Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 5.1

Na poczatku jako ze to moj pierwszy post witam wszystkich na forum.

Ostatnio wzielo mnie na teroche zmian w systemie audio kina domowego. Tak sobie chodzac po internecie szukajac jakis wmiare niedrogich przetwornikow trafilem na to forum i zainteresowalem sie Usher-ami.

Co prawda w swiecie "audiofilskim" :razz:raczej cisza o tych glosnikach, to jednak widze po kilku tematach ze to calkiem sensowne wyroby :)

Na poczatku mialem z powodu lenistwa i obecnego braku warunkow do prac stolarskich kupic cos gotowego, jednak po dluzszym namysle stwierdzielm ze pusci mnie to raczej z torbami

Wiec plan jest mniejwiecej taki...

Napedzac to bedzie H/K 360 lub 460, a moze i Marantz SR 5005 - tutaj jeszcze decyzja nie zapadla zobaczy sie po odsluchach... moze padnie tez na cos innego.

Zalozenia mniejwiecej takie:

surround - jakies monitorki w stosunkowo najmniejszej obudowie BR
    centralny - klasyczny symetryczny uklad

przody - tutaj jeszcze brak koncepcji ale zapewne to co tyl tylko wieksza pojemnosc (moze podlogowe) i br z przodu... moze jakis inny wariant... wyjdzie w praniu, tzn. ile bedzie realnego czasu na dlubanie

sub - za jakis czas o tym na razie nie mysle... mozliwe ze tylko do filmow jakis SPL for fun

Tak sobie przegladajac oferte zastanawiam sie nad uzyciem do tego

5 x T-9950
    6 x 8935A

patrzac na forum kusi 8945 ale tutaj juz cena rosnie dramatycznie...
    choc moze i uklad 2x8945 i 4x8935... sam nie wiem.

Generalnie poza kinem ma tez zapewnic wmiare przyzwoite stereo, choc wiem ze jednostka sterujaca nie jest najlepsza. Moze w przyszlosci podlaczy sie do ampli cos ciekawszego do napedzania przodu.

I teraz pytanko. Co myslicie o takim zastosowaniu tych glosnikow. Moze jakies inne propozycje w podobnej cenie ? Ewentualnie jakies sugestie...

Zamieszczone przez tomud Zobacz posta
    ainteresowalem sie Usher-ami.

Co prawda w swiecie "audiofilskim" raczej cisza o tych glosnikach
    oj to chyba zle szukales
    te glosniki znane sa jako "kopie scana" ktore przewyzszaja jakoscia oryginal

Zalozenia mniejwiecej takie:

surround - jakies monitorki w stosunkowo najmniejszej obudowie BR
    centralny - klasyczny symetryczny uklad

przody - tutaj jeszcze brak koncepcji ale zapewne to co tyl tylko wieksza pojemnosc (moze podlogowe) i br z przodu... moze jakis inny wariant... wyjdzie w praniu, tzn. ile bedzie realnego czasu na dlubanie
    idealne kino to 5 identycznych kolumn
    jezeli mozliwosci techniczne lub wymagania nas ograniczaja to przynajmniej ograniczmy sie do identycznych wysokotonowek

Tak sobie przegladajac oferte zastanawiam sie nad uzyciem do tego

5 x T-9950
    6 x 8935A
    o czym jak widac dobrze wiesz

Co myslicie o takim zastosowaniu tych glosnikow
    co do jakosci to bez watpliwosci bedzie OK
    co do rozmiaru to jezeli masz pomieszczenie minimum 40m2 to moze byc
    co do napedu to napewno wybierz ampli z wyjsciami PRE-OUT
    co do innej propozycji to raczej seas, ale tutaj by taniej nie wyszlo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      te glosniki znane sa jako "kopie scana" ktore przewyzszaja jakoscia oryginal
      Nie przesadzaj Pawle. Były robione na podobienstwo co widac, ale Scanem to nie jest. Nie jest to jednak wada, bo sa w swojej cenie genialne.

