Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wysokotonowe do kolumn proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wysokotonowe do kolumn proszę o pomoc

witam

to mój pierwszy pierwszy post na tym forum w dodatku z problemem:/

niedawno kupiłem kolumny HECO interior reflex 20 mkII, niestety głośniki wysokotonowe nie są oryginalne, wsadzone jest tam coś innego nie wiem co, po odkręceniu nie było żadnych oznaczeń.
    czy gdzieś dostanę oryginalne wysokotonowe???

ewentualnie jakie dobrać w zamian??
    kolumny wg tabliczki znamionowej mają 100 [W] mocy nominalnej, impedancja 4 [Ohm]

proszę o pomoc, jestem początkującym i nie mam pojęcia czym je zastąpić, bo na znalezienie oryginałów nie liczę

pozdrawiam

Zamieszczone przez gutek.a4 Zobacz posta
    czy gdzieś dostanę oryginalne wysokotonowe???
    tylko uzywki z demontazu - w zadnym sklepie tego nie kupisz

ewentualnie jakie dobrać w zamian??
    a co jest nie tak z tymi co masz?

Skomentuj

Albo oddaj właścicielowi i poproś o zwrot kasy, w końcu wprowadził Cię w błąd

Skomentuj

...niestety głośniki wysokotonowe nie są oryginalne, wsadzone jest tam coś innego nie wiem co, po odkręceniu nie było żadnych oznaczeń.
        I po tym poznałeś że nie są oryginalne? wiele konstrukcji jest na głośnikach "no name",mogą to być dobre firmowe głośniki ale są nie oznaczane z różnych powodów.

Skomentuj

co jest nie tak z tymi głośnikami?? grają zbyt ostro, przyćmiewają inne zakresy, po prostu źle

to że nie są oryginalne poznałem po wyglądzie nie po braku oznaczeń, jednak z głupoty licytując je nie sprawdziłem jak to wygląda w tym modelu,

sprzedaż czy też oddanie sprzedającemu nie wchodzi w grę

będę obserwował czy pojawią się oryginały jednak to będzie trwało i trwało, natomiast teraz chciałbym zamontować inne ale dobrze dobrane, bo to co jest teraz odbiera przyjemność z słuchania.

jakie są kryteria czym się kierować przy wyborze zamiennika??
          może jakieś przykłady??

gdzieś wyczytałem że producentem głośników dla heco jest tesla ale niewiele mi to pomogło

Skomentuj

co jest nie tak z tymi głośnikami?? grają zbyt ostro, przyćmiewają inne zakresy, po prostu źle
            to standard przy tanich kolumnach dla wiekszosci poczatkujacych. ludziom to sie podoba a przy okazji nie spala glosnika podkreconymi wysokimi na wzmacniaczu

to że nie są oryginalne poznałem po wyglądzie nie po braku oznaczeń, jednak z głupoty licytując je nie sprawdziłem jak to wygląda w tym modelu,
            a miales porownanie z oryginalami?

jakie są kryteria czym się kierować przy wyborze zamiennika??
            może jakieś przykłady??
            napisz ile chcesz kasy przeznaczyc i czego oczekujesz. ale ostrzegam ze bedziesz musial na nowo zwrotnice robic (i tak pewnie masz tylko same kondy)

Skomentuj

wysokie na wzmacniaczu są na neutralnym poziomie jednak nawet skręcenie do minimum nie wiele pomaga, głośniki które tam są to http://allegro.pl/tweeterki-alphard-...398547726.html ale stwierdzam to tylko po wyglądzie

kasa jaką chcę przeznaczyć na to to maź 50zł za sztukę większa inwestycja po prostu mi się nie kalkuluje skoro kolumny są warte 200zł (za tyle je kupiłem)

czy zmiana zwrotnicy jest konieczna?? wolałbym uniknąć bo to generuje większy koszt.

nie mam pojęcia co zrobić dzwoniłem do przedstawiciela powiedział że jest marna szansa na ściągnięcie tych głośników a jeśli już to koszt około 200zł za sztukę, więc to jest bez sensu, poprosiłem o dane, charakterystykę tego głośnika mają oddzwonić i czekam ale wątpię żebym się dowiedział

Skomentuj

interwencja w zwotnice by sie przydala ale jesli nowe glosniki beda mialy podobny spl to mozna sobie to darowac w tym przypadku
                moze stx pj, mission czy tw70
                tylko 4 czy 8ohm?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

uuuu - to mogles odrazu pisac jaki tam glosnik siedzi :P
                  to tubka piezoelektryczna...

