Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx 17-200-8-sw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stx 17-200-8-sw

Witam,

Ze względu na to że nie znalazłem wiele informacji o tym głośniku a zamierzam go użyć w swojej konstrukcji i mogę potrzebowac pomocy założyłem temat.

Strojenie obudowy BR, 32Hz, obudowa 7,5 litra, przekrój tunelu BR wychodzi mi 7 cm i długość ok 96cm.

Tunel wydaje się dość spory, do jakiej wielkości moge zmniejszyć jego przekrój.
    Może ktoś bawił sie tym głośnikiem i może podpowiedzić jakie jest najlepsze optimum.

Apropo, głośnik niedostępny, kazali dowiedzieć się pod koniec przyszłego tygodnia.

Ponieważ w takiej małej obudowie strojenie portu jest awykonalne STX wprowadził membranę bierną... którą również pomierzyli :) podane są wartości masy dodanej aby uzyskać dane strojenie :) oraz przykładowe konfiguracje :)

http://www.stx.pl/membrana-bierna-stx-mb-17-sw.html

Proszę ... miłego czytania :)

Skomentuj

awykonalne w rozumieniu konstrukcyjnym czy akustycznym?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        awykonalne w rozumieniu konstrukcyjnym czy akustycznym?
        Konstrukcyjnym. Może nie tyle awykonalne co całkiem skomplikowane. Jak widzisz taki długi tunel raczej ciężko upakować w tak małą obudowę. Co prawda można robić tunel szczelinowy przyklejony do ścianek obudowy ale tutaj same obliczenia już zupełnie nie wystarczą (w zwykłym BR nie wystarczą tak po prostu) i będziesz musiał opierać się na pomiarach - załamania, zmiany przekroju na załamaniach - dużo zmiennych co w konsekwencji może dać Ci znacząco inne strojenie od tego zamierzonego (dla którego wyliczysz sobie wszystkie wymiary).
        Temat był juz poruszany kilka razy na tym forum i generalnie zawsze sprowadzało się to do polecenia użycia membrany biernej - co w tym konkretnym przypadku jest całkiem uzasadnione (głównie ze względu na wielkośc obudowy - ale nie tylko). Gotowy projekt masz na stronie producenta co zwalnia Cię z konieczności robienia pomiarów (masz/nie masz w tym doświadczenia?) a nawet jeśli będziesz chciał wprowadzać jakieś zmiany w strojeniu "na ucho" to ograniczy się tylko do dodania lub odjęcia masy do membrany i posłuchania efektów takiego zabiegu. Druga sprawa to samo działanie BR i MB - w tym drugim (MB) nie uświadczysz "piardków", które mogą pojawić się (i często pojawiają się i jest problem) w tunelu BR - zwłaszcza gdy ten tunel jest pozałamywany bo wtedy nie wiemy do końca jak powietrze się tam zachowuje - w zwykłej "rurce" przeważnie pomaga zwiększenie przekroju i "rozjechanie" wlotu - w tunelowym i do tego pozałamywanym może to nie być takie łatwe.
        Podsumowując - jeśli chcesz to zrobić "jak najbezpieczniej" to projekt ze strony producenta z MB; jeśli chcesz się pobawić i potestować to - cóż, droga maksymalnie otwarta i pole do popisu wielkie

Skomentuj

Posiadam ów głośnik i szczerze powiem że jeśli spodziewasz się nie wiadomo czego to daruj go sobie. Fajny głośniczek ale jest mały,za mały żeby sam coś zrobił (oczywiście mowa tu o połączeniu go jako sub,wspomagacz kolumn frontowych,on do tego się nie nadaje).

Napisz konkretnie z czym chcesz go sparować.

PS. Ja widzę że jest dostępny.

Skomentuj

Przejrzyj sobie ten wątek:
            http://diyaudio.eu/showthread.php/14...highlight=17sw

Na podstawie jego można wywnioskować, że br to ciężka sprawa i skoro jest MB z propozycjami obudowy to czemu z tego nie skorzystać?

Skomentuj

nie zgadzam się w BR daje radę bez problemów bez pierdków i swistów ;p jest szybki i schodzi niziutko tak jak podaje producent u mnie pracują 2 takie i jest mega

Skomentuj

Dzięki Dolphin za link, jakoś słabo dziła ta wyszukiwarka i nie znajduje postów..

Co do zastosowania tego głośnika.

Głosnik miał pracować na bocznej ścianie wąskiej podłogówki 3 way. Teoretycznie miałbym do zagospodarowania tyle litrów + oczywiście objętość rury lub kanału szczelinowego. W takim przypadku MB trochę komplikuje temat. Zastanowię się jeszcze nad zwykłą 18 na boku.

Skomentuj

dlaczego komplikuje temat?
                  Z jednaj strony dajesz glosnik a z drugiej mb
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tak o tym myślę, z dwóch stron można zrobić jednakowe maskownice.. no i nie będzie wielkiego dziurska BR.

Skomentuj

3way z tym głośnikiem na basie? :) jak byś dał po dwa na kolumnę to miało by to jeszcze jakiś sens,ale jeden? ten głośnik do 3way się nie nadaje.

Skomentuj

Czaruję...
                      X