Nie wiem czy nie byloby szkoda wstawiac 5x 8935axT9950... Chyba ze naprawde duzo kina uzywasz. Wolalbym zrobic lepsze fronty 3drozne i niewielkie monitory na tyl i centralny. Na pierwszy pomysl przychodzi mi tu kino na daytonach, przykladowo RS180 na przod i RS125 czy RS150 na tyl i wszystko z 27TBFC/G czy 27TDFC.. Zaph ciekawe 3drogi pokazal na tych glosnikach tez.
      Budżet widać masz spory, ale szkoda wg mnie usherow na tyl, bo beda nie wykorzystane w pelni..

Skomentuj

a ja zaproponuje zrobic tansze kino bo ushery sie wyjatkowy w nim zmarnuja
        i dobre kolumny do stereo
        3 drogi na usher
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hi

Dzieki za odpowiedz...

No wlasnie co do innych boardow to nie za wiele znalazlem :) google tez wiele nie pokazuje poza gotowymi zestawami Usher-a i Accus-a No ale z drugiej strony nie jestem jakism stalym bywalcem boardow, to tez moze mi umkly. Tak samo z tego powodu jestem chyba troche "zacofany" w stosunku do obecnej oferty rynku :)

Niestety takiego pomieszczenia to nie ma, bedzie to gralo w okolo 20m^2
          Ale dobur tych glosnikow to raczej pewien kompromis zwiazany z ich cena
          Scan odpada, Vifa tak samo reszta glosnikow co znam raczej tez bo cena rosnie geometrycznie. Do tego widac bardzo podobne konfiguracje zestawow na forum, wiec nie musze sie martwic z tym ze bedzie problem je razem z soba "ozenic".

Sa jeszcze mniejsze 13225W, ale tutaj chcac wlasnie utrzymac takie same glosniki czuje ze na przodzie by one mnie nie zadowolily. Natomiast pchanie sie w 3-way to znowu sporo wiecej czasu ktorego u mnie nie za wiele, tak samo pod okragle glosniki szybciej sie frezuje Zreszta na stolarke bede musial zagospodarowac pokoj/przedpokoj i to moze sie zakonczyc tym ze kobieta mnie zatlucze :razz:

Natomiast inne glosniki jakie znam (Morel, Focal, Dego itd.) to wlasnie wspomniana cena, a glosnikow potrzeba nie malo.

Jeszcze bede chcial znalezc gdziec konstrukcje oparte o uschery i posluchac jak to brzmi, zwlaszcza pod katem tweeter-a... tego wczesniej myslalem o 9930 - ale gdzies przeczytalem ze jest on troche sykliwy wiec tak przezornie wybralem 9950 zwlaszcza ze nie ma pomiedzy nimi jakiejs sporej roznicy cenowej.

Odnosnie Ampli to tak preouty na 100% beda, wczesniej myslalem o zostawieniu na przody swojego kompletu stereo z monoblokami w klasycznym ukladzie Williamsona... Jednak to by byla lekka profanacja, cena systemu na reszte glosnikow (aby wlasnie byly identyczne) urosla by masakrycznie.

No i tutaj widze ze chyba cos takiego bedzie trzeba raczej zostawic patrzac na wspolczynnik cena/jakosc oraz ilosc glosnikow jaka trzeba zakupic. Na poczatku wezme chyba testowo wykonam dwa surroundy jako niewielkie monitorki i zobaczymy jak to sie sprawdzi.
          Przy okazji wepcha sie w jakas testowa bude zbita na szybko i sporobuje ogarnac te golosniki Jak bedzie ok bedzie mozna zainwestowac reszte pieniedzy i rozbudowac system dalej.

Tutaj jeszcze mozne zadam pytanie czy znacie jakies zestawy oparte o taka konfiguracje tzn. 8935 i 9950, bo podobne na forum widzialem ale glownie z 8945.
          Choc przyznam ze moglem cos przeoczyc bo tematow jest sporo...

