Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybkie pytanie dotyczace Altusów 110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szybkie pytanie dotyczace Altusów 110

Witam,orientuje sie może ktoś jaką pojemność obudowy maja altusy 110 oraz jakie jest ich strojenie,chce je porzadnie zestroic-obnizajac nieco ich strojenie wstawiajac "prawdziwe rury br"

mam takie w domu
    jak potrzebujesz to zmierze jak wroce
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pojemnosc sobie oblicze glownie chodzi mi o dokladne strojenie bo niewiem o ile jej obnizyc i jak dokladnie zestroic:)

Skomentuj

tym bym sie nie sugerowal
        jak masz oryginalny niskotonowy to wpisz w winISD i stroj tak jak potrzeba
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zmierz impedancje kolumny to sie dowiesz jakie ma teraz strojenie. Majac te dane mozna cos podzialac lecz jesli to jest wersja altusow z glosnikiem GDN 30 60 1 , to bas refleks raczej bym omijal szerokim lukiem. Z tym wooferem probowalbym albo maksymalnie wytlumic obudowe i przerobic ja na zamknieta, badz dotlumic ( lecz nie kompletnie ) i dzialac z otworami stratnymi w celu obnizeniu fc obudowy.

Skomentuj

ja testowalem te obudowy wypychajac je maksymalnie i nic to nie dalo
            pogarszyl sie bas
            bylo jeszcze gorzej niz nie wytlumione
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

obudowa to 45L,z tego co pamietam w danych podawali pasmo przenoszenia od 45hz wiec pewnie tak jest tez strojny niskotonowiec,orginalne strojenie ma byc tylko wyznacznikiem,pierwsze musze kupic rurki o srednicy montazowej 5,5cm i zobaczyc jaka maja srednice wew. i wtedy moge calosc wklepac w win sd:),kazdy tak narzeka na brzmienie tych altusow ale ogolnie nie jest tak najgorzej,obecnie bas jest troche zabardzo dudniacy i zaglosny ale to efekt braku wytlumienia i strojenia:),altusy kupilem za 100 pln z prawie nowymymi niskotonowcami i tosca 303 w idealnym stanie gdzie tosce opchnalem za 100zl :) dokupilem tuby i pewnie jeszcze zainwestuje w nowe sredniotonowce i dobre wytlumienienie-watoline 2 cm jest dosc tania na allegro jak ktos potrzebuje moge podeslac linki 1x1,6x0,2(m) 5zl za taki kawaleczek gosc ma rozne grubosci watoliny

---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post o 17:46 ----------

tam siedzi kolego gdn 25/40 :) nie gdn 30-ten byl w altusach ale 140,a impedancji nie zmierze bo niemam srednich wogole:)

---------- Post dodany o 17:52 ---------- Poprzedni post o 17:48 ----------

hm Łukaszu mowisz zeby ich wogole nie wytlumiac ??:>

Skomentuj

Ajj no tak, przeciez 110 to te mniejsze altusy i mniejszy woofer... A przypadkiem nie ma tam tej tabliczki z wykresem pasma przenoszenia i impedancji? Jesli jest impedancja to punkt strojenia latwo odczytac.

Skomentuj

cosik jest ale wszystko podane w decybelach wiec to jest chyba efektywnosc kolumn w poszczegolnach pasmach,ale nieznam sie na tym:P

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post o 18:04 ----------

Proszę http://www.e-tonsil.pl/index.php?p54...menisk-ozdobny :) czekam na propozycje strojenia i wytlumienia:)

Skomentuj

E no, jesli glosnik ma te parametry faktycznie to mozna podzialac z bas refleksem. Na poczatek trzeba ogarnac skrzynki w srodku. Maty bitumiczne, wzmocnienia etc. Zmierzyc pojemnosc, i posymulowac w programach.

