Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośnika basowego do 650zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie...

Fakt jest taki że jestem na tym forum nowy, ale całkiem inaczej przyjmowaliście kiedyś nowych forumowiczów, a całkiem inaczej teraz! Aż miło się czytało posty, kiedy dawaliście chociaż by same linki do odpowiednich tematów, nie gasząc przy okazji delikwenta, a czasami sumiennie i dokładnie tłumacząc. A całkiem inaczej teraz w tym i paru innych tematach to wygląda (ktoś kiedyś na tym forum wspomniał że poziom tolerancji/nauczania/poszanowania trochę spada). Kolega może i jest trochę "zaruzumiały" w tym co piszę (no offence), bo usłyszał "parę" głośników. Ale nie traktujcię go od razu tak z góry. Bo inni np. nowi odczują to jak byścię się chełpili wiedzą i odczuwali wyższość nad tą osobą i będą bali się zadać pytanie, bo stwierdzą że zostaną właśnie w taki sposób potraktowani.

Mam nadzieję że powyższą wypowiedzą nikogo nie uraziłem

I milo mi Was poznać

Skomentuj

Witam ponownie zgadzam się z kolegą wyżej. Stx-y nie mówię że są złe chociaż słyszałem że ostatnio się pogorszyła ich jakość .Wreszcie widzę że staracie się mi pomóc . Więc tak mój wzmacniacz to Powerhouse Vision24 jest to power mixer estradowy niestety nigdzie nie mogę znaleść nic o tym wzmacniaczu jedynie udało mi się znaleść dwie aukcje na niemieckiej stronie gorszej wersji Vision 16 który jest dwu kanałowy tylko. Powiedzmy że mnie przekonaliście te propozycje które podał ploter są bardzo ciekawe. 18'' i 12'' mają 4om to coś dla mnie wzmacniacz przy 8 om daje 250w na kanał a dla suba tylko 500w wtedy. Załóżmy że bym się zdecydował na tą 18'' (to home czy estrada ?) w paczce br. ładnie by to grało?

Ps: Jestem uparty ale wiele ludzi mówi że to moja zaleta jak się za coś biorę to uparcie dążę do celu.
      Last edited by darek22a; 15.01.2011, 07:52.

Skomentuj

Nie na temat...
        Hand może i poniekąd masz trochę racji... Ostatnio też założyłem na elce temat bo zepsuł mi się TV (a się na tym za bardzo nie znam) to po dwóch postach wpadł moderator i usuną temat... i TV dalej stoi popsuty... i co zrobić...)
        Co do pogardy, braku szacunku itp. do świeżego Usera, które to tu zarzucasz nie będę się wypowiadał... może inni którzy uważają że ich to dotyczy...
        Myślę że temat dobrze się zaczął, przypuszczam iż niektórzy są po prostu już zmęczeni powtarzaniem tego samego. Takie tematy pt: "jaki sub..." powtarzają się co chwilę , więc nie zazdroszczę kolegą siedzącym już tyle lat na tym forum, którzy przezywają co chwilę Deja vu, odpowiadając znowu na "taki sam" temat....a mimo to nikt go nie usunął, tylko próbuje jednak pomóc..., to nie ich wina że darek słabo "słucha" tego co piszą....

Skomentuj

darek22a, ale jestes pewien ze ten wzmacniacz da sie skonfigurowac tak zeby 2 kanaly graly stereo a 2 zmostkowane na suba? i aby napewno to sa 4 osobne kanaly?

Zamieszczone przez darek22a Zobacz posta
          Załóżmy że bym się zdecydował na tą 18'' (to home czy estrada ?) w paczce br. ładnie by to grało?
          to sa glosniki estradowe ale schodzi na tyle nisko ze dla ciebie sie nadaje. zagra to napewno lepiej niz w/w JBLe. wlasnie cos w stylu starego dobrego GTi

z typowo domowej konstrukcji do glowy przychodzi mi jedynie mivoc AWX 184 (to samo co kiedys ravemaster BSW)

Skomentuj

Jeśli chodzi o 18" od B&C to musisz wiedzieć że niektórzy chcieli by mieć taki głośnik,firma jest PRO,wszystkie głośniki są warte swojej ceny. Jest jedno ale-jeśli kupisz go i Ci się jego gra nie spodoba,nie zadowoli Cię,to albo zrobiłeś kiepską paczkę albo masz kiepski wzmacniacz (albo jedno i drugie). Piszę już na przód bo jest prawdopodobieństwo że tak się stanie. A jeśli zrobisz dobrą paczkę i wzmacniacz też będzie dobry i Ci się nie spodoba,to będzie oznaczać tylko tyle że masz za duże wymagania i dużo jeszcze będziesz musiał poczytać o głośnikach (a najlepiej słuchać jak najwięcej kiedy tylko przydarzy się okazja).

