Witam, posiadam głośnik gdn 32-300-4sc w subie BR 65L@40hz. Z głośnikiem dzieją się dziwne rzeczy, a mianowicie: Raz słychać straszny trzask z głośnika (uderzanie o nabiegunniki). Lecz co najdziwniejsze problem nie pojawia się zawsze. Dla przykładu: słuchałem jednej piosenki i nagle zaczął trzaskać, ściszyłem i znów dałem głośniej (mniej więcej do tego samego poziomu) i już nie było słychać uderzania. A przy sprawdzaniu ręcznym ( pchanie centralnie membrany w dół i w górę) cewka nie ociera nawet o nabiegunniki przy max wychyleniu membrany. Nie wiem czego może to być przyczyną. Może nie do końca doklejona cewka??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 32-300-4sc
Collapse
X
-
Witam, dzięki za zainteresowanieOdciąłem kopułkę przeciw-pyłową i cewka nie ma możliwości uderzenia o nabiegunnik. Po prostu zawieszenie na to nie pozwala. Karkas nie ma śladów uderzen czy innych działań z "zewnątrz". Posiada natomiast takie lekkie ślady pracy głośnika. ale to równomiernie na całym obwodzie karkasu od wewnątrz. Nie ma śladów odklejenia Karkasu. Dodam, iż zaczeło to się dziać po zmniejszeniu obudowy "wiedzą" (czyt. książkami). o około 7 litrów. Przedtem nie zauważyłem żeby coś takiego sie działo... Chociaż, az tak głośno wtedy nie słuchałem. ale dziś sprawdzę czy objętość ma wpływ na te trzaski. Co do przesterowanego wzmacniacza to wątpię, lecz moim zdaniem trafo nie wyrabia i przy największym "basie" jest zanik mocy i głośnik wyskakuje na x-dam. powodując trzaski. Co Wy na takie założenie?
---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post o 16:19 ----------
Trafko mam jak wyzej napisałem 150w a wzmacniacz z tego co wiem na dwóch parach wyciąga 300w@4R.
---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 16:20 ----------
I układ wzmacniacza posiada zabezpieczenie przed niskim napięciem (chyba 24V) I trafo mocno obciążone (rdzeń EI) nie wyrabia i napięcie spada poniżej tej granicy i działa zabezpieczenie? Wtedy głośnik tez traci napęd waląc gdzie popadnie... Może ta opcja prawdziwa? Sprawdzę to jak kupie mocniejsze trafo ok. 600w
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaNie wiecie czemu moje tematy się nie pojawiają w dziale ogłoszenia?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz posta2x4700uf na stronę ale to stare kondy elwy... Nie słychać brumu sieci w głośniku wiec chyba spełniają swoje zadanie..
---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 17:01 ----------
A tak w nawiasie: Nie wiecie czemu moje tematy się nie pojawiają w dziale ogłoszenia?
Skomentuj
Skomentuj