Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 32-300-4sc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 32-300-4sc

Witam, posiadam głośnik gdn 32-300-4sc w subie BR 65L@40hz. Z głośnikiem dzieją się dziwne rzeczy, a mianowicie: Raz słychać straszny trzask z głośnika (uderzanie o nabiegunniki). Lecz co najdziwniejsze problem nie pojawia się zawsze. Dla przykładu: słuchałem jednej piosenki i nagle zaczął trzaskać, ściszyłem i znów dałem głośniej (mniej więcej do tego samego poziomu) i już nie było słychać uderzania. A przy sprawdzaniu ręcznym ( pchanie centralnie membrany w dół i w górę) cewka nie ociera nawet o nabiegunniki przy max wychyleniu membrany. Nie wiem czego może to być przyczyną. Może nie do końca doklejona cewka??

No a wzmacniacz jaki ? czym go napędzasz ?

Skomentuj

Napędzam wzmakiem DIY (modyfikowany kit) ATV2762 na dwóch parach irf p250n. Lecz trafo mam za słabe 150w....

Skomentuj

podłącz inny głośnik do wzmaka i zobacz czy nie trzaska. a te trzaski mogą być np. od śmiecia w cewce (ukruszony magnes). musisz jeszcze poobserwować,inaczej się nie da... pisz co zdziałałeś :)

Skomentuj

ten trzask to raczej nie uderzenie o nabiegunnik a wyskoczenie cewki z pola magnetycznego - dokladnie tak sie objawia
          wydaje sie ze wzmacniacz sie przesterowuje i wybija glosnik...

Skomentuj

Witam, dzięki za zainteresowanie Odciąłem kopułkę przeciw-pyłową i cewka nie ma możliwości uderzenia o nabiegunnik. Po prostu zawieszenie na to nie pozwala. Karkas nie ma śladów uderzen czy innych działań z "zewnątrz". Posiada natomiast takie lekkie ślady pracy głośnika. ale to równomiernie na całym obwodzie karkasu od wewnątrz. Nie ma śladów odklejenia Karkasu. Dodam, iż zaczeło to się dziać po zmniejszeniu obudowy "wiedzą" (czyt. książkami). o około 7 litrów. Przedtem nie zauważyłem żeby coś takiego sie działo... Chociaż, az tak głośno wtedy nie słuchałem. ale dziś sprawdzę czy objętość ma wpływ na te trzaski. Co do przesterowanego wzmacniacza to wątpię, lecz moim zdaniem trafo nie wyrabia i przy największym "basie" jest zanik mocy i głośnik wyskakuje na x-dam. powodując trzaski. Co Wy na takie założenie?

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post o 16:19 ----------

Trafko mam jak wyzej napisałem 150w a wzmacniacz z tego co wiem na dwóch parach wyciąga 300w@4R.

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 16:20 ----------

I układ wzmacniacza posiada zabezpieczenie przed niskim napięciem (chyba 24V) I trafo mocno obciążone (rdzeń EI) nie wyrabia i napięcie spada poniżej tej granicy i działa zabezpieczenie? Wtedy głośnik tez traci napęd waląc gdzie popadnie... Może ta opcja prawdziwa? Sprawdzę to jak kupie mocniejsze trafo ok. 600w

Skomentuj

Trafo trafem, napisz ile masz pojemności w zasilaczu ?

Skomentuj

2x4700uf na stronę ale to stare kondy elwy... Nie słychać brumu sieci w głośniku wiec chyba spełniają swoje zadanie..

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 17:01 ----------

A tak w nawiasie: Nie wiecie czemu moje tematy się nie pojawiają w dziale ogłoszenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit Zobacz posta
                  Nie wiecie czemu moje tematy się nie pojawiają w dziale ogłoszenia?
                  Bo zanim sie pojawią zostać muszą zmoderowane :) czy nadają się :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit Zobacz posta
                    2x4700uf na stronę ale to stare kondy elwy... Nie słychać brumu sieci w głośniku wiec chyba spełniają swoje zadanie..

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 17:01 ----------

A tak w nawiasie: Nie wiecie czemu moje tematy się nie pojawiają w dziale ogłoszenia?
                    Delikatnie mówiąc bardzo skromnie i do tego mogły już trochę wyschnąć , przy wymianie trafa od razu zainwestuj w większe pojemności lub ilość.

Skomentuj

czyli tak jak pisalem - przesterowujesz wzmacniacz

Skomentuj

Czaruję...
                      X