Skomentuj

Zamieszczone przez darek22a Zobacz posta
              propozycje które podał ploter są bardzo ciekawe. 18'' i 12'' mają 4om
              Jak byś poszukał dalej na tej stronie to są również 15" 4 ohm.... ale chyba jednak nie szukałeś....

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
              Kolega może i jest trochę "zaruzumiały" w tym co piszę (no offence), bo usłyszał "parę" głośników. Ale nie traktujcię go od razu tak z góry. Bo inni np. nowi odczują to jak byścię się chełpili wiedzą i odczuwali wyższość nad tą osobą i będą bali się zadać pytanie, bo stwierdzą że zostaną właśnie w taki sposób potraktowani.
              Sam spróbuj odpowiedzieć na temat w tym wątku. Jaki głośnik doradzisz?? Skoro kolega lubi hałas, i łupankę... to czemu sam nie kupił dwóch Lanzarów tylko zapytał nas na forum?? Owszem dwa lanzary zrobią łupankę, jak każde dwie 12" ale nie będzie to miało ani krzty do kulturalnego grania... poza tym w 18mkw nie jest to przesada ??

My tu doradzamy aby kolega nie wywalił kupe kasy w błoto... ale żeby zainwestował i był zadowolony, mimo iż uwilebia łupankę. A ja nadal wyznaję że bass to nie wszystko...

Skomentuj

Do plotera patrzyłem tam parę głośników znalazłem 15" 4om ale nie pisałem bo szukałem 12" w zasadzie a jeśli już coś większego to 18''. Estradówki mają ładny bas lubię go słyszałem parę zestawów ale nie znam firm. Jestem na 99% pewny że te kanały są całkowicie osobne bez 1%, bo jeszcze nie znam wszystkich konfiguracji tego wzmacniacza a, na wyświetlaczu wszystko po niemiecku pisze . Marian jeśli zdecyduje się na ten przetwornik to co do paczki to na pewno się postaram. chyba że znasz jakieś gotowe projekty na tym głośniku.

Skomentuj

Nie chodzi o wykonanie,chodzi o sam projekt. Tu masz jeden np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...82cdca80b20d7a z resztą nie ma co kombinować i kopiować projekty ludzi którzy od tak sobie zrobili paczkę do głośnika,na stronie B&C masz do głośnika już podaną obudowę i nawet wykres który obrazuje jak w niej zagra. Ten 15PS100 jest lepszy od tego co ploter pokazał akurat.

Moja rada: zastanów się dobrze czy chcesz kupić tak drogi przetwornik bo o 200zł mniej masz np. Eminensa kappa pro LF który jest już bardzo dobrym głośnikiem estradowym na suba.

http://allegro.pl/najlepsza-cena-glo...397994215.html

Skomentuj

Witam marian masz racje dobry jest ten głośnik muszę się poważnie zastanowić, ale dzięki wszystkim za pomoc. Dzięki wam chyba nie zrobię błędu kupując przetwornik samochodowy do domu . Jak już się zdecyduje to dam znać, a jak zrobię paczkę to na pewno projekt wstawię do waszej oceny na forum. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki.

Skomentuj

Ja dużego doświadczenia nie mam na polu ciężkiego basu, ale mogę nieśmiało zaproponować "małego potworka" jakim jest intertechnik MDS10 DVC. Na necie jest projekt składający się z dwóch takich przetworniczków i piszą w recenzji, że można tym przewietrzyć pokój :P A coś w tym jest, głośnik ma ogromny potencjał. Co ciekawe nadaje się zarówno do domu jak i car audio, co mogę śmiało potwierdzić. Ten MDS to bardziej jakościowe granie, ale ma bardzo ładne zejście i jak sklepiesz do niego BR to zrobi małą masakrę. Ma bardzo twarde zawieszenie i wymaga porządnego napędu. Pięknie wygląda, brzmi rewelacyjnie i jestem przekonany, że jakbyś usłyszał jak to gra zrezygnowałbyś z bardzo głośnego hałasu na rzecz SQ. Warto choćby zerknąć na ten głośnik. A jak lubisz słuchać oczami - patrzeć jak membranki latają na bass testach to polecam dwa głośniczki - lepszy efekt wizualny niż jeden. Oczywiście tylko aktywne cięcie wchodzi w grę z oczywistych powodów.
                      A tak strzelę w ciemno jeszcze - Peerless XXLS???

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                        mogę nieśmiało zaproponować "małego potworka" jakim jest intertechnik MDS10 DVC
                        to bardzo fajny, kulturalny glosnik. ale niestety "mlody" ktory chce tylko cisnienia moze go nie docenic

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                        A tak strzelę w ciemno jeszcze - Peerless XXLS???
                        oj zeby to zastosowac to trzeba by miec kolumny na conajmniej 8" :P

Skomentuj

Czaruję...
                        X