Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONACOR SPX-32M czy SPX-20M do mini 2.1 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MONACOR SPX-32M czy SPX-20M do mini 2.1 ?

Witam, mam dylemat czy zrobić satelitki na SPX-32M czy SPX-20M (sub na 17SW + MB). Według symulacji w WinISD SPX-32M w OZ to 2.7l i jest żołty pasek, a BR 2.5l. Może jednak obudowa labiryntowa tylko jakoś nie wychodzą mi symulacje :/

Jak ma byc sub, to po co wyciskac z nich bas?
    http://antisuck.com/pics/public/monitors-desk.jpg
    http://antisuck.com/pics/public/monitors-money2.jpg
    http://antisuck.com/pics/public/monitors-box1.jpg

Skomentuj

Pogromca mitow , czy te kopolki to dayton?
      dalbys link do tematu

---------- Post dodany o 16:01 ---------- Poprzedni post o 15:56 ----------

ooo - musze przyznac ze cena SPX-32M zacheca do wyprobowania "nowosci"
      http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=2276651&sid=301
      SPX-20M juz mniej
      http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=2276632&sid=301

Skomentuj

Pawel

"Creative Sound Solutions FR125S + Dayton ND20

Aperiodic woofer alignment based on a design on another forum, originally intended for an application with the FR running, umm full range. Sort of a fortunate experiment with the rest, with the tweeter inset as it is a textbook second order Linkwitz-Riley tilts the primary lobe slightly in the direction of the woofer such that sitting them upside-down on my desk puts me right in the sweet spot. I figured I could play with stands if needed, and I did add a short pair later. Using them nearfield meant I didn't need to mess around with baffle step compensation and I just sort of took my chances with the tweeter's response on these particular baffles. I have no measurement gear ATM and couldn't design a crossover to save my life anyway, but through sheer luck they actually sound pretty good.

Holes that form the aperiodic port, covered with open-cell foam on the inside

The paint is just rattle-can textured Rustoleum, the veneer is some paper backed Parts Express stuff that I applied with wood glue + iron. The edges are far from perfect but not too bad I think for my first attempt at veneering.

Currently running them full-range supplemented by an old Velodyne CHT (don't laugh) 8" sub I grabbed at a pawn shop. Sharp eyed gear-hounds may wonder, that's an Onkyo A-905X integrated amplifier on the lower left and an E-Mu/Creative Tracker Pre on the upper right doing duty as the audio interface and headphone pre. I tend to leave my phones plugged in all the time and just turn on the Onkyo when I'll be using the speakers."

Nic wiecej nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Jak ma byc sub, to po co wyciskac z nich bas?
          By sub mógł grać tylko jak najniżej się da...

A nie lepiej wziąć http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=78951 dodatkowo można się jeszcze pokusić o wsadzenie ich w TL strojonej na 80Hz i wtedy był by kopniaczek z "satelit" i sub by też haczył o ten kick grając sobie resztą do dołu.... Ew. można by zbudować same frontowe w TL na nich...
          Taką mam teorie ale czy dobra ? proszę o weryfikacje ...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ooo - musze przyznac ze cena SPX-32M zacheca do wyprobowania "nowosci"
          Ostatnio jak sprawdzałem to był jeszcze taki z brązowym korkiem (nie pamiętam dokładnie modelu) - korciło mnie na niego, ale teraz coś go nie widać... :/ (zniknął, ja bym poczekał aż znowu się pojawią ....)

---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post o 10:34 ----------

Muszę się przyznać że leciutko namieszałem bo gdy pisałem tego posta to myślałem że rozchodzi się o te KD o którym wcześniej pisałeś deVeno... Sorry...
          PS deVeno a co z tym kinem ? Zmieniłeś zdanie na 2.1 ?

Skomentuj

A ja bym olal to wyciskanie basu, bo to tylko pogorszy jakosc srednich tonow i wysokich. Mala szerokopasmowka bedzie musiala napizgac jak dzika. Ja od czasu do czasu uzywam malej wiezy Panasonica z aktywnym podzialem na 110 hz i uwazam, ze takie rozwiazanie sprawdza sie dobrze. No ale co kto woli oczywscie.

