Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dopasowanie głosników do gotowej obudowy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z materiału jak ta poduszka. Mam tez taki chodniczek to czego by nie szurnąć jeszcze takich kolumienek:). Razem bedzie pasowało do kompletu a tapicera który to obklei mam po sąsiedzku.IMG_3529.JPG

Skomentuj

Nie na temat...
      tedim, wybacz... to nic osobistego... ale pskudne to jak diabli :(. No cóż, jak to mówią de gustibus non est disputandum

Jeszcze jeden aspekt takiego wykończenia jest, mianowicie praktyczny. Jak będziesz po czasie czyścił ten materiał, bo poduszkę możesz jeszcze do pralki wrzucić? Ilość kurzu jaką ten materiał złapie będzie zastraszająca i to w krótkim czasie.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      mam nadzieje, ze nie wejde tu ktoregos dnia i nie zobacze mlodego Yeti
      Chyba zobaczysz :/

Wskazówka
      Jak masz tapicera to może obij białą ekoskórą.
      Last edited by RpLand; 15.01.2011, 19:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        mam nadzieje, ze nie wejde tu ktoregos dnia i nie zobacze mlodego Yeti
        Zamieszczone przez tedim Zobacz posta
        Z materiału jak ta poduszka
        czyli jednak bedzie YETI :lol:

tedim
        , pomijam fakt gustu. ale obawiam sie ze takie cos moze miec negatywny wplyw na brzmienie
        frontowa scianka dziala jako przeszkoda ktora odbija dziwiek. w twoim przypadku te odbicia beda pochlaniane i moga byc problemy z brzmieniem zestawu

Skomentuj

Brzmienie się zmieni, więc nawet najlepszy sprawdzony projekt będzie nieprzewidywalny. Dwa, to szkoda tego 1kzł w tych misiach YETI, bo możesz nie "słyszeć tych pieniędzy", a do tego za pół roku będzie wyglądać bardzo nieestetycznie.
          Takie wykończenie wymagałoby pomiarów, w celu sprawdzenia i ewentualnej modyfikacji zwrotnicy, a jak sam tedim pisałeś, chcesz gotowca.
          Nakłaniam do forniru-bielonego dębu (jeżeli o kolor chodzi), ewentualnie ta biała ekoskóra.
          Swoją drogą Panowie, ktoś wie jaki wpływ ma ekoskóra na froncie? Mierzył to ktoś?

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
            Swoją drogą Panowie, ktoś wie jaki wpływ ma ekoskóra na froncie? Mierzył to ktoś?
            sonus faber robi od dawna z takim frontem...
            ale czy ktos mierzyl roznice miedzy gola plyta a w skaju to niewiem - warto by sie pobawic

tedim, a moze tylko boki i tyl obij w YETI a front w skaju lub drewno? (tak jak przedstawil wyzej RpLand)

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              sonus faber robi od dawna z takim frontem...
              To wiem i na tej podstawie podejrzewam, że znikomy jest ten wpływ, ale...
              EOT

Skomentuj

W sumie ze względów praktycznych zrezygnuje z tego miśka i obije eko-skórą taką jak oparcie łózka na zdjęciu. A wracając do meritum to czy mozna znaleść gotowy projekt pod te skrzynki aby kupic elementy ( głosniki i elementy zwrotnic ) i tylko je włożyć ?

Skomentuj

jak patrze na szerokosc frontu i litraz skrzyni to chyba nie za koniecznie
                  jesli zmniejszysz litraz to bez problemu
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Material pochlaniajacy na przedniej sciance kolumny wplynie na brzmienie ale w pozytywnym sensie. W zasadzie kolumny powinny byc tak konstruowane aby przednia scianka pochlaniala fale dzwiekowe minimalizujac odbicia. Bardzo dobre efekty sa szczegolnie w przypadku glosnikow wysokotonowych, warto choc dla testu zastosowac filcowa nakladke na tweeter z wycietym otworem na kopulke. Praktycznie zawsze daje to znaczna poprawe jakosci dzwieku.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Bardzo dobre efekty sa szczegolnie w przypadku glosnikow wysokotonowych, warto choc dla testu zastosowac filcowa nakladke na tweeter z wycietym otworem na kopulke
                      takie cos wlasnie widzialem na ostatnim as, bylo uzyte przy vifie xt i sam chcialem sie tym zainteresowac glebiej
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez tedim Zobacz posta
                        czy mozna znaleść gotowy projekt pod te skrzynki aby kupic elementy ( głosniki i elementy zwrotnic ) i tylko je włożyć ?
                        napisz na czym ci zalezy i czego sluchasz to dobierzemy cos

Skomentuj

Słucham głównie Jazz zazwyczaj na niskich poziomach głośnośći a zalezy mi by dzwięk był jak najbardziej naturalny bez przebarwień. Prawdopodobnie podłacze je pod wzmacniacz i CD Xindak. Pomieszczenie to sypialnia o powierzchni 16 m2.

Skomentuj

tak wiec przydaloby sie cos z wyeksponowana srednica...
                            z mojego doswiadczenia moglbym polecic GDN 16/50/6 i XT18. ale pierwszy za tani i brak odpowiedniej zwrotnicy (do lepszego tweetera) a drugi praktycznie nie osiagalny :/
                            podobno KEP monacora tez dobrze gra srednica, ale tutaj ludzie narzekaja na zwrotnice
                            niewiem jak wypadnie stare SPH 176 + G20SC - musialbys poszukac opini
                            napewno odpadaja HDSy i wszystkie znane mi seas'y

idealny wybor tutaj to kopia nowego produktu tonsila (mimo ze tego nie sluchalem) ale i tak nie sa glosniki dostepne w sprzedazy

---------- Post dodany o 19:30 ---------- Poprzedni post o 19:20 ----------

trzeba bedzie cos nowego wymyslic bo tez sam chcialbym takie kolumny z wyrazna srednica ale jakos nie moge znalezc odpowiedniego gotowego schematu

Skomentuj

Czaruję...
                            X