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post o 14:05 ----------

Jeszcze w sprawie Usher-a... czy sie zmarnuje...

Wiem wiem troche szkoda tych glosnikow, ale wlasnie chcialem utrzymac wmiare spojnosc w brzmieniu calego systemu. Inna sprawa Dolby Ture HD itp. oferuje praktycznie cale psamo nie kompresowane dla wszystkich glosnikow. Z drugiej strony nie pcham sie raczej w konstrukcje na 8945, gdzie tutaj mamy juz sporo wieksze koszta i mozna mowic ze szkoda zwlaszcza ze nawet do 8945 sa na forum schematy do gotowych zwrotek... natomiast z wybranymi glosnikami bedzie czekac mnie zabawa. Tutaj dodam ze o ile na zabawe z zwrotnicami moge sobie pozwolic, to zabawe w stolarke musze raczej ograniczyc do minimum. Jednak tez nie chce wybierac glosnikow trudnych w aplikacji, gdzie zrobienie przyzwoitych zwrotnic zajmie kupe czasu... Odnosnie stolarki to tez nie bede bawil sie w forniry itd. przygotuje paczki i oddam znajomemu, poleci na to lakier + jakis fajny motyw areografem... bedzie to dla mnie taniej i szybciej...

Tak samo nie chcialem sie pchac w konstrukcje nie sprawdzone, tutaj zawsze mozna cos popdpatrzyc u innych i nie robic wszystkiego od podstaw, a przynajmniej wiedziec w co mniejwiecej celowac przy aplikacji glosnikow. Jak by nie patrzec to spora oszczednosc czasu, a czas jak by nie patrzec to tez pieniadz.
          Zestaw ma tez pelnic role zestawu stereo, ale nie bedzie to zestaw podstawowy. Podstawowy jest w innym pomieszczeniu i tam sobie zostanie...

Mam w domu sporo glosnikow i moge spokojnie zrobic to na Tonsilu :) ale jak mam tak robic to wole kupic gotowe Tonsile lub inne tanie paczki i posiedziec nad ich modyfikacja. Z innych glosnikow jakie posiadam nie znajde znowu kompletu na system, a czesc z tych glosnikow szkoda mi jeszcze bardziej na kino niz usher-ow.

Tutaj jeszcze oblukam propozyce ktora dal dolphin123... jesli jest jakis gotowiec do takiego 3way to sporo ulatwi, sam raczej nie znajde czasu na zabawy z 3way od podstaw, albo budowa bedzie trwala wieki (w wolnych chwilach).

@lklukasz

Co masz konkretnie na mysli ? Jakie przetworniki ?
          Last edited by tomud; 20.01.2011, 14:18.

Skomentuj

chociazby wlm stella
            czy ktorys z projektow na malych stxach
            a do stereo bym zrobil 9845 i t9950

bo cale kino na 18cm do 20m2 to za duzo
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

@llukasz

Niby tak i masz sporo racji co do 18-tek na takie pomieszczenie.

Tutaj wlasnie sprawdzil by sie fajnie tak jak mowi dolphin123 3way na przodzie i jakies mniejsze "satelitki"

Z mieszaniem znowu Ushera z Stx to tak srednio do tego podchodze. Wyjda fajne przody, ale generalnie "misz masz" jesli chodzi o zachowanie brzmienia. Zwlaszcza bazujac powiedzmy na gotowcach. Znowu robienie od podstaw to kolejne glosniki na innych przetwornikach do ogarniecia.

Co prawda ten "misz masz" przy ogladaniu filmow moze nie byl by jakims problemem, to przy koncercie 5.1 zapewne juz by to zaczelo wychodzic...

Ale dolphin123 dal mi sporo do myslenia... i moze koncepcja RS180 z aluminiowym Seasem nie wyglada glupio. Jeszcze popatrze moze sie znajdzie ktos kto "zenil" te glosniki razem z soba :)

Albo wszedzie wepchac nawet RS180 (centralny i satelitki), musze jeszcze zobaczyc jaka najmniejszy litraz bedzie dla tego glosnika jeszcze sensowny (tak aby rozmiarami nie straszyly)...

