Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie odnośnie projektowania zestawu glosnikow w obudowie zamknietej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie odnośnie projektowania zestawu glosnikow w obudowie zamknietej

Witam jestem początkującym i mam parę pytań odnośnie projektowania zestawu głośników w obudowie zamkniętej.

1.Jak obliczamy litraż dla kolumny 2d lub 3d czy tak samo jak dla głośnika basowego przyjmując litraż dla głośnika niskotonowego czy jakoś inaczej??
    2.Czym różni się monitor od kolumny podłogowej??
    3.Jeżeli chciałbym zbudować zestaw 2+1 to jakich głośników użyć do satelitek 2d wysokotonowych i ?? średnio-niskotonwych czy średniotonowych ?? i jak obliczyc ich litraż czy tak jak dla głośnika niskotonowego ??

Na początek proponuję przeczytać artykuły z działu akustyka na stronie głównej.
    ad.2. monitor to przeważnie nieduża kolumna dwudrożna ustawiana na podstawkach, przeznaczona do niedużych pomieszczeń.
    ad.3. mogą być nieduże 3" lub 4" szerokopasmowe lub nisko-średniotonowe z wysokotonowym. Od wielkości i parametrów
    głośnika odtwarzającego dolną część pasma zależy wielkość satelitek i częstotliwość podziału pomiędzy nimi a subwooferem.

Skomentuj

Artykuły ze strony głównej przeczytałem ale nie znalazłem tam wszystkich odpowiedzi.
      4.Przy budowie kolumny 3d jej wielkość zależy też tylko od parametrów głośnika niskotonowego ??
      5.Hmm ale satelitki maja obcięte dolne pasmo ?? wiec zastanawiam się czy potrzebny w nich jest głośnik nisko-średnio tonowy czy nie lepiej średni tonowy i wysoko tonowy lub też szerokopasmowy. Aha i jak oddzielić ich pasmo od subwoofera ??Czy trzeba użyć jakiegoś filtru subsonicznego, czy poprostu satelitki też zrobić w pełnym paśmie ?? A może ma ktoś jakiś artykuł o budowaniu zestawów 2+1 ??
      6.Jeżeli stosuje głośnik szerokopasmowy to bez żadnych filtrów ??

Skomentuj

ad 4. Nie tylko. Robisz obudowe jak ci pasuje. W ta obudowe musisz wkomponowac odpowiednio strojona (obliczona) skrzynie dla glosnika niskotonowego i komore dla sredniotonowego. A nikt nit powiedzial, ze te dwie komory musza zajac cala powierzchnie kolumny.
        Ad5
        dla systemu 2+1 robisz dwie zwykle monitorki ze standardowa zwrotnica, niczego nie filtrujesz od dolu i subwoofer aktywny.

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 16:18 ----------

lub poprostu szerokopasmowke ze zwrotnica lub bez w zalaznosci czy go wymaga
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aha ok, a odnośnie pkt.4 miałem na myśli obudowe typu closed, tak więc czy to takiej obudowy muszę robić osobą skrzynie na każdy głośnik??

Skomentuj

Na każdy głośnik - jeśli jest z tyłu otwarty - musisz robić osobną obudowę i to niezależnie od rodzaju zastosowanej obudowy (OZ, BR i jego modyfikacje, TL...). Jeśli tego nie zrobisz to np głośnik niskotonowy, który jest generalnie największy w zestawie, może oddziaływać (będzie oddziaływał) na pracę głośnika mniejszego.

Jeśli chodzi o różnicę w obudowach typu monitor i podłogówka - cóż, jedną stawiasz na półce, drugą na podłodze. To właściwie jedyna różnica - to którą zastosujesz zależy tylko od Twoich preferencji (przy czym dużą obudowę trudno zmieścić w monitorze - małą w podłogówce zmieścisz bez problemu). Ważne jest, aby głośnik niskotonowy miał za sobą odpowiednią objętość (którą liczy/przyjmuje/projektuje się przy zachowaniu pewnych zasad - można o tym przeczytać na tym forum). Ważniejsze jest tutaj zachowanie wymiarów (głównie szerokości i tego co powyżej głośników) frontu kolumny oraz rozmieszczenia głośników względem siebie i również względem krawędzi frontu (no z tego co napisałem wcześniej niekoniecznie musi się to tyczyć dolnej krawędzi) - jeśli korzystasz z gotowego projektu.

