Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way classic by troels gravvesen - modyfikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 way classic by troels gravvesen - modyfikacja

Witam

Słuchałem kiedyś tych kolumn i bardzo spodobało mi się ich brzmienie. Chciałbym zbudować na takich przetwornikach kolumny podłogowe. Czy zachowując projekt zwrotnicy mogę zmienić szerokość kolumn na około 25 cm oraz głębokość do około 25cm (bass reflex ma 170mm więc odległość od ścianki powinna być wystarczająca). Chciałbym żeby kolumna miała wysokość około 100cm więc na dole byłaby jeszcze komora na dociążenie kolumny.
    Jak myślicie da się wykorzystać zwrotkę? Jeśli tak to jak rozmieścić głośniki średnio- i wysokotonowe - osiowo czy przesunięte od osi jak w oryginalnej zwrotce?
    Z góry dzięki za pomoc

Jeśli zachowasz proporcje rozmieszczenie głośników i szerokość ścianki oraz objętość to możesz zrobic sobie z nich kolumny podłogowe. Głębokość skrzynki nie wpłynie ci na dzwięk

Skomentuj

Ale właśnie o to chodzi, że chciałem zrobić przednią ściankę węższą niż w projekcie (zachowując objętość komory) i stąd moje pytania czy można i jak ewentualnie wtedy rozmieścić glośniki.

Skomentuj

Troels wyraźnie zaznacza, że jakakolwiek modyfikacja wymiarów obudowy, powoduje, że zwrotnica nie będzie już odpowiednio działać.

Skomentuj

Chodzi nie tyle o wymiary całej obudowy co o wymiary frontu.

Troels: Do not make a stand having a "front panel" as an extension of the speaker front panel. The bass driver reaches up to 500 Hz and a larger front panel will change the sound radically.
          Czyli budowa podłogówki raczej odpada. Pytanie tylko na ile "radykalna" będzie ta zmiana dźwięku... ale na Twoim miejscu nie kombinowałbym tylko zrobił kolumny wg projektu i do tego ewentualnie podstawki, jak na stronie Troelsa (te bez ścianki frontowej tylko 'krzyż" - bo na samej nodze to mogłoby to dziwnie wyglądać bo obudowy są jednak dosyć "bułowate")

Jeśli chodzi o rozmieszczenie głośników na froncie (a przede wszystkim względem siebie) to tutaj już na stówę nic nie zmieniaj. Po takim zabiegu "radykalność" zmiany brzmienia byłaby odczuwalna dla szerszego grona ludzi

Skomentuj

Czaruję...
          X