Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na tang band TANG BAND W4-657SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na tang band TANG BAND W4-657SC

Właśnie zakupiłem Tang bandy W4-657SC. Chciałem je umieścić w kolumnach podłogowych.
    Kolumny wolałbym żeby były wysokie i wąskie, takie najbardziej mia się podobają.
    Wymiary zewnętrzne 100cm x 16cm x 18cm.
    Przy płycie 12mm wyjdzie mi litraż około 20litrów. To jest chyba za dużo jak na te głośniki. Powinno byc jakieś pięć litrów.
    Czy to dobry pomysł żeby wstawić w poprzek płytę tak żeby obudowa się zmniejszyła do 5l. A drugą pustą komorę wypchać jakąś watą czy coś. Co z bass refleksem?

Proszę o pomoc, przy założeniu że będą to wysokie podłogówki a nie monitory na podstawkach

Możesz wstawić w poprzek płytę zmniejszając obudowę. Wtedy dajesz BS w tek zmniejszonej komorze, ale wytłumianie pustej komory nie wiem czy ma sens. Wątpię

Skomentuj

Zrobię obudowę jak w projekcie:

"Obudowa ma 5 litrów brutto i jest strojona na 60 Hz tunelem z firmy Polink o średnicy 35 mm.
      Kolumny zostały lekko wygłuszone cienką 5 milimetrową gąbką."

http://diyaudio.eu/showthread.php/13...ight=tang+band

Skomentuj

nic nie szkodzi na przeszkodzie do zrobienia tych wysokich które ci się podobają wystarczy że obetnies litraż na ok. 5litrów skośną przegrodą i reszte skopiujesz z drugiego projektu. dolnej przestrzeni nie musisz wytłumiać.

Skomentuj

a nie lepiej skopiowac projekt linii transmisyjnej z forum?

Skomentuj

jesli w planach masz suba to mozesz zastosowac kompaktowe monitorki
            a jesli nie to powinienes sie zainteresowac tlka
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy będzie to sensowne jeżeli po prostu wstawię płyty jak na rysunku niżej. Zachowując proporcje.
              Wymiary 100cm x 16cm x 18cm. w tym projekcie oryginalnie są mniejsze.
              na dole bass refleks. Czy zwiększając wymiary tl badzie nadal działać?

http://img181.imageshack.us/i/przsekr.jpg/

Skomentuj

Nie bedzie sensowne, bo trzeba dokladnie obliczyc TL dla Twojego glosnika.

Skomentuj

Podziel poprzeczną skośną płytą, dzieląc obudowę na dwie części. Policz jaka ma być ta górna (objętość i rura) w jakimś programie. Dolną radzę wypełnić czymś ciężkim (np.piasek) bo przy tej wysokości jedno potrącenie i leżą. Powierzchnię podstawy też lepiej dać większą.

Skomentuj

Czaruję...
                  X