Jeśli chodzi o filtrację głośnika szerokopasmowego - zależy od głośnika i od jego aplikacji. Niektóre szerokopasmówki mogą np "drzeć się" w pewnym zakresie odtwarzanego przez siebie pasma i wtredy np możesz zastosować w nich filtr RLC, który ten fragment pasma Ci wyciszy. Jeśli stosujesz szerokopasmówkę do powiedzmy zestawu dwudrożnego i łączysz ją z głośnikiem niskotonowym to pewnie przyda się odciąć jej pasmo przeznaczone dla niskotonowca. Ale to wszystko wynika z konkretnej aplikacji i konkretnego projektu.

Skomentuj

no to jeszcze jedno pytanie jak w takim razie obliczyć wielkość obudowy dla głośnika średnio tonowego i wysoko tonowego. W artykułach jest tylko materiał na temat projektowania głośników dolnopasmowych.Tzn czy tak samo jak dla dolnopasmowych ?? a czy moze na podstawie jakios innych parametrow ?? a czy dla twittera i srediotonowego tez osobna obudowa ??

Skomentuj

dla wysokotonowego nie potezeba osobnej obodowy.
                Moze byc w tej samej co niskosredni lub sredni
                a dla glosnika sredniotonowego tez oblicza sie obudowe (jesli w konstrukcji kosza nie posiada wlasnej) ale stroi sie ja na inna czestotliwosc niz niski.
                Zazwyczaj fs (czestotliwosc rezonansowa)glosnika sredniotonowego wynosi powyzej 100hz i jego srednica jest mniejsza niz niskosredniego dzieki temu jego komora jest mala.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeżeli nie jest podana na stronie producenta wielkość komory dla średniotonowego, to bierze się pod uwagę średnicę membrany, częstotliwość rezonansową głośnika moc zestawu, w którym ma pracować, parametry TS i jeszcze kilka innych czynników. Przeważnie komora ma od 0,5-1,5 l do nawet kilku litrów. Projektowanie zestawów trzydrożnych, to trudne zagadnienie nawet dla zaawansowanych użytkowników tego forum. Na początek polecam przejrzeć dział gotowych konstrukcji, gdzie są dobrze opisane niedrogie monitorki. Nie warto rzucać się od razu na głęboką wodę, bo stracisz duuużo czasu, zainwestujesz pieniądze, a efekt na pewno nie będzie optymalny do zastosowanych części. Nie wiem jakim dysponujesz budżetem, ale większość forumowiczów zaczyna od niedrogich sprawdzonych gotowych projektów - małych monitorków dwudrożnych, które można wspomóc subwooferem.
                  Nie wiemy poza tym do czego chcesz ich używać i czym napędzać?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    dla wysokotonowego nie potezeba osobnej obodowy.
                    Oczywiście pod warunkiem, że jest on zamknięty od tyłu Ale większość współczesnych głośników to przeważnie głośniki kopułkowe szczelne od "rufy" i nie stwarzają tutaj żadnego problemu.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to chce zrobić coś na TDA2050. Myślę że na początek powinno starczyć. A propo mam trafo symetrycze ale ma za wysokie napięcie do TDA2050 nie wiecie czy można by użyc jednego odczepu do zasilenia TDA2050 w układzie z zasilaniem zwykłym nie symetrycznym. Może wtedy jednego ukladu mogłbym użyć do monitorków a drugi zmostkować i użyć do subwoofera. Mam jeszcze układ na stk ale już dokładnie nie pamiętam jaki to był chyba 5070 albo coś takiego, ale to był projekt do szkoły i jest zrobiony na zaprojektowanej przezemnie płytce w eaglu do tego koncówka jest podłączona do płytki poprzez taśmę i mi się ogólnie to nie widzi, wzmacniaczowi brakuje przedwzmacniacza i przez to w zależności do czego jest podłączony ma szumy. Więc wolałbym zrobić coś odnowa.A Qts obliczamy z Qts zastępczego w połączeniu z filtrem ?
                      Last edited by Deas210489; 27.12.2010, 21:07.

