Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry dziwnego głośnika GDN 16/40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry dziwnego głośnika GDN 16/40

Witam.

Mam problem. Mam 4 takie głośniki jak na zdjęciu. Chcę je zregenerować (cewki są sprawne i zawieszenia dolne). Chciałbym zrobić z nich kolumny (po 2 na kolumnę - jeden grający samym basem, drugi też średnimi tonami). Potrzebuje określić ich parametry żeby obliczyć pojemności skrzynek dla nich. Nie mogę nigdzie znaleźć ich w żadnym sklepie a więc parametrów też nie ma. Wiem, że to są Tonsile bo widać po kopułkach i kształcie zawieszenia. Model GDN 16/40. Na magnesie nie ma napisu "Tonsil". Model jest 16/40 ale 16cm to średnica zewnętrzna (wypustki na wkręty), zawieszenia pasują od 15cm.

Z tyłu napisy:
    WOOFER (słabo widać)
    LOUDSPEAKER
    -16/40-
    8ohm

Last edited by koszykbb; 21.01.2011, 03:18.

to jesli dobrze szukales i nie znalazles to idz na furum tonsila i tam zapytaj
    tam bez problemu admin ci poda t-sy i powie gdzie takie glosniki siedzialy

a co 2,5 droznego systemu to nie proponuje, no chyba ze masz duze doswiadczenie w projektowaniu zwrotek
    zaprojektowanie takiej zwrotki jest bardzo trudne
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tu znajdziesz karty katalogowe z tonsilami:
      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1703644.html
      A tak po za tym skoro nie potrafisz poradzić sobie z obudową, to spora droga przed Tobą. Ale życzę powodzenia.

Skomentuj

O co chodzi z tym "A tak po za tym skoro nie potrafisz poradzić sobie z obudową, to spora droga przed Tobą."?
        Karty katalogowe są dla:
        GDN 16/40/1
        GDN 16/40/2
        GDN 16/40/4
        GDN 16/40/5
        GDN 16/40/7
        GDN 16/40/13
        GD 16/40
        GDS 16/40
        więc gdzie tu jest mój GDN 16/40?

Zamiast 2,5-drogi mógłbym spróbować z konstrukcją 2-drożną i wrzucić do kolumn 2x GDN 16/40 w jednej komorze zamkniętej + wysokotonowiec (może Visaton SC10N?) jakiś, ciekawe jak by to zagrało. Tyle że do policzenia komory dla GDN'ów potrzebuje ich parametry niestety. Co do forum Tonsila to ich jest sporo i nie wiem na którym admin poda mi parametry i pochodzenie głośnika. Jeśli można to prosiłbym o nakierowanie na jakieś konkretne forum :)

Skomentuj

Kupiłem zawieszenia do regeneracji tych głośników ale niestety dalej nie wiem co w nich siedzi i gdzie one siedziały:(

Skomentuj

a na forum tonsila juz pytales?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
            X