Skomentuj

pojemnosc juz podalem 45L wytlumic jak cos to pewnie tylko watolina calosc niechce duzo inwestowac w to:) a co do symulacji to jak pisalem nieznam sie na tym :)

Skomentuj

Żadnym strojeniem się Altusów nie ucywilizuje w ramach BR, ani tego fabrycznego, ani żadnego innego. Nisko nie pójdzie, a strojony wysoko będzie dudnił basem bardzo radośnie. Jakim takim rozwiązaniem jest zatkanie dziur, lecz wszystkich niedobrych zjawisk to nie uleczy.
                        Nic nie pomoże na zastosowane w konstrukcji głośniki, szczególnie nisko (GDN 25/40/3) i średniotonowe (GDM 12/60). Cięcia na zwrotnicy są na 900 i 8000 Hz, pierwszym rzędem. Średniotonowego nie da rady uciąć niżej, bo to słaby głośnik i niżej go nie pozwoli uciąć jego wysokie Fs. GDN 25 cięty tak wysoko z natury swojej produkuje brzydkie dźwięki powyżej 500 Hz, co w efekcie zapewniło produktowi to kultowe tekturkowe brzmienie: są to niewycięte zniekształcenia.

* Basowiec ma skuteczność około 89 dB w odcinku 100-240 Hz. Dalej ma więcej, jakieś 92 dB do około 1200 Hz, ze szczytem 94 dB na 1 kHz. Od 5 kHz to już zniekształcenia wynikające z podziałów membrany i ten odcinek słabo nadaje się do użytku.
                        * Średniotonowiec startuje gdzieś 95 dB od 800 Hz i idzie łagodnym spadkiem do około 4000 Hz, dalej zaczynają się brzydkie zjawiska. Nie wolno go ciąć wyżej niż te 5 kKz. Skuteczność w odcinku użytkowym ma średnio 94 dB.
                        * Wysokotonowa tubka ma około 105 dB skuteczności. Bez przyciszenia nieuniknione jest skrzeczenie. Gra mniej więcej równo do jakichś 7 kHz, potem skuteczność spada, a przy 12 kHz dość stanowczo żegna się z publicznością. Paskudny w brzmieniu głośniczek, który kwiczy niskim sykiem, a na wyższych rejestrach wysiada.

Wnioski:
                        * Co do zwrotnicy, można zastosować L-pady i nieco wyrównać współpracę głośników. Znaczniejsza przebudowa zwrotnicy (3/2-2/3 rząd) to taki sobie pomysł, bo wprawdzie nieco by to lepiej zagrało, jednak nadal daleko byłoby do przyzwoitego brzmienia, a po wyrównaniu pasma wynikowa skuteczność może sięgnęłaby 82-83 dB.
                        * Zamknięcie pudeł trochę pomogłoby, ale to jest taka ulga, jakby z obu oczu nadzianych gwoździami ktoś nam wyjął gwóźdź z jednego. Nadal okropnie boli...
                        * Nie męczyć pacjenta. Oddać do muzeum PRL...

Skomentuj

obecnie odwrocona jest polaryzacja wysokotonowki oraz sa odciete przelaczniki,zarowno wysoki jak i sredni sa przytlumione rezystorem 8,2 Ohma,do muzeum napewno nie oddam bo jak zakupie sredniotonowe glosniki mozna powiedziec ze bede mial prawie nowki altusy 110 za laczne kwote 200zl :) a brzemienie naprawde nie jest takie zle tych kolumn,wysoki obecnie sie nie narzuca i nawet calkiem znosnie to gra srednica bez glosnika sredniotnowego!! bas jak pisales jest dosc wysoko ciety ale ma to swoje zalety:) zalezy kto co lubi:)

Jeden pisze Br jak najabrdziej tak drugi br zatkac wiec..... jakies inne propozycje jeszcze

---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post o 19:55 ----------

z zatkanymi otworami mnie dudni i mniej mruczy basik jest jakby cichszy ale czy lepszy niekoniecznie przed chwila zatkalem otwory skarpetkami :)