Skomentuj

dabyl masz racje, ale odsetek tych nie zamknietych jest tak maly, ze nie warto o nich wspominac. Zreszta nawet nie pamietam teraz zadnego. To w takim razie mozna tez wspomniec, ze mozna go tuningowac. Zwiekszyc komore, zmienic wytlumienie i ew odessac ferrofluid.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Heh ogólnie nie wiem czy będę brał się za kolumnę 3d raczej zrobię coś z gotowego projektu ale bardzo jestem ciekaw tego tematu i jeżeli ktoś by mógł to czy mogłbym prosić o wzory do obliczania wielkości obudowy głośnika średnio tonowego czy są to te same wzory co dla niskotonowego ??

Skomentuj

Używanie symulatorów typu WinISD może nam pokazać, czy obudowa nie będzie za mała, co może powodować podbarwienia w zakresie średnich tonów.

Wklejam fragment ze strony akustyka.com.pl, gdzie jest to przystępnie wytłumaczone:

"7. Minimalna komora wytłumiająca

Tak zatytułowana informacja dotyczy głośników średniotonowych, które muszą być wewnątrz konstrukcji odizolowane od objętości, w której pracuje głośnik niskotonowy. Objętość komory głośnika średniotonowego nie jest bardzo istotna, gdyż zwykle jej wpływ na charakterystykę przetwarzania leży poza zakresem pracy głośnika średniotonowego w zespole - poniżej częstotliwości podziału. Należy więc tylko pilnować, aby komora nie była zbyt mała, i nie przesunęła rezonansu głośnika powyżej częstotliwości podziału, ani nie spowodowała podniesienia dobroci powyżej wartości 1, co mogłoby wprowadzać podbarwianie nawet przy rezonansie leżącym niżej, ale w pobliżu częstotliwości podziału. Ustalone minimalne objętości komór dla głośników średniotonowych odnoszą się do obydwu warunków; dobroć Qts=1, a jednocześnie rezonans fc w każdym przypadku znajdzie się poniżej dolnej skrajnej częstotliwości podziału. Zwiększanie objętości będzie powodować obniżanie rezonansu i dobroci, co z pewnością nie zaszkodzi jakości przetwarzania w okolicach częstotliwości podziału, nie grozi też przeciążeniem głośnika średniotonowego, gdyż będzie on przecież filtrowany elektrycznie. Komora głośnika średniotonowego powinna być wytłumiona, najlepiej wełną. Jej kształt i zapobieganie rezonansom własnym to już jednak oddzielny temat."

Skomentuj

Zamieszczone przez Deas210489 Zobacz posta
                              A propo mam trafo symetrycze ale ma za wysokie napięcie do TDA2050 nie wiecie czy można by użyc jednego odczepu do zasilenia TDA2050 w układzie z zasilaniem zwykłym nie symetrycznym. Może wtedy jednego ukladu mogłbym użyć do monitorków a drugi zmostkować i użyć do subwoofera
                              Możesz układy zasilić z pojedynczego źródła zasilania, są takie schematy w nocie katalogowej tego układu.

Skomentuj

No to mam już prawie wszystkie niezbędne informacje. Jeszcze nurtuje mnie pytanie czy kolumnę można by wytłumić watą opatrunkową ma ona bardzo niską gęstość więc powinna się nadać, ile objętości wytłumić i czy wytłumioną objętość wliczamy do objętości kolumny. A odnoście Qts to ją obliczamy biorąc pod uwagę także rezystancję cewki znajdującej się w zwrotnicy ??

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:51 ----------

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                Możesz układy zasilić z pojedynczego źródła zasilania, są takie schematy w nocie katalogowej tego układu.
                                No tak wiem tam kondensator zasila drugą połówkę ale czy mogę użyć 2 z 3 odczepów trafa symetrycznego i następnych 2 z 3 do następnego układu?? Bo mi się wydaje że tak ale długo się tym nie zajmowałem i już nie jestem pewien.
                                Last edited by Deas210489; 27.12.2010, 22:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez Deas210489
                                  No to mam już prawie wszystkie niezbędne informacje. Jeszcze nurtuje mnie pytanie czy kolumnę można by wytłumić watą opatrunkową ma ona bardzo niską gęstość więc powinna się nadać, ile objętości wytłumić i czy wytłumioną objętość wliczamy do objętości kolumny. A odnoście Qts to ją obliczamy biorąc pod uwagę także rezystancję cewki znajdującej się w zwrotnicy ??
                                  Parametrów TS nie obliczamy tylko je mierzymy (w specjalnym programie mierzymy impedancję głośnika i on wylicza nam realne parametry - tak w skrócie). Od tego jakie nam te parametry "wyjdą" zależy do jakiej obudowy głośnik lepiej się nadaje -- choć nie znaczy to, że w innych typach "nie zagra". Jeśli chodzi o objętość obudowy w zależności od parametrów TS to ma to znaczenie właściwie tylko dla samego dołu pasma.