Tutaj tez ogranicze sie do mniejszego zroznicowania przetwornikow, co przeklada sie na szybsza prace przy pomiarach itd. Zwlaszcza ze z pomiarami nie mam rozowo bo uzywam swojego systemu pomiarowego ktory mial wspolpracowac docelow z Speaker Workshop, a wspolpracuje z Matlabem i jest to srednio wygodne... natomiast na integracje z SW jakos nigdy nie mam czasu :)

Generalnie sporo mniej roboty, a jak wspominalem od dluzszego czasu moja przygoda z audio stoi w miejscu bo stracilem warunki do jakichkolwiek wiekszych prac.

---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post o 16:37 ----------

hmm
              http://s12.photobucket.com/albums/a2...FC-project.gif

centralny by byl nawet i przody... sam nie wiem
              Last edited by tomud; 20.01.2011, 15:48.

Skomentuj

Jakby byly male Ushery dostepne to oczywiscie je bym zaproponowal. Dayton podalem jako przyklad, bo ich nie znam, ale na zagranicznych forach sa bardzo chwalone w swojej cenie, wiec mysle ze smialo mozna w nie pojsc.
                Na fronty:
                http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5.html
                Wujek google wyrzuca duzo projektow na Dyaotnach, takze mozna przejrzec:)

Skomentuj

ale mi bardziej chodzilo o 5 monitorkow na stx do kina
                  plus ushery do muzyki
                  ale to juz sporo sprzetu w domu
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To fakt wlasnie patrze sobie po internecie i widze kilka konstrukcji kina domowego opartego o RS180...

Jest to spory plus bo widac ze ktos to robil i fakt opisy sa pochlebne.

Z drugiej strony musze jeszcze zerknac na ceny RS180 - tak na szybko znalazlem w cenie 203zl z tym ze na przodzik wychodzilo by ich 6 sztuk... i tutaj 8935 przy cenie 230zl ma zalete...

Tak sobie porownujac

5 x T-9950: 5 x 221.81 = 1109.05 zl
                    6 x 8935A: 6 x 230.86 = 1385.22 zl
                    razem: 2494.27 zl

6 x RS180: 6 x 203.00 = 1218.00 zl
                    2 x RS150: 2 x 171.00 = 342.00 zl
                    5 x 27TBFC: 5 x 155.00 = 775 zl
                    razem: 2335zl

oszczednosc 159zl na przetwornikach oraz plus z tego co widze w internecie znajdzie sie gotowe rozwiazanie.

Odnosnie projektu z Zaph Audio to u mnie podobny projekt odpada ze wzgledu na 2 x BR z tylu. Niestety glosniki beda staly pod sciana wiec takie rozwiazanie odpada, natomiast 2 x BR z przodu to znowu malo ciekawy wyglad... jak juz to myslec by mozna bylo o wspolnej komorze z BR...

@llukasz

a chyba ze tak... ale to odpada, sprzed pod stereo mam zrobiony juz jakis czas temu wiec go nie ruszam :) natomiast tak jak pisalem jak bym mial robic na STX to bym wolal sklecic z gratow Tonsila ktore mam w domu...

Generalnie chodzi mi o wysrubowanie tego co mozna uzyskac za podobne kwoty w stosunku do sprzetu kupnego w tym przedziale cenowym. Inaczej bym sie w to nawet nie bawil i kupil sobie jakis gotowy komplet w tej cenie... Niestety patrzac na to co mozna kupic w tej cenie postanowilem jednak pomeczyc sie troche w budowe sprzetu... Generalnie wyduszenie max w stosunku jakosc/cena, oczywiscie jako cena biore tez pod uwage stracony czas , wiec wszelkie trudne aplikacje (czasochlonne) raczej sobie odpuszczam.
                    Last edited by tomud; 20.01.2011, 18:03.