Skomentuj

zgadzam sie z przedmowca
                            tego dzwieku nie da rady "ucywilizoac"
                            graja wysokim dudniacym basem
                            srednie nedzne a wysokimi wali po uszach

dostales piekna wyczerpujaca wiadomosc

ja je dostalem za darmo, odrestaurowalem i sprzedalem ojcu za 600zl
                            dla wyjasnienia-ojciec fan unitry i prl'u
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a odwracales polaryzacje??:> i dales rezystor na wysoki ??:>mozesz mi uwierzyc ze po tych zabiegach wysokie sa o wiele lagodniejsze i tak juz nie kalecza uszow,co do basu jak pisalem wysoko ciety bas-dudniacy to zalezy od upodoban srednie niewiem jakie sa narazie za sredni odgrywa wysokotonowka,pozatym temat troszke czego innego dotyczyl-jak to zestroic:).

To ładnie z ojca zdarles jak masz tez 110 one sa warte max 400-450zl,dokonczyc je i tak dokoncze jak pisalem z wymiana srednich z dodaiem br-ów,wytlumienia i nowych terminali wynisie mnie max 220zl a warte bede tak jak pisalem powyzej,narazie niema funduszow na nic innego i weny na klecenie diy-kolumn

Skomentuj

nie zdarlem tylko taka byla jego propozycja bo za mniej nie chcialo mi sie robic
                                nowy lakier, nowe glosniki, nowa dedykowana zwrotnica

dla siebie bym ich nie zrobil
                                chcial to ma

a 400zl to one stoja na allegro
                                ale nikt zdrowy na umysle ich za tyle nie kupi
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

OK. Rozumiem, muszą być co najmniej tymczasem.

Odwrócenie fazy wysokotonowca wycięło średnie tony, ale nie uwierzę, że przez to gra miodnie, raczej nie hałasuje kilohercem :). Poza tym, na tej oryginalnej zwrotnicy oba głośniki średnio i wysokotonowy od mniej więcej 2 kHz grają razem do około 9-10 kHz. Nic dziwnego, że pozbycie się wpływu średniotonowca mimo wszystko oceniasz pozytywnie (acha, rezystor 8,2 Ohm na średniaku miał i tak znikomy wpływ).

Sam rezystor 8,2 dla wysokotonowca wiele nie zmienia, może dołożenie rezystora 3.3 Ohm równolegle do pełnego L-pada okazałoby się właściwsze. Można oczywiście zastosować jeden rezystor, ale nie 8,2. Prędzej 22 Ohm.
                                  Przy okazji grzebania w środku obudowę dobrze byłoby wzmocnić, bez względu na to, czy postanowisz dostrajać BR czy zamkniesz obudowę.

Skomentuj

to chyba ze tak łukaszu:) tak tak po 400 na allegro chodza:) ale tam sami tacy:) wiadomo nikt ze swiadka diy tego nie kupi jedynie fanatycy a takich jest sporo na allegro:),nie mowie ze miodnie tylko bardziej lagodnie:),przestrzeni jak i naturalnosci dzwieku to to niema to fakt:)ale jak pisze lepiej to gra jak szerokopasmowiec philipsa:) z braku laku dobre i odnowione altusy:),wzmacniac mi sie niechce chce zeby to gralo tylko w miare jak najbardziej przyzwoicie jak przystalo na altusy:),cudow i krystalicznego dzwieku sie nie spodziewam :)

Wiec podsumowanie stroic czy zamykac??:> wytlumiac czy nie?? :>

Skomentuj

jest jeden plus posiadania takich kolumn
                                      po pewnym czasie odechce ci sie posiadania duzych glosnikow w kolumnie
                                      i bedziesz pragnal delikatnosci i spokoju

stroic? nie wiem, moim zdaniem i tak lepiej nie bedzie
                                      a wytlumic srenio: tylna sciane i dol lub dwie boczne
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

oki wiec zostaja te siateczki a na wytlumienie dam watoline o grubosc 2cm w calej obudowie wystarczy??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X