Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maty wygłuszające do głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Maty wygłuszające do głośników

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć gdzie w Poznaniu można kupić maty wygłuszające - bitumiczne i za ile ?
    Do głosników stylizowanych na 2,5 drogi STX (projekt Binganta). Głosniki takie same jak w tym projekcie (mowa o jego drugiej odsłownie - 2 x GDN-18-140-15-AWX i GDWK-10-250-8-AWX) .

I co najważniejsz, jakie polecacie? Czy wg. Was różnica jest duża w zależności od firmy? Czy latem nie śmierdzi w momencię kiedy w pokoju jest ciepło? Nie odkleja się? Gruntujecię powierzchnie czymś przed przyklejeniem, aby lepiej się trzymały (w moim przypadku jest to płyta wiórowa). Jakie wrażenia przed i po zamontowaniu maty?

Pozdrawiam

Ps. no i fajnie by było jak by ktoś szepnął jak się sprawa ma z wełną wygłuszającą - monacor itp. Czy też w Poznaniu jest dostępna i za ile :)

---------- Post dodany o 02:45 ---------- Poprzedni post o 02:23 ----------

Pps. I przeprszam za błąd w temacie - mam zbindowane niektóre klawisze i przez przypadek je nacisnołem, dlatego taki kwiatek się pojawił na końcu.
    Last edited by lklukasz; 15.01.2011, 12:18.

Czesc , nie jestem z Poznania to nie powiem gdzie kupic ale chcialem ostrzec przed matami Boll , bo mozesz je dostac w Poznaniu i sa chyba najtańsze na rynku.
    Oczywiście nie neguje firmy Boll ale ich maty do kolumn się nie nadają co innego do drzwi w samochodzie.

Już tłumaczę dlaczego i zaznaczam ze sam próbowalem zastosowac ich maty.

Są to maty z warstwą samoprzylepną , bez względu na to czy komuny będą z mdf , hds , psb czy wiórowej , porowatość tego materiału sprawi ze mata nie przystanie dobrze do ścianki co za tym idzie taki zabieg wymaja przynajmniej dwu krotnej impregnacji w/w materiału. Taka operacja znacznie zwiększa koszty naszego DIY. Maty te maja tendencje do odklejania się przy wyższych temp. w samochodzie jeśli położymy je na odtłuszczoną powierzchnię jest ok ale tutaj dzieją się dziwne rzeczy. Są pokryte warstwą cienkiej foli , folia ta pod wpływem temp robi się śliska wiec nie idzie przykleić dodatkowej watoliny do wygłuszenia.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź :)

Nie pomyślałęm o tym, a to fakt, mają od strony czołą cieńką folie...
      To może być problem, a jakie w takim razię byś polecał?
      I czym łączyłeś watoline do maty (i o ile w ogóle ) ?

Skomentuj

Vitu , nie mam pojecia dlaczego tobie BOLLe sie odklejaly skoro ja normalnie przykleilem APP do MDFu i do tej pory nic zlego sie nie dzieje

co do typu mat to najlepiej kupic tanie miekkie maty lub jak masz kase to zaszalej i kup GMSy (lepiej sie uklada)
        ale co do temperatur to sie nie przejmuj - w kolumnie zawsze jest cieplo (jak glosnik gra) wiec mata nie stwardnieje tak bardzo, a nawet w upalne lato nie bedzie az tak goraco zeby maty smierdzialy... to nie samochod wystawiony na slonce :P

a co do mat to poszukaj w sklepach z artykulami lakierniczymi do samochodow lub w sklepach CA

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
        Ps. no i fajnie by było jak by ktoś szepnął jak się sprawa ma z wełną wygłuszającą - monacor itp.
        zamiast przeplacac za monacora to idz na jakies targowisko i poszukaj kogos kto sprzedaje prawdziwa welne owcza

Skomentuj

poszukaj na stronie
          www.stx.pl
          jest mata gluszaca z warstwa bitumiczna i przyklejona na niej materialem wytlumiajacym (takim zielony) nie pamietam jak sie to dokladnie nazywa
          i masz tlumienie i wygluszenie w jednym
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.stx.pl/material-tlumiacy-...itumiczny.html - tylko ze drogie

osobiscie wolalbym kupic osobno filc i osobno maty

Skomentuj

no tak
              tak tego nie przeliczalem...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                http://www.stx.pl/material-tlumiacy-...itumiczny.html - tylko ze drogie

osobiscie wolalbym kupic osobno filc i osobno maty
                Nie masz racji, chyba że tylko byś wolał

mata + filc w STX 1m2=96zł

Tymczasem
                filc 1m2 - 9,99 zł/1m2 http://allegro.pl/filc-tapicerski-po...402496894.html
                mata bitumiczna - 71,92 zł/1m2 http://allegro.pl/wygluszenie-mata-w...396863616.html

RAZEM: 81,91 zł/1m2
                Więc jest ciut taniej, bo o 14,09 zł. Ewentualna przesyłka i masz to samo.
                Tylko w przypadku ciut lepszej ceny i przy zakupie na miejscu będzie nieznacznie taniej.

Nie na temat...
                lklukasz, sygnaturka Ci się powoli deaktualizuje :biggrin:

Skomentuj

RpLand, co innego jak juz filc mam
                  ale masz racje - roznica w cenie niewielka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    RpLand, co innego jak juz filc mam
                    Paweł, to tylko, lub aż 9,99zł na 1m2 mniej, więc nadal rewelacji nie ma. Ale fakt, będzie jeszcze taniej.

Skomentuj

i zamawiasz z jednego sklepu
                      zawsze mowilem, ze w stxie nie jest drogo
                      sa gotowe maty i nie trzeba kombinowac
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        zawsze mowilem, ze w stxie nie jest drogo
                        Aż tak dalece idącego w znaczeniu określenia bym nie użył . Jedno jest pewne, zamawiasz w jednym miejscu i montaż będzie trwał krócej, dodatkowo nie trzeba się męczyć z klejeniem mat i filcu, więc profit jakiś jest.

Skomentuj

Czaruję...
                        X