawdza ale w domu już niekoniecznie jest priorytetem. Oczywiście będzie grał ale pewnie lepsze efekty co do jakości basu (o ile można mówić o jakości basu - osobiście uważam, że można - dynamika, punktowość, "szybkość") uzyska się z głośnika typowo do takiego zastosowania przeznaczonego (czyli subwoofer do kina domowego czy do stereo). Z dużą dozą prawdopodobieństwa (choć bez 100% pewności) można założyć, że ten głośnik będzie po prostu buczał i trząsł całym mieszkaniem ale jego gra będzie się zlewała w jedną całość - możesz nie uświadczyć tutaj punktowego, energicznego uderzenia . Masz już ten głośnik?

Jeśli chodzi o obudowę i jej projektowanie w symulatorze - nie szkodzi, że nie ma tam takiego głośnika bo w nocie katalogowej masz podane główne potrzebne parametry - czyli Fs, Qts i VAS - na ich podstawie możesz już wstępnie przyjąć odpowiednią objętość obudowy. W symulatorze (np WinISD) możesz utworzyć taki głośnik wykorzystując te właśnie podane przez producenta parametry - niestety pozostałe dane te są dosyć ubogie więc symulacja też wiele Ci nie powie (jedynie stopień zejścia na basie i ewentualne podbicia w tamtej części pasma). Inna sprawa, że te parametry nie muszą być wiarygodne i dobrze było by je zmierzyć. Jeszcze inna sprawa, że skoro producent pokusił się o zasugerowanie jakiejś obudowy to pewnie ta docelowa powinna oscylować w podanych przez niego parametrach - czyli te ~70 litrów strojone na ~37Hz. Biorąc pod uwagę wielkość głośnika jest to całkiem realne. A już całkowicie inna sprawa to fakt, że warto potestować głośnik w różnych obudowach (zarówno jeśli chodzi o ich wielkość jak i rodzaj) i przy różnych strojeniach - a nóż podpasuje CI coś innego niż to, co sugeruje producent (zauważ, że pisze też o obudowie zamkniętej).

Co do samej konstrukcji obudowy - przy tak dużym litrażu i tak cienkich ściankach warto zastosować wewnętrzne wzmocnienia (biorąc pod uwagę skok membrany to jest to właściwie konieczne). Głośnik faktycznie jest ciężki ale o ile w samochodzie można by pomyśleć o podparciu magnesu (drgania, wstrząsy - generalnie możliwa mała stabilność) to w warunkach domowych raczej nic niefajnego nie powinno się dziać (oczywiście grubszy od tych 19mm front jest wskazany - zwłaszcza, że chcesz zastosować mdf, który jest mniej wytrzymały od wiórówki). Wymiary i proporcje zewnętrzne musisz już dopasować pod własne preferencje i warunki mieszkaniowe jakimi dysponujesz - oczywiście z zachowaniem objętości netto za głośnikiem.

Co do elektroniki to się nie wypowiem bo w tej dziedzinie jestem... cóż, właściwie nie jestem

A tak w ogóle to witam na forum i pozdrawiam kolegę z Wadowic

Skomentuj

Dziwie się kolego dlaczego niechcesz zrobić subwoofera na czymś znanym i dobrym a nie kombinowanie czegoś jeśli się nie ma o tym zbyt dużego pojęcia, Poszukaj na forum co inni koledzy budowali i są zadowoleni:)

Skomentuj

Dzięki dabyl za wyczerpującą odpowiedz dotyczącą obudowy.
        Chce zrobić na tym głośniku i zobaczyć jak to będzie grało.
        Z założenia ma trząś całym domem lecz jak bedzie dzwięk zlany i mało wyraźny tak jak piszesz to wsadze w closed i do samochodu a do domu kupie tonsila jak wszyscy :) bo nie pisze, ze bede się go sztywno trzymał w budowaniu domowego subwoofera.
        Tylko te małe magnesy i mały skok membrany jakoś mnie nie przekonują ze bas mnie zadowoli-dotychczas miałem do czynienia jedynie z CA a tam wiadomo :)

Tak mam ten głośnik w domu.

Skomentuj

Znajdziesz parametry głośnika i możesz się pobawić nim w WinISD i będziesz wiedział wszystko jaką budę zrobić do tego:)

Skomentuj

Czaruję...
          X