Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dopasowanie głosników do gotowej obudowy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dopasowanie głosników do gotowej obudowy ?

Witam Wszystkich ! Chciałbym się poradzic czy ma sens dobieranie głośników i robienie zwrotnicy do obudowy która posiadam. Wykonana była ona przez kolege stolarza z płyty MDF o grubości 24 mm i wydaje sie byc solidna bo skrzynie ważą dużo. Obudowy były wykonane do głosników samochodowych i sprawa była o tyle prosta że zestaw odseparowany włożyłem razem ze zwrotnicą prosto z auta samochodowego. Po pewnym czasie zmieniłem auto i ponownie głosniki zagościły w samochodzie a obudowy pozostały. Obudowa ma pojemność netto około 25 litrów i ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 79 cm wysokości, 22 cm szerokości i 24,5 cm głębokości. Przygotowane otwory to fi 5 cm wysokotonowy, fi 14,5 cm woofer oraz otwór pod BR fi 8 cm - oczywiście każdy z otworów mozna powiększyć.
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i Wszystkich pozdrawiam.
    Załączone pliki

wiesz co wg mnie te obudowy wygladaja fatalnie
    proponuje ci zrobic je od nowa pod wybrane przez ciebie glosniki a napewno bedziedz bardziej zadowoly
    a poza tym zwrotnica do zestawu samochodowego jest tak zaprojektowane, zeby dobrze grac w samochodzie. W domowej kolumnie sie nie sprwadzi.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za szybką i szczerą odpowiedz. Pójdą do centralnego na rozpałke.

Skomentuj

mdf sie slabo pali...
        ale powodzenia...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wyglada paskudnie ale jakies tanie glosniki da rade tam wstawic
          tylko odpowiedz sam sobie na pytanie - czy cos takiego chcialbys trzymac w pokoju?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tylko odpowiedz sam sobie na pytanie - czy cos takiego chcialbys trzymac w pokoju?
            Może dotychczas tam stały...?
            Ja bym wykorzystał skrzynki dorabiając front z normalnym układem głośników i po wykończeniu fornirem powinno być już ok.

Skomentuj

frontu raczej nie trzeba ruszac - zwroc uwage ze kopolka bedzie wieksza i dojdzie jeszcze kosz glosnika
              moznaby sie pokusic o cos takiego http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-g...k-schemat.html

Skomentuj

frontu raczej nie trzeba ruszac - zwroc uwage ze kopolka bedzie wieksza i dojdzie jeszcze kosz glosnika
                No fakt, tylko wygląda mi to dalej nieco nieproporcjonalnie. Konkretne wymiary należałoby znać, bo póki co szacujemy.
                Autorowi same skrzynki mogą się przydać, więc niech przemyśli decyzję. Chyba, że noc była zimna i skrzynki już utlenione..

Skomentuj

rzeczywiscie to nie glupi pomysl
                  tylko trzeba litraz zmniejszyc bo 25L to za duzo dla tego glosnika
                  i od nowa wykonczyc ale to nie problem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    tylko trzeba litraz zmniejszyc bo 25L to za duzo dla tego glosnika
                    To też nie problem, a skrzynki wyglądają proporcjonalnie.

Skomentuj

IMG_3528.jpgZewnetnie nie sa ładne, ale mógłbym je okleić materiałem coś w stylu dywanu z długim włosiem z frędzelkami - bo takie mi sią podobająIMG_3527.JPG. Na załaczonym zdjęciu podałem wymiary mierzone w osi. Co do zbyd dużego litrażu to chyba nie problem bo mógłbym je wewnatrz czymś wypełnić - tak tez było poprzednio jak siedziały głosniki z auta. Na wysokotonówce siedział jakiś Scan Speak a na dole firma chyba DST czy cos podobnego. Na plus byłoby to że nie musiałbym już szukać podstawek do monitorów. Mógłbym wydac na głośniki i zwrotnice max 1 tyś zł, ale czy ma to sens bo osobiście niezbyt na tym sie znam i bez gotowca napewno sobie nie poradze i czy lepiej nie szukac gotowych kolumn ? Dzieki za zainteresowanie w temacie bo te skrzynki leżą sobie i nadal nie wiem co z nimi począć.