Skomentuj

zgadzam sie z pogromca
              tez bym wysoko stroil jak ma byc sub
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra to mam trochę inny problem ... wymiary obudowy. Mam znajomego co ma sporo MDF 18mm (nie ma cieńszego) i da mi materiał za free, korzystałem z arkusza wylicz bez stresu i:
                szerokość rzeczywista: 11 cm
                wysokość rzeczywista: 28 cm
                głębokość rzeczywista: 18 cm

Daje o 2.6l, ale jest jakieś nie foremne :/ jakiś pomysł na wymiary, aby otrzymać litraż 2,6-2,7l ?

Skomentuj

zwieksz glebokosc

a duzo ma tego mdf-u?
                  Chetnie odkupie po okazyjnej cenie na monitorki.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zapytam się ile ma m2 :)

Skomentuj

wolalbym wydac te 10zl na MDF 10mm :P

Skomentuj

Pawel S. nie zawsze jest tak kolorowo. Obszedłem ze 3-4 firmy w obrębie swojej dzielnicy i to co krzyczą za mdf to jakaś paranoja.

Skomentuj

nikt nie powiedzial, ze bedzie tanio :)
                          takie hobby
                          jedz do obi na radzyminska
                          tam maja 12mm za ok 32zl
                          i w arkadii w leroy merlin byl 10mm ale nie pamietam po ile
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Freactal Zobacz posta
                            Pawel S. nie zawsze jest tak kolorowo. Obszedłem ze 3-4 firmy w obrębie swojej dzielnicy i to co krzyczą za mdf to jakaś paranoja
                            jak ja sie ciesze ze przynajmniej MDF/wior mam w normalnej cenie

Skomentuj

Obszedłem ze 3-4 firmy w obrębie swojej dzielnicy i to co krzyczą za mdf to jakaś paranoja.

Witamy w Warszawie

Skomentuj

Nie na temat...
                                Najlepsze jest to, że nawet nie mają odpowiedniego sprzętu ... dogadałem się z sąsiadem, który jest stolarzem choć głównie jego firma montuje meble u klientów i ma mi załatwić mdf tylko 18mm lub 20mm więc gruby siuwaks ale na skrzynki testowe za free to nie ma co wybrzydzać.
                                Last edited by Freactal; 22.01.2011, 13:22.

Skomentuj

Pawel S. nie zawsze jest tak kolorowo. Obszedłem ze 3-4 firmy w obrębie swojej dzielnicy i to co krzyczą za mdf to jakaś paranoja.
                                  Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  jak ja sie ciesze ze przynajmniej MDF/wior mam w normalnej cenie
                                  Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                  Witamy w Warszawie
                                  Nie na temat...
                                  Najlepsze jest to, że nawet nie mają odpowiedniego sprzętu ... dogadałem się z sąsiadem, który jest stolarzem choć głównie jego firma montuje meble u klientów i ma mi załatwić mdf tylko 18mm lub 20mm więc gruby siuwaks ale na skrzynki testowe za free to nie ma co wybrzydzać.
                                  Koledzy możecie zejść na właściwy tor ?

PS. Może ktoś zasymilować tego SPX-32M w obudowie TL bo mi nie działa Akbak czy jak się to zwie, LSPCAD jest płatny ...

Skomentuj

Ale w jakiej TL? monitor czy wolnostojace? Jakie masz ograniczenia co do wielkosci obudowy. LspCAD w wersji demo wszystko symuluje, tylko nie da sie nic zapisac, a w Akabak trzeba pisac skrypt do symulacji, to mocno skomplikowany program.

Skomentuj

Monitor maks głębokość do 40 cm [ nie wiem jakie może mieć to wymiary, ale taka głębokość się zmieści ]. Ja nie daje rady z tym LpsCAD :/

Skomentuj

Czemu upierasz sie na TL? Br nie moze byc?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X