Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na głośnik centralny na 15AKX + Vifa 25DX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na głośnik centralny na 15AKX + Vifa 25DX

Od dłuższego czasu mam już zestaw KD na 15AKX+25DX ale centralny na tonsilach i wreszcie wypadało by zrobisz wszystko pod zestaw :)
    I teraz pytanie czy ktoś robił centrala na 2x 15AKX? Czy lepiej olać wygląd i zrobić tak jak pozostałe głośniki 1x15akx+25dx?

Masz gotową zwrotkę do 115AKX+DX25 więc robienie kolumny na dwóch AKX'ach komplikuje sprawę. Inne wyjście to dwa AKX'y z czego jeden robi za membranę bierną i wtedy masz centrala o "tradycyjnym" wyglądzie. Można by o tym pomyśleć bo sumie głośnik nie jest specjalnie drogi ale jeśli znowuż chcesz zaoszczędzić to można jeszcze rozważyć kupno kosza, membrany i resora dolnego i posklejaniu z tego MB. Koszt będzie nie duży a efekt jest całkiem dobry. Co prawda będzie trochę kombinowania ze strojeniem ale dodawanie masy do MB można tutaj zrealizować poprzez dokładanie choćby plasteliny do przestrzeni pod krążkiem przeciwpyłowym - przy braku układu magnetycznego nie ma z tym problemu, dostęp jest od "tyłka" strony. Robiłem kiedyś w ten sposób centrala na 14SCX i zdecydowanie mogę polecić takie rozwiązanie.

---------- Post dodany o 00:22 ---------- Poprzedni post o 23:49 ----------

PS: widzę w dziale ogłoszeń, że chcesz kupić AKX'a "nawet spalonego" więc, jak mniemam, idziesz w kierunku MB - czy tak? No dobry wybór

Skomentuj

Czaruję...
    X