Skomentuj

no chyba, ze masz juz stereo to tak
                      szkoda, ze usher nie robi mniejszych glosnikow
                      bylby problem z glowy
                      co do daytonow sie nie wypowiem bo nie mialem stycznosci
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no ja tez z tymi glosnikami nie mialem do czynienia. Ale widze ze jest sporo projektow pod katem kina domowego na tych glosnikach, wiec cos w tym musi byc :)

Tutaj jest wlasnie zaleta bo mozna korzystac z doswiadczenia innych, w przypadku Ushera musial bym zwrotki przemyslec praktycznie od podstaw. Dlatego ograniczalem sie na max-a do tych samych glosnikow i podobnych aplikacji. Zawsze to mniej pracy...

Jeszcze sie pobawie na sucho z jednymi i drugimi w symulacje... zobacze jak mozna je optymalnie ciac itp. No i sporo czasu trzeba poswiecic na poczytaniu o RS-ach bo jest tego sporo, choc to w sumie zaleta :>

No i jak ktos tutaj cos budowal na tych RS-ach tez wdzieczny byl bym za opinie jak sobie radza...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Nie przesadzaj Pawle. Były robione na podobienstwo co widac, ale Scanem to nie jest.
                          ja nie twierdze ze to wierna kopia scana - tylko ludzie tak pisali. dlatego bylo w cudzyslowiu

Niestety takiego pomieszczenia to nie ma, bedzie to gralo w okolo 20m^2
                          to szczerze mowiac zrobilbym kino na 10-12cm glosnikach + lepsze fronty

Sa jeszcze mniejsze 13225W, ale tutaj chcac wlasnie utrzymac takie same glosniki czuje ze na przodzie by one mnie nie zadowolily.
                          DIY na tych glosnikach w dodatku jest nieoplacalne bo gotowe kolumny wychodzily niewiele drozej (tak bylo w przypadku monitorow)

Zestaw ma tez pelnic role zestawu stereo, ale nie bedzie to zestaw podstawowy. Podstawowy jest w innym pomieszczeniu i tam sobie zostanie...
                          no to w takim razie polecam jakies 12-15cm seas'y
                          w malej skrzynce (6 litrow b-r) potrafi zagrac ladnie basem wiec i bez suba dlugo sie obejdzie

Skomentuj

no z tym subem to nie wiem :) ale o subie bede myslal dopiero jak zrobi sie calosc... a czeka mnie jeszcze kupe prac w tym lekki remont pod katem kina domowego (ciemniesze sciany, zasloniecie mechaniki ekranu itd.)...

Zreszta jak mowilem sub bedzie raczej pod katem SPL-a, jak cos piernicznie na filmie to ma robic wrazenie :o W sumie myslalem na poczatku co by dac palentajacego sie Focala 27KX - ale troche mi go szkoda na kino...

Generalnie tak sobie mysle i ten zestaw na RS-ach powinien w stereo calkiem sympatycznie zagrac, natomiast w 5.1 powinien narobic niezlego zamieszania - o co w sume tez chodzi przy takim zastosowaniu. Tak samo w przypadku koncertow nagranch 5.1 (choc wole stereo, no ale jak takie sa to mozna posluchac) tez powinno ciekawie brzmiec.

Nawet znalazlem fotki gdzie pomieszczenie na oko jest podobne (pod wzgledem rozmiarow) http://i21.photobucket.com/albums/b2...C/DSCN3804.jpg

Tak na szybko testowalem 16-tki DEGO z prostymi zwrotkami, ale one sa delikatne i niezbyt sobie radza z dobrym kopnieciem... moze przy 4 bylo by cos lepiej...

Zreszta tak jak pisalem jeszcze sobie porobie jakies symulacje... tutaj tez mam jako tako sprawdzone konstrukcje i wiem ze glosniki do siebie beda pasowac (ewentualnie mozna poczytac jakie maja mankamenty). Dobierajac po charakterystykach roznie z tym moze byc... Dlatego bardziej obstaje przy jakis sprawdzonych juz konstrukcjach.
                            Last edited by tomud; 20.01.2011, 20:39.

