Witam. Sprawa jest następująca. Planuje monitory na GDN13/40 + Vifa D27. Sprawa rozbija się o litraż skrzynki dla tego GDNa. Z mojego doświadczenia niedałbym 13 cm głośnikowi więcej niż 10 litrów, takie same zdania czytałem na innych forach "max. 10l". Ale po zarzuceniu parametrów do WinISD sprawa siętroche skomplikowała bo otóż głośnik ten najlepiej wg. WinISD zagra w 15 litrach. 5litrów w dodatku BR do duża różnica. Co Wy o tym sądzicie ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
GDN 13/40 i litraż ....
Collapse
X
-
Yoshi ja niechce powiedzieć za dużo ale nie bądź udupliwy. Zwrota mite to najzwyczajniejszy II rząd na średnioniskij jakości elementach do tego jakże znana powtażalność kopółek Tonsila ...ta Visa bije tego GDWK samym qrde plastikiem na groncie a co dopiro resztą....jesteś poprostu wścibski... jak taki mądry jesteś to powiedz dlaczego nieby się naśmiewasz że dorównają ??
Skomentuj
-
niemam problemów z obudową !!! no to jest chyba logiczne że niewrzuce go w 20l...ale jak moj doświadczenie i innych tez mówi że dac go w 10l a symulator każe dać 15 to coś jest nei tak co nie ?? Czyli symulator to shit i tyle...nato wychodzi. A zwrotki to planuje na początek 1 rząd ale GDNa i 2 dla Vify...zobaczymy co z tego wyjdzie.
Skomentuj
-
Czołem.
Bardzo dobry zestaw głosniczków. Do gdn tonsilka (13) wysokotonowa vifa nie jest "leprzym braciszkiem". Chyba nie doceniacie 13/40/... .
Są to sztandarowe wyroby tonsila o duzej jakości w brzmieniu/barwie .Dla porównania to tak jak lw800 "wychyla" sie w "jakość brzmienia/cena" w alphardach a arn15 w teslach.
układ 2xarn15 + gdwk10/100. Tu "leprza" kopułka jest "na miejscu"????. Nawet bym dodał ze i vifa to i tak nie przesada.
w układzie arn13 + vifa jest tak jak 10/100 do tesli
Zastosowanie gdn13 + d27 da bardzo bobrą jakość . Mozna by jeszcze leprzego wysokotonowego ( bedzie do nastepnych diy ;-) i wiem ze nieprzesadzam .
Co do objetości obudowy. 15l to 50% wiecej patrząc z punktu 10l.
wovo czy wykonanie 13/14l obudowy nie jest rozwiazaniem godnym uwagi ?
Dojdzie zwrotka + głosnik + b-r to pochłana z 1l. Zawsze mozesz wykonać odzielną obudowe dla vify. Objetość zawsze mozesz zmiejszyc wkładając styropian w krawedziach obudowy . pozwoli ci to na dostosowanie pośrednio impusu i spl basu do swoich upodobań .
[ Dodano: 2004-12-08, 22:05 ]
a tak na marginesie . Wiele osób zapomina o skorygowaniu wartości Qts .
W projekcie bedzie zwrotnica a tym samym szeregowo właczona cewka do gdn`a.
W WinISD wklepana katalogowa wartość Qts da inne wykresy a Qts po skorygowaniu inne
Skomentuj
Skomentuj