Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co mam zrobić z GDN15-100-8-AKX i Visatonem G 20 SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co mam zrobić z GDN15-100-8-AKX i Visatonem G 20 SC

Witam

Posiadam przetworniki jak w temacie, mam zamiar zbudować na ich bazie monitory. GDN stworzony jest do obudowy BR, mni ciekawi jak zagra w zamkniętej, może ktoś ma w tej kwestii jakieś doświadczenie.

Następnym problemem jest zwrotnica, może ktoś już projektował pod taki zestaw.

Pozdrawiam

No jak co masz zrobić, to co napisałeś. Zbuduj im obudowę (monitory). Jeśli GDN jest stworzony do BR to po co robić mu obudowę zamkniętą ? Chyba tylko w celach zminimalizowania wielkości obudowy, ale sensu to nie ma bo nie wyciśniesz z głośnika 100%. Zagra dużo słabszym basem o niższym natężeniu.

Co do zwrotki to zgłoś się do kogoś z rejonu na pomiary. Ewentualnie wysyłka głośników z obudową (1 monitor) komuś kto się tym zajmie za free lub za opłatą.

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
      Następnym problemem jest zwrotnica, może ktoś już projektował pod taki zestaw.
      Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
      Ewentualnie wysyłka głośników z obudową (1 monitor) komuś kto się tym zajmie za free lub za opłatą.
      zglos sie do yoshiego

a co do GDNa to dolphin mial go w kilku konstrukcjach

Skomentuj

a dlaczego akurat chcesz go pchac w zamknieta?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          a dlaczego akurat chcesz go pchac w zamknieta?
          Wiem, że w przypadku tego GDN zamknięta nie wypada pomyślnie, ale jestem zwolennikiem zamkniętej, mają to być monitory do bluesa, rocka, jazzu jakoś podbicie i szybki bas niebardzo tu pasują.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
            Wiem, że w przypadku tego GDN zamknięta nie wypada pomyślnie, ale jestem zwolennikiem zamkniętej
            Wniosek prosty: trzeba było wybrać pod tym kątem inny przetwornik...
            Oczywiście możesz go dać w OZ, ale to co z niego najlepsze się zmarnuje... Więcej chyba dodawać nie trzeba...

Skomentuj

Mozesz zrobic obudowe z otworem stratnym. Taka obudowa posiada lepsze parametry od obudowy zamknietej oraz basrefleksu. Byc moze przy odpowiednim strojeniu otworu stratnego uda sie cos polepszyc. Teoretycznie powinno byc lepiej. Mozesz rowniez sprobowac linii transmisyjnej, ktorej jakosciowo blisko jest do obudowy zamknietej przy czym daje nizsze zejscie.

Skomentuj

Mam 15AKX w 8 litrowej OZ i sądzę, że z powodzeniem możesz go wsadzić do takiej obudowy skoro lubisz takie brzmienie.

Zrobiłem w Boxsimie symulacje dwóch zwrotnic. Mógłbyś od nich zacząć dalsze działania.
                Załączone pliki

Skomentuj

wg mnie ta pierwsza zwrotnica ma blad. Trzeba by przyblizyc filtry do siebie, zeby nie bylo dolka w miejscu podzialu.
                  Druga wyglada ok.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                    Mam 15AKX w 8 litrowej OZ i sądzę, że z powodzeniem możesz go wsadzić do takiej obudowy skoro lubisz takie brzmienie.

Zrobiłem w Boxsimie symulacje dwóch zwrotnic. Mógłbyś od nich zacząć dalsze działania.
                    Witam

Dzięki za symulacje, mam pytanko jak dokładnie nazywa się ten soft, ja do tej pory używałem x-overa, ale widze, że ten jest lepszy. Napewno tak jak piszesz upcham w 8L OZ. Głośniki leżą już około rok i jakoś nie ma czasu na skończenie projektu.

Pozdrawiam

Skomentuj

W obu zwrotnicach dołek w okolicach 3-4kHz jest podobnej wielkości. Symulacje zrobiłem opierając się na wykresie ze strony STX, gdzie ten 15AKX ma właśnie w tym zakresie "naturalny" dołek. Trudno jest zniwelować ten dołek charakterystyką G20SC pamiętając, że jego fs=1900 Hz. Może się okazać, że ten Visaton będzie wprowadzał dużo słyszalnych zniekształceń od jego fs, trzeba poprostu posłuchać.

Poniżej jeszcze wykresy fazowe, bo się nie zmieściły.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Czy ten boxsim symuluje zachowanie sie glosnikow w obudowie ( dyfrakcje i BS ) ?
                        Druga sprawa: Jesli glosnik ma fs=1900 Hz i jest to typowa kopulka to spodziewam sie zwiekszonych znieksztalcen w pasmie 1-3Khz stad dobrze by bylo zeby podzial byl przynajmniej na 3khz.

Skomentuj

Zasymulowałem inną wersję zwrotnicy o bardzej stromym filtrze do G20SC.
                          Dodatkowo przedstawiam grupowe charakterystyki tych filtrów, które przedstawiłem w symulacjach oraz filtra z konstrukcji Visatona Aria 2, w której siedzi ten G20SC razem z dwoma Ti100. Wszystkie symulacje zrobiłem dla tej samej obudowy (8 litrów OZ) i tych samych wymiarów przedniej ścianki: wys.32 x szer.21cm, wszystkie krawędzie sfazowane na 1cm, kopułka 20cm od dolnej krawędzi umieszczona symetrycznie.
                          linia czarna - najprostszy filtr 1 rzędu
                          linia niebieska - filtr 2 rzędu
                          linia czerwona - filtr 3 rzędu
                          linia brązowa- filtr z kolumny Aria 2 Visatona
                          Jak widać filtr Visatona jest najbardziej narażony na ryzyko wystąpienia słyszalnych zniekształceń pochodzących od fs kopułki. Ja nie słyszałem Arii 2 ani kopułki G20SC, więc nie wiem jak poszczególne zwrotnice by zagrały.
                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                          X