Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jbl gt2 12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jbl gt2 12

Witam.

Otóż właśnie stałem się posiadaczem głośnika wymienionego w temacie. Na początek może kilka fotek:

Jedyny problem to nakładka przeciwpyłowa - odkleja się oraz w niektórych miejscach na membranie widać, że świecąca powłoka też nie do końca trzyma się dobrze membrany. Rozumiem, że da się to bez problemu podkleić i nie wpłynie to znacząco na brzmienie?

Parametry.... tu miałem mały problem ale gdzieś znalazłem jakieś pomiary tego głośnika (seria 12, nie 12b):
    GT2-12:
    Qts:0.42
    Qes:0.44
    Qms:9.35
    VAS:112.8L
    mms:97.3 g
    cms:297 um/N
    rms:1.936 Kg/s
    Re:3.3 Ohms
    Bl:11.6 Tm
    Le:1.6 mH @1Khz
    Sd:522.8 cm²
    Pmax:450w

Głośnik dostałem za free (ktoś to kiedyś kupił do auta i tydzień później chłopaki zabili się tym samochodem; ojciec chciał spłacić te auto wiec sprzedawał to co zostało i tak kumpel nabył to tanio, leżało u niego na strychu i w końcu stwierdził, że i tak nic z tym nie zrobi to przekazał to mi) a szkoda, by znowu leżał, bo moze da się z tego coś sensownego zrobić. Niekoniecznie CAR Audio mnie interesuje (bo mam już skrzynkę Pawła na STX AA) chyba, że jest to lepsze.

Symulacji jeszcze nie robiłem bo w pracy siedzę.

---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post o 09:16 ----------

Tak więc z symulacji wynika, że obudowa BR 60l strojona na 32Hz jest odpowiednia. co Prawda w 120l schodzi jeszcze niżej, ale to już trochę duża buda. Co do tej nakładki - spokojnie butapren to chwyci i nie zmieni za dużo? Bo czytałem różne opinie na ten temat.

Jak nie nasmarujesz dużo kleju to nie zmieni:)

Skomentuj

mam suba na nieco innym głośniku JBL GT122 i u mnie nakładka tez się odkleiła i hałasowała podczas pracy głośnika, po sklejeniu wszystko było ok.

Co do głośnik gt2 12 to jest głośnik od tuby samochodowej:)

Podejrzewam że charakter grania będzie podobny do mojego, czyli muł, trochę buczenia i przeciągania. Do kina myślę że go można wykorzystać. Gt2 12 ma pewnie ponad 200 w rmsie więc musisz mu zapewnić odpowiedni napęd.

Skomentuj

Zrobiłem próbę free-air na 30W - słychać tę nakładkę strasznie:/ Tak właśnie przypuszczałem, że to będzie typowo samochodowa konstrukcja:/

p.s.
        Może ktoś chętny na wykonanie i obicie obudowy:):)

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta
          p.s.
          Może ktoś chętny na wykonanie i obicie obudowy
          szkoda ze czas na to nie pozwala bo bym wykonal kilka naraz... :|

nie rob wiekszej obudowy niz ok 60 litrow

Skomentuj

moja skrzynka na jbl1 22 to jakieś 56L

Skomentuj

Może komuś się przyda - samo doklejenie nakładki nic nie dało. Okazuje się, że do membrany od góry naklejona jest dodatkowa warstwa w kolorze czarnym z pomarańczowymi kropkami. Nie wiem czy od wilgoci czy od czego, ale w kilku miejscach folia ta odklejała się, a że nakładka przyklejana na to.... Nożem do tapet odciąłem napis JBL w całości i najpierw kleiłem te czarną folię a potem nakładkę. Niestety widać miejsca gdzie doklejałem folię ale teraz działa:)

Mały offtopic:
              Ale ja na poważnie z tą skrzynką. Nie chcę, by ten głośnik się zmarnował, sam tego fajnie nie zrobię (bo wygląd też się dla mnie liczy) i dlatego wolę zlecić to komuś i mieć pewność, ze jest dobrze zrobione. No i takich rzeczy nie dostanę w sklepie a zapłacę chyba taniej niż za podobnej klasy sprzęt w sklepie. Wkrótce będę się pozbywał wszystkich kolumn z domu i będę chciał jakieś jedne, dobre podłogówki i jeżeli istniałaby możliwość, że za cenę STX FX300 ktoś by mi z forum zmalował lepszy zestaw - to ja biorę. Gdzie mogę się ugadywać w takich sprawach?

Skomentuj

jezeli nie zalezy ci na czasie to moge wykonac
                wczoraj sprzedalem brata skrzynke na suba i maly sie wkurzyl wiec musze zamowic plyty na nowa... a ze kocyk i plastiki mam to moge zrobic i tobie. ale to moze potrwac
                oczywiscie proponuje tylko skrzynke do samochodu a nie domowa. bo to 2 dni a nie tydzien pracy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  jezeli nie zalezy ci na czasie to moge wykonac
                  To ja się piszę na tę skrzynię:) Dogadamy się jakoś:)
                  A co do podłogówek - to jak przyjdzie wypłata to będe się radził:)

Skomentuj

Czaruję...
                  X