Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino i kilak pytan z nim zwiazane?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kino i kilak pytan z nim zwiazane?

Witam a na zdjęciu przestawiam moje fronty do kina, 04-08 + 2juz jakiś czas temu zbudowane. Po tym czasie stwierdzam ze jednak musze resztę głośników dokończyć i te troszkę przerobić, bo wyszły na jaw pewne niedociągnięcia,obicie na bank będzie zmienione cały zestaw chce na mocny czarny połysk wymalować a także poprawić komorę basową, bo musze wytłumienia dodać gdyż ostatnio strasznie podbicie nastąpiło chyba głośniki się wygrzały. Moje pytania są następujące, po kolei center będzie na arv-104-04-08 + 2xarn 150-78-4.Efektowne i tu mam dylemat wysokotonowce te same we wszystkich kolumnach, ale czy zastosować 15czy 18cm basy myślę ze można było by arn-188-05-08 dodam ze wszystko będzie konstrukcjami zamkniętymi jedynie suba bym chciał wentylowanego. Czy ma ktoś linki do starego forum albo jakieś propozycje co do tej konstrukcji suba nigdy do kina nie robiłem jedynie estradowe mowa o arn-312 .Wzmak do tego będzie zakupiony u igoda .a całość kina pod amplitunerem PIONEER VSX-D512 proszę o porady .Jak tylko zacznę prace będę się z wami dzielić postępami
    Załączone pliki

Wg mnie powinieneś dązyc do ujednolicenia brzmienia wszystkich kanałów przed kropką (5.1).
    Najprostszym sposobem jest użycie tego samego wysokotonowca we wszystkich pięciu kanałach. Pamiętaj o ekranowaniu magnetycznym.
    Osobiście jestem zdania ze głosnik centralny jest głośnikiem najwazniejszym (ale raczej tylko dla dyskretnego materiału 5.1. Osobiście, kiedy już zacznę budować central bedzie opierał sie on na przetwornikach 15 cm.
    Pozdrawiam

Skomentuj

o jednakowych glosnikach to wiem efektowe i centralny mysle ze wiekszego problemu mi nie sprawi co do suba mam pytanie. po wyczytaniu kilka postow i zrobieniem symulacji wyszlo ze ten arn 312 bedzie mial 55-60 zamknieta jak wsadzic glosni czy z promieniowaniem w sluchacza czy w podloge i czy ten glsnik jest jadny w realu ja reszta arn-w.

Skomentuj

Mi osobiście nie podoba sie jak widać głosnik i nawet nie wiadomo jak piekny przetwornik skierowałbym w podłogę. Inna sprawa za takie rozwiazanie ma same zalety.
        Nie efektowe ale przede wszystkim cały front (central i przednie) powinny opierac sie o takie same przetworniki. To własnie jak juz nie masz z czego to tylne moga sie nieznacznie róznić brzemieniem (choc bedzie to nietrudne do usłyszenia).
        Jescze raz zaznaczam wszystkie glosniki z przodu o takim samym brzmieniu.
        Pozdrawiam

Skomentuj

Do tylow mysle ze 15cm wystarczy nisko srednio.
          Najwazniejsze sa te z przodu.
          Membrane suba skierowalbym w podloge.
          Tylko do tego TVNa nie dawaj za duzej skrzynki bo membrana jego nie jest zbyt sztywna (wiadomo glosnik nie jest szczytem technologii bo jest niezbyt drogi)

Skomentuj

ok dzieki za wypowiedzi. ale ja nie mowilem ze beda ine glosniki wrecz przeciwnie ze wszystkie wysokie jednakwe tylko efektowe 18cm ale juz zmienilem zdanie bo zapomnialem ze 15 lepeieje srednie przepuszczaja .co do suba macie jakies info kto juz robil tego suba bo znlazlem ze dwa tematy konkretnej konstrukcji.musze przezanalizowac bo to bedzie najbardziej dopracowane konstrukcje jakie robilem ale takiego suba jeszcze nie robilem wiec prosze o jeszcze jakies rady.z gory dzieki

Skomentuj

Czaruję...
            X