Jeśli chodzi o wytłumienie to nie ma tutaj jednej prostej reguły. Przeważnie obudowy zamknięte tłumi się mocniej niż BR, z kolei w liniach transmisyjnych to już praktycznie kompletnie nie ma reguł. Można stosować różnego rodzaju maty tapicerskie (takie zielone przeważnie), waty, gąbki i różne inne "wytłumiacze" - ilość i rodzaj wytłumienia najlepiej sprawdzić w praniu. Np głośnik w za mocno wytłumionej OZ może grać "głucho" i rozwlekle na basie; za mocno wytłumiona BR z dodatkowo utrudnionym (właśnie przez wytłumienie) przepływem powietrza wewnątrz obudowy traci efektywność portu i zaczyna zbliżać się nam do obudowy zamkniętej - czyli tracimy zysk jaki mamy z portu BR. Ilość wytłumienia nie jest odliczana od objętości obudowy - jest to znikoma rzeczywista różnica w objętości a poza tym wytłumienie zwiększa nam pozorną, "widzianą przez głośnik" wielkość obudowy. Różnica rzędu 10% na +/- w objętości obudowy praktycznie jest nieodczuwalna dla ucha.

Skomentuj

No tak wiem tam kondensator zasila drugą połówkę ale czy mogę użyć 2 z 3 odczepów trafa symetrycznego i następnych 2 z 3 do następnego układu?? Bo mi się wydaje że tak ale długo się tym nie zajmowałem i już nie jestem pewien.
                                    Nie możesz tak zrobić, w praktyce kiedyś jak producent był hojny to stosował trafo do wzmacniacza zasilanego napięciem pojedynczym typu symetrycznego z dwoma diodami czyli prostowanie pełno-okresowe.
                                    http://gfx1.bryk.pl/text/00019/00019554.jpg ten środkowy rysunek

Skomentuj

A niemógłbym zrobić tak dać jeden mostek gretz'a na odczepy 1,2 i drugi na 2,3.I zrobić z tego dwa zasilacze niesymetryczne lub zrobic normalny zasilacz na jednym mostku użyć za filtrem odczepu masy i + np. i do zasilenia drugiego ukladu masy jako plusa i -.Chodzi mi o to czy można by go użyć jak dwa trafa niesymetryczne. W sumie układ z dwoma diodami tez dobry obniży mi napięcie o połowę względem układu z mostkiem, ale musiałbym użyć większych filtrów. Zresztą nieróbmy off topa temat nie ejst o tym

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post o 10:33 ----------

A odnośnie tego qts to jest z artykułu "Qts - dobroć całkowita określana wzorem: Qts=(Qms*Qes)/(Qms+Qes). Na podstawie tego parametru w połączeniu z Fs i VAS możemy określić jaka będzie charakterystyka głośnika w zakresie aniskich częstotliwości. Przypominam że cewka włączona w szereg z głośnikiem (filtr dolnoprzepustowy) posiada również rezystancję. Aby obliczyć obudowę należy obliczyć Qts zastępcze: Qts(zastępcze)=Qts*(Re+Rs)/Re ( Re to rezystancja cewki głośnikowej, Rs to rezystancja cewki włączonej szeregowo z głośnikiem)."
                                      Czyli trzeba liczyć cewkę z zwrotnicy chcę się tylko upewnić.

Skomentuj

W sumie układ z dwoma diodami tez dobry obniży mi napięcie o połowę względem układu z mostkiem, ale musiałbym użyć większych filtrów
                                        Spokojnie, układ dwu diodowy pełno okresowy z trafem symetrycznym daje też100hz jak układ mostkowy. Nie da się z tego trafa zrobić dwóch zasilaczy niesymetrycznych, będą miały wspólny biegun zawsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X