Skomentuj

tam wlasnie pomyslem jak je zobaczylem
                        kopia kolumn proa individual
                        na gorze ss 2904 a na dole pewnie vifa 16
                        bardzo fajny zestaw

---------- Post dodany o 17:51 ---------- Poprzedni post o 17:49 ----------

one jak najbardziej nadaja sie na kolumny
                        Last edited by lklukasz; 15.01.2011, 17:31.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez tedim Zobacz posta
                          ógłbym wydac na głośniki i zwrotnice max 1 tyś zł, ale czy ma to sens
                          jak za taka kase to ja bym i nowe obudowy zrobil zeby to ladnie wygladalo. ale jak narazie to mozesz i w to wlozyc glosniki zeby cos gralo a nowe obudowy w miedzyczasie robic
                          moze STX AWX? lub wersja z seas'em na gorze

Skomentuj

jak za taka kase to ja bym i nowe obudowy zrobil zeby to ladnie wygladalo.
                            IMVHO szkoda pieniędzy. Ja tam nie widzę, żeby skrzynki były złe. Mają dość grube ścianki, a to jak wiadomo spory +.
                            Jeżeli same skrzynki są proste i rozmiarem odpowiadają autorowi, to daje to dość sporą oszczędność. Po nałożeniu nowego frontu z frezami i oklejeniu fornirem (nie okleiną - brrrr), lub polakierowaniu można je ładnie "odstawić" i będzie cieszyło oko i ucho.
                            Nowy front nie musi być na całość, może być w stylu, jak ten na fotce poniżej:

W kwestii doboru przetworników się nie wypowiadam, ale z 1kzł już przecież można ładnie zaszaleć.
                            Last edited by RpLand; 15.01.2011, 17:19.

Skomentuj

tedim może pomyśl nad tym projektem, http://www.visaton.de/en/bauvorschla...oii/index.html , wymiary skrzynki masz zbliżone,tylko troszkę trzeba pokombinować z frontem.Kolega MDK z forum wykonał już ten projekt,tylko z bardziej fikuśnymi obudowami,http://diyaudio.pl/showthread.php/15...MDK-W170S-dt94
                              Last edited by jacky72; 15.01.2011, 17:23.

Skomentuj

Z tego linka co podesłał jacky72 to kolumny ALTO II maja objetośc 30 l i jak bedą jakies zmiany, odstepstwa ( nie wiem jeszcze jakie np. portu ) to napewno sobie nie poradze i zgine bo jestem zielony w temacie. Co do wykończenia zewnetrznego to obkleiłbym je jakimś miśiowatym-puchowym materiałem ( prosze się nie smiać )

Skomentuj

Twoje paczki mają 25 litrów a Alto 2 ma 28 litrów więc żaden problem.Zresztą sam producent dopuszcza różne objętości i strojenie dla tego głośnika,zerknij http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w170s_4.html
                                  Z wyliczeniem długości portu na pewno Ci pomożemy,lub możesz to zrobić w winisd.

Skomentuj

Zamieszczone przez tedim Zobacz posta
                                    Co do wykończenia zewnetrznego to obkleiłbym je jakimś miśiowatym-puchowym materiałem
                                    Widziasz Paweł, nie ma sensu robić nowych skrzynek.

tedim, Ty na poważnie z kocem na tych kolumnach?

Skomentuj

Może nie koc odrazu ale taki materiał z długimi frendzelkkami ( czy jak to się nazywa ) cos co pózniej bedzie pasowało do pokoju. Najbardziej boje sie efektu końcowego dzwięku że może byc klapa i nie poradze sobie z dopracowaniem systemu. Względy estetyczne są dla mnie mniej ważne teraz, nad tym póżniej sie zastanowie.

Skomentuj

a ja obawiam sie o efekt wizualny...
                                        mam nadzieje, ze nie wejde tu ktoregos dnia i nie zobacze mlodego Yeti
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X