smialo kupuj GDWK PJ lub missiona z allegro - drozszych nie ma sensu w to pakowac (sens jest ale ze zmiana zwrotnicy)
                  napisz tylko jaki masz wymiar otworu w kolumnie

a najlepiej to daj jeszcze zdjecie tych kolumn

Skomentuj

Jak by na to nie patrzeć kupiłeś kolumny naprawiane

Powinna być kopułka. O ile to te głośniki... Po drugie to co ty masz się drze bo tubówka ma dużo wyższy SPL :) zamontuj PJtkę :) będzie najoptymalniejsze rozwiązanie :)

http://audioprovn.com/vmchk/Speaker-...I-speaker.html

Skomentuj

to w takim razie zmierz czy frez na glosnik ma 100 czy 104mm

Skomentuj

dziękuję bardzo za pomoc, średnica głośników to 104mm ale muszę jeszcze dokładnie sprawdzić, ale z tego co widzę to Pjka ma 100mm

Skomentuj

GDWK AK ma 104mm ale to juz 40zl
                          mission bylby dobry jakbys mial juz oryginalny front

Skomentuj

104mm:

Tonsil - http://allegro.pl/tonsil-oryginal-gd...401046155.html

TVM - http://www.loudspeakershop.eu/glosni...648-p-982.html

Skomentuj

Nie na temat...
                              ARVkę koledze proponujesz ?? byś się wstydził <joke>

Tak na poważnie pokaż nam jeszcze dokładnie zwrotkę... najlepiej schemat...
                              W przypadku gdy znasz już wymiar to poszukiwania ograniczone są jedynie funduszami :)

Skomentuj

Kupowanie nowego głośnika będzie tylko stratą pieniędzy. Jesteś laik dlatego zacznij zabawę w najtańszy i najbardziej sensowny sposób. Dorzuć tłumik do głośnika wysokotonowego. Tabelę wartości tłumika znajdziesz ... na pewno w google lub gdzieś na forum albo w artykułach. Możesz się posłużyć także WINISD, z tego co pamiętam to tam jest kalkulator do tego.

Wylicz tłumik na 3, 6, 9 dB i podłącz każdy po kolei aż usłyszysz, że wysokie pasmo gra na mniej więcej tym samym poziomie co niższe. Ewentualnie, możesz zamieszać i po tym eksperymencie dobrać tłumik ponad 9 dB jeśli będzie trzeba, lub pomiędzy podanymi wartościami. Koszt kilku rezystorów jest znikomy a efekty nie porównywalne do tego kosztu.

Dopiero wtedy, gdy uznasz, że wysokotonowy gra naprawdę kiepsko ... zmień całe kolumny :)

PS. Oczywiście testy rób przy wyłączonych korektorach i jakichkolwiek podbiciach w sprzęcie sterującym.

PS2. A jeśli chcesz się zając tym hobby lub cokolwiek zrozumieć, poczytaj artykuły.

O tu masz -> http://diyaudio.pl/content.php/68
                                Last edited by Budzik; 13.01.2011, 19:08.

Skomentuj

tonsil - OK
                                  ale zamiast tego TVMa juz lepiej kupic SC 10 N http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=2444

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
                                  Kupowanie nowego głośnika będzie tylko stratą pieniędzy. Jesteś laik dlatego zacznij zabawę w najtańszy i najbardziej sensowny sposób. Dorzuć tłumik do głośnika wysokotonowego
                                  tutaj sie nie zgodze!
                                  znam te glosniki i wiem jaki to badziew. dowolna tania kopolka zagra duzo lepiej!

Skomentuj

W pewnym sensie kolego Budzik masz rację... ale co z tych kolumn jak wysokotonówkę ma piezaka.... a nie normalną kopułkę która w oryginale powinna tam być ??

Skomentuj

Kupowanie nowego głośnika nigdy nie jest stratą pieniędzy, ale kupowanie przed wypróbowaniem tańszej metody raczej tak. Głośnik szit, a takim razie nic nie stoi na przeszkodzie zapłacić za kilka rezystorów w celach eksperymentu. Może zagra dużo lepiej całość gdy trochę przyciszy się tego szkodnika słuchu. A jeśli kolega zdecyduje się na zmianę na nowy to zostanie mu tłumik który i tak będzie musiał zastosować. Bo w tej konstrukcji żeby było tanio to kondensator i tłumik i leci muzyka.

Może te kilka elementów wzbudzi entuzjazm w koledze i pozytywne nastawienie do diyaudio. Przekona się, że za parę złotych można dużo jak dla laika.

PS. Panie Pawle, oczekuję od moderatora ortografii, interpunkcji itd itd :)

Skomentuj

Głośnik szit, a takim razie nic nie stoi na przeszkodzie zapłacić za kilka rezystorów w celach eksperymentu.
                                        a czy wziales pod uwage to ze to piezak i ze rezystorami go nie przyciszysz?

Nie na temat...

PS. Panie Pawle, oczekuję od moderatora ortografii, interpunkcji itd itd
                                        kolego budzik, czy pan jest moze moderem z elektrody? jezeli tak to z przykroscia stwierdzam ze tutaj liczy sie pomoc a nie czepianie sie o bledy czy brak przecinkow :P
                                        a tak pozatym to jestem prostym mechanikiem a nie polonista zeby piekna polszczyzna pisac :P
                                        brak polskich liter? poczytaj jeden dzien takie fora na kompie gdzie brak polskiej czcionki! powodzenia zycze z nerwami ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X