Skomentuj

Jeżeli mogę coś nieśmiało zaproponować to może to: http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...2c-p-1846.html . Wiem co to potrafi, bo miałem okazję nie raz posłuchać i przetestować ten zestaw. Kilka takich zestawów montowałem u klientów i efekt końcowy był zawsze zaskoczeniem, że tak to potrafi zagrać. Mimo że małe przetworniki, potrafią zadziwić dźwiękiem. Spisują się bardzo dobrze zwłaszcza w kinie. Do tego sub i tak naprawdę, masz system na lata.

Skomentuj

Tak widzialem ten zestaw przegladajac oferte Usherow. A ze za gra nie ma sie co dziwic w sumie troche tych glosnikow w ukladzie d'apolitto jest :)

Ale jednak zaintrygowaly mnie te glosniczki Dayton o ile Seasa znam to chetnie sprawdze jak te aluminiaki ze soba beda wspolpracowac. Choc w sumie na chwile obecna troche zmienilem koncepcje tzn. nie bedzie na przodzie d'apolitto... w sumie jeden RS w BR powinien wystarczyc. Na tyl albo 280 albo 150 w zamknietej i mysle jeszcze nad centralnym czy zamknieta czy BR...

Ale mial bym pytanko jak montowales te system to masz na pewno jakies doswiadczenie odnosnie amplitunerow AV. Niestety ja mam raczej marne bo dopiero ostatnio nabrala mnie ochota na kino domowe...

Niestety takie uklady z dwoma glosnikami maja impedancje 4ohm i tak samo tutaj na forum znalazlem informacje ze podobno H/K z nowej linii (260) nie idzie z taka impedancja... he he a akurat 360 lub 460 bralem pod uwage jesli chodzi o zakup. Z Marantzem moze byc podobnie (oficjalnie tez 6-8). Natomiast dokladanie dodatkowej koncowki mija sie z celem... Moze dal bys jakie info z jakimi amplitunerami miales do czynienia i to smigalo bezproblemowo... Jesli takie sa jazdy to centralny bede musial robic z 4 omowcow laczonych szeregowo... a one sa drozsze grrr

A i tez wdzieczny byl bym jak by ktos mial sciagnieta charakterystyke T-9930, ewentualnie jescze RS 180 bo widzialem ze kilka osob na forum sie nim bawilo.

Skomentuj

Z reguły najwięcej to idzie do instalacji amplitunerów firmy Onkyo. Pomimo braku urody, pod względem jakości są bardzo dobre, zwłaszcza model 608, lub trochę tańszy 578. Oczywiście każdy ma swój gust i upodobania. HK są ładne, ale dosyć awaryjne, sporo tych amplitunerów wracało do serwisu.

Charakterystykę T-9930 masz tutaj: http://www.loudspeakershop.eu/glosni...020-p-872.html . Sam w tej chwili mam kolumny z tym głośnikiem i jestem zadowolony. Co do RS180 trudno mi się wypowiadać.

Jeżeli byś chciał taniej jakiś system AV to śmiało pisz na PW.

Skomentuj

Ja mam Onkyo TX-SR578,chodzi z Quadral'ami. Mogę polecić
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Odnosnie Onkyo to fakt one sa popularne no i cena/mozliwosci jest bardzo fajna. Jednak one supportuja oficjalnie wlasnie 4-8. Dzisiaj dostalem info od znajomego ze chodza na 4, ale obiecal jeszcze zrobic testy.

Co do awaryjnosci sprzetu to niestety takie czasy, trudno kupic cos solidnego co sie nie psuje :) Odnosnie H/K to akurat nie bralem go pod uwage ze wzgledu na wyglad... ale jak mowilem amplituner wybiore raczej po jakis odsluchach i zapoznaniu sie dokladniej ze sprzetem. Moze nie bedzie to ani H/K ani Marantz, to na razie takie typy do przegladniecia na pierwszym miejscu.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X