Uzytkownik jw_amigowiec, ktory jest rowniez na naszym forum konstruowal kolumny na BG20 http://www.bld.heavymusic.pl/viewtopic.php?f=15&t=332
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zespoły o wysokiej efektywności
Collapse
X
-
Tych mniejszych nie miałem natomiast BG 20 tak. Ogólnie nie jest to koszmarny głośnik jednak nie wart swojej ceny i w pelnym pasmie z przyjemnoscia sluchac sie tego nie da :P (zreszta jego przeznaczenie to nadstawka 2way). Poprawnie wykonany, podana moc prawdziwa bo spalił się pod tadeuszem przy dłuższym graniu :) Byc moze to coś ci rozjaśni
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaAle czy te głośniki nie potrzebują dużo mocy..?
Kiedy Wy sie oduczycie takich stwierdzen/pytan.. Podobnie jest ze slowem uciagnie jakby wzmacniacz musial cos ciagnac.
Jak glosnik ma duza efektywnosc to potrzebuje malej mocy zeby glosno zagral i to jest proste i logiczne. A jak ktos jest gluchy to musi miec mocny wzmacniacz i wtedy moze wydac opinnie ze glosnik potrzebuje duzej mocy. Tylko po co jej potrzebuje?
Glosniki estradowe to kompromis czyli wysrobowanie efektywnosci kosztem niskiego zejscia i tu cudow nie ma albo jedno albo drugie. Muzyka rockowa gra tylko z glosnikow estradowych wiec to one ksztaltuja jej brzmienie a wiec Ci co sluchaja rocka powinni zainteresowac sie tymi glosnikami. Inni nie beda zadowoleni.
Skomentuj
-
dlatego proponowalem eminensa ze skutecznoscia 94dB
i jeszcze wczoraj wpadl mi w oko monacor
bardzo jestem jego ciekawy
www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=4209112Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Cena zachęca zwykłego zjadacza chleba - mnie , ale cewka jakaś miniaturowa ,ech szkoda że nie mogę po testować wszystkich głośników na świecie bo wybieranie głośnika poprzez stronę internetową jest złe szczególnie że niema kasy na pomyłki. Choć wygląda dobrze - nie jest powlekany, bardzo delikatna membrana, coś podobnego do starych głośników.
Skomentuj
-
Chcialbym kiedys przetestowac ten glosnik na srednicy http://www.eminence.com/pdf/Legend_1028K.pdf
Skomentuj
-
Ten monacor to zdaje sie zamiennik nie produkowanych juz ARZ-etow TVM. Zdaje sie ze LDM jako duzy odbiorca tych glosnikow maczal w tym palce.
Eminence legend to zdaje sie seria glosnikow gitarowych dlatego maja tak dziwne charki zeby dobzre podkreslaly brzmienie gitary.
Glosniki gitarowe to najdrozsze z glosnikow. Prawdopodobnie dlatego ze gitarzysci sa w stanie duzo placic a rynek jest dosc maly. Ciekawe jest to ze Celestion ma w ofercie glosniki z serii BL czyli do gitary basowej a ich parametry sa identyczne jak popularna seria Truvox za to cena blisko 2 razy wyzsza! Jak nie mieli co z nimi zrobic to sprzedawali je po nizszej cenie niz same truvoxy :)
Skomentuj
-
Glosniki gitarowe to chyba jedne z niewielu konstrukcji, jakie specjalnie sie projektuje pod pewne brzmienie. Tutaj glosnik nie ma byc liniowy, ma miec swoj charakter i tyle, ale w przypadku legenda eminence to jego charakterystyka jest dosc latwa do wyrownania, co w efekcie moze dac glosnik o ciekawej barwie, pracujacy w typowym zespole 3droznym.
Skomentuj
-
no tak ale dochodzi to koszt wysokotonowki, trzeba zaprojektowac filtr, trzeba oczywiscie zmierzyc charakterystyki a przy wysokim podziale pojawiaja sie problemy z faza. Wiec nie do konca jestem przekonany, ze to dobre wyjscie.
---------- Post dodany o 09:35 ---------- Poprzedni post o 09:27 ----------
obejrzalem dokladniej charke tego monacora i wydaje mi sie, ze moze obejdzie sie bez wysokotonowki, charka po 10kHz nieco opada ale to juz nie powinno miec znaczenia. Tak mi sie wydaje.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Niestety lklukasz, bez odsłuchania nie da się tego stwierdzić. Mogę zaprojektować tak obudowę żeby wysokotonówkę można dodać później. Wypatrzyłem u Monacora taką http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=77736 , nie jest specjalnie droga, a podłączyć ją można od 10 kHz przez samą pojemność, oczywiście przez tłumik bo efektywność trzeba obniżyć, ale jak zauważyłeś może nie będzie takiej potrzeby. Nie myśl że uparłem się koniecznie na Monacora, ale mimo szukania nigdzie nie znalazłem połączenia: dobrej efektywności, pełnego pasma i parametrów nadających się do OZ, poza tym mam w Toruniu przedstawiciela więc nie ma problemu z dostawą. Kusi mnie posłuchać dzwięku z jednego przetwornika w OZ. Jak sądzisz czy warto dodać układ kompensujący wzrost impedancji?
Skomentuj
-
bez odsluchania sie nie obejdzie
tez wlasniej o tej wstedze dzis pomyslem
sluchalem jej i bardzo mi sie podoba
warta tych pieniedzy bez dwoch zdan
napewno kiedys u mnie zagosci
tylko jej skutecznosc to mit
nawet irek juz kilka razy o tym pisal
wiec tlumienie jej bedzie zadne, albo bardzo male
Jak sądzisz czy warto dodać układ kompensujący wzrost impedancji?
ale to mozna dopiero stwierdzic po zazwrotkowaniu i zmierzeniu impedancji ukladu
ale wg mnie tu nie bedzie mialo co popsuc jej przebieguJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Pisząc o wzroście impedancji miałem na myśli ortodoksyjną wersję (bez wysokotonówki). Rośnie ona dość znacznie, a przy 20kHz to przeszło 20 Ohm. Chodzi mi o to, żeby zespół był jak najłatwiejszy do wysterowania. Jak najprościej zmierzyć charakterystykę impedancji zespołu ? Nie mam jeszcze systemu pomiarowego. Na razie uczę się i więcej korzystam z tego forum niż mogę zaproponować.
Skomentuj
Skomentuj