Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aplikacja przetwornika Tonsil GDN 11/30

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na DA tez sie robi wiele zestawow, wystarczy w wujka google`a wpisac i wejsc w grafike. Fakt, ze lepiej byloby RSa miec, no ale w tej cenie DA jest bardzo dobrym wyborem wydaje mi sie...

Skomentuj

Co do małych "Łuferków" znalazłem jeszcze coś takiego:

http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-872

W polinku ma być dostępny w przyszłym roku za jedyne ok. 290zł..

Skomentuj

Pamiętaj tylko, że przy tak małych średnicach głośników niskotonowych zniekształcenia nieliniowe poniżej 150 Hz osiągają bardzo wysokie wartości.

Skomentuj

Wracając do mojego tematu wąskich floorstanding "paczek" muszę przyznać że jestem coraz liżej umieszczenia dodatkowego niskotonowca na boku.

W tej opcji na boku można umieścić jeden z gdn'ów 18 cm Stx'a ( 17-140-sk) lub Tonsila, z przody 2 na średnice 10-13 cm i jeden tweeter.

Ze wględu że nie znam tych głośników powstaje pytanie, co na przód:

1. Poruszany w temacie Gdn 11/30 Tonsila?
          2. Dayton DA 135 z aluminiową membraną?
          3. Visaton 100?

Może koledzy mają jakies doświadczenie i podzielą się subiektywną oceną..

Dolphin, oglądałem twój projekt na małych arn'ach, wygląda całkiem fajnie:-)

Dolphin, widziałem jeden z twoich projektów na małycha arn'ach i całkiem fajnie to wygląda:)

Skomentuj

bedzie trzeba zaprojektowac zwrotke

ale tak czy tak mam inna propozycje
            na niskie czestotliwosci zastosowal bym wspomnianego przezemnie Wavecora i dolozyl do niego 4" szerokopasmowca tangbanda
            ciecie miedzy glosnikami nisko w okolicach 250-400Hz
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

18tkę na bok to nie jest dobry pomysł, a już w ogóle w trzech drogach... Basu z tego nie będzie... Jak będziesz miał pomoc przy zwrotnicy to próbowałbym DA135.

Skomentuj

lklukasz, o którym TB myslisz , bez tweetera? Patrzyłem na ten http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=600.
                Na przód mam plan na DA135 ( 70zł) albo Tonsila 11/30 (45zł), ten TB kosztuje ponad 100 zł , pytanie tylko czy jest 2 razy lepszy. Wkurza minie w TB że co chwila coś nowego wprowadzają i wycofuju a, powtarzalność 0..

Dolphin, na bok zawsze można coś mniejszego np. 15nastkę, głównie chodzi mi o sam pomysł. DA135 ma sd 75 a np taki stx-14-100-sk ponad 100. więc chyba warto byłoby się podeprzeć czymś z boku, tym bardziej że nie musze zwiększać wymiarów pudła.

Skomentuj

Chodzi właśnie o to, że na bok większego basowca byś potrzebował i będziesz musiał to nisko ciąć na zwrotnicy.

Skomentuj

Chciałbym aby obudowa miała do 20-22 cm głębokości, oczywiście wszstko zależu od wyliczeń. Więc 15-18 cm się zmieści.
                    Przy tych Da135 jak i Tonsilach 11/30 mogę ciąć ok 200-300 hz.

Skomentuj

bardziej myslalem o
                      W4-655E
                      a juz napewno widzialbym tu
                      W4-1320SI
                      tylko, ze ten jest dosc drogi
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Chciałbym aby obudowa miała do 20-22 cm głębokości, oczywiście wszstko zależu od wyliczeń. Więc 15-18 cm się zmieści.
                        Daj lepiej coś lepszego a małego na froncie niż 15-18 cm z boku, przy takim układzie potrzeba niskiego cięcia max 80hz, przy wyższym gra jak z pod koca

Skomentuj

Co masz namyśli mówiąc "małe lepsze na froncie"?

Skomentuj

np. wavecor120 co lklukasz proponował, i dodatkowo łatwiej będzie ze zwrotnicą niż z głośnikiem z boku.

Skomentuj

No wiem tylko cena x4 w stusunku do pozostałych.

---------- Post dodany o 13:54 ---------- Poprzedni post o 00:51 ----------

Możliwość jeste jeszcze taka:

STX GDN 17-200-8-SW na boku, cięty nisko http://www.stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html

DA 135 jako średnica do 2,5 khz 2 szt. na przodzie lub ewentualnie ten tonsil 11/30.

Tweeter Seas 27TBFC/GTV http://www.seas.no/index.php?option=...=91&Itemid=115

Dlaczego nie ?

Skomentuj

a co ty sie tak uparles na 2szt sredniego?
                                Nie lepiej za ta kase kupic jeden lepszy?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Masz rację za dwa DA 135 miżna kupić jeden RS-125, ok. 130zł a i tak będę zamawiał tweetery w polinku.
                                  A co myślisz o tym subie na boku?

Skomentuj

Ja bym proponował zrobić bardzo fajne małe monitorki na RS125 i 27TBFC/G a resztę kasy ktora wlozylbys w material kolumn i dwa glosniki wydal na elektronike do suba i jeden niskotonowiec.

Skomentuj

Ok. Dzięki Panowie ( szczegolnie Dolphin i lklukasz) za porady i odpowiadanie na moje upierdliwe wątpliwości i pytania. Temat chyba wyczerpałem na maxa i pozostaje podjąć decyjze co wybrać. Temat może skazany na niepowodzenie "bo praw fizyki nie zmienimy" ale zabawa przy budowaniu rekompensuje pewne niepowodzenia. Łatwo byłoby zrobić coś 2way na 18cm i dobry tweeterze ale tego jest sporo, a budowanie czegoś innego jest ciekawsze i daje satysfakcję.
                                      W niedługim czasie napewno rozpoczną nowy temat.. ale już w "dziale budowanie na ekranie"

Dzięki jeszcze raz, pozdro.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                        ...a budowanie czegoś innego jest ciekawsze i daje satysfakcję.
                                        Jesli tylko efekt bedzie zadawalajacy
                                        Powodzenia
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dolphin,

Hedno pytanko mam jeszcze. Ten 19TAF/G sprawdził Ci się z tymi Arn'ami. Patrzę że wszystko wieksze 25-27 będzie trochę za głośne..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X