Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki Beyma do kolumn 2-drożnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki Beyma do kolumn 2-drożnych

Witam, co powiecie na zestaw głośników 12BR70 i T2030 firmy BEYMA do monitorów 2-drożnych? Ma to pracować ze wzmakiem lampowym na EL84 push-pull (ok 12W) Linki do głośników:
    http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p352,12br-70
    http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p361,t2030

Przeszukałem wiele forow i wybrałem taki właśnie zestaw, ale robię to po raz pierwszy więc jestem w tym zielony... Czy one pasują do siebie pod kątem parametrów? Jaką do tego zrobić zwrotnicę?
    Dzięki za pomoc i pozdrawiam

A czemu wybrałeś że tak powiem estradowce w tej roli i w dodatku kiepskie? polaczenie 12' + 1.25' jest bez sensu, oba glosniki beda pracowaly na skraju mozliwosci, do tego zwrotka droga.

Czemu nie standardowa konstrukcja na jakimś 6,5' + 1' o efektywnosci ok 90db? te 90db i 12W ze wzmacniacza wystarcza do sluchania normalnie muzyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      A czemu wybrałeś że tak powiem estradowce w tej roli i w dodatku kiepskie? polaczenie 12' + 1.25' jest bez sensu, oba glosniki beda pracowaly na skraju mozliwosci, do tego zwrotka droga.

Czemu nie standardowa konstrukcja na jakimś 6,5' + 1' o efektywnosci ok 90db? te 90db i 12W ze wzmacniacza wystarcza do sluchania normalnie muzyki.
      wyczytałem gdzieś że lampa lubi lekkie duże membrany, poza tym oba głośniki mają podobną efektywność (95 dB) więc wydaje mi się że nie trzeba będzie tłumić tweetera.. zależy mi też na niskim niedudniącym basie.. czy to zagra - nie wiem, dlatego właśnie pytam na forum..

Skomentuj

To nie zagra, bo będzie dziura w pasmie srednim, po drugie 12lx60 jest dość mocożerna. Chodziło komuś o głośniki oldschoolowe, coś jak gds30/30 polskiego producenta.
        Niskiego basu nie uświadczysz - przecież we wzmacniaczu masz trafo glosnikowe, watpie zeby wzmak miał dobre pasmo od dołu.
        Tą wizje beym sobie odpuść, zainteresuj się czymś mniejszym z najlepiej lekką papierową membraną, ew przeglądnij allegro w poszukiwaniu jakiś głośników vintage.

Skomentuj

poczytaj tutaj
          http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...j-efektywności
          UWAGI MODERATORA
          nie pisz dwoch takich samych postow w dwoch tematach
          rozmawiajmy w jednym temacie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            poczytaj tutaj
            www.diyaudio.pl/showthread.php/16874-Zespoły-o-wysokiej-efektywności
            UWAGI MODERATORA
            nie pisz dwoch takich samych postow w dwoch tematach
            rozmawiajmy w jednym temacie
            wiem, przepraszam ale uznałem że osobny temat będzie lepszy. dzięki za pomoc, postaram się czegoś poszukać

---------- Post dodany o 00:32 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------

Zamieszczone przez sturfan Zobacz posta
            wiem, przepraszam ale uznałem że osobny temat będzie lepszy. dzięki za pomoc, postaram się czegoś poszukać
            a co powiecie o tym głośniku zamiast tamtej niskotonówki?
            http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p357,6b30p
            mam jeszcze pytanko, jakich mocy szukać do nisko-średniotonówki, a jakiej mocy do tweetera?

Skomentuj

nie patrz na moc, to najmniej istotny parametr
              patrz na skutecznosc (spl) im wiecej tym lepiej
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                nie patrz na moc, to najmniej istotny parametr
                patrz na skutecznosc (spl) im wiecej tym lepiej
                rozumiem że spl jest ważny, ale co jeszcze bo pewnie nie tylko efektywność się liczy.. jak dobrać dwa głośniki do siebie, czym się kierować.. pasmo przenoszenia pewnie też jest ważne.. a może szerokopasmowy byłby najlepszy do lampy.. fostex np.. zależy mi na doborze typowym pod wzmacniacz lampowy.. żeby nie zniszczyć jego charakterystycznego brzmienia..

Skomentuj

w tym temacie co ci podalem bylo sporo konkretnych propozycji
                  rozejrzyj sie w nich
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

T 2030 polecam słuchałem u kolegi Terminusa..nic więcej nie powiem, bo to jest kwestia całości konstrukcji. Sam głosniczek grał "gęsto". Znam płyty i sprzęt pod jakim ten głośnik pracował, i myslę że "ładnie ciągnął po samą górę".

Skomentuj

w takim razie jaki głośnik można do niego dobrać i jak to podzielić zwrotnicą? producent pisze że 2kHz to dolna granica dla T2030. Zależy mi na zestawie dwudrożnym. Wzmacniacz lampowy, więc najniższe basy raczej nie przechodzą przez trafa głośnikowe.. Więc duża lekka papierowa membrana z pasmem przenoszenia od powiedzmy 50Hz? Doradźcie.. A może tylko jeden dobry szerokopasmowiec? Słyszałem że dla lampy to dobre rozwiązanie..

---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

pogromca mitów napisał:
                      "Sam producent pisze, ze jest to glosnik niskotonowy, a nie nisko-sredniotonowy. To ze glosnik dociaga do 3 khz jeszcze nie gwarantuje dobrego brzmienia. Tam juz membrana zaczyna sie lamac i glosnik nie pracuje tlokowo. Jesli chcesz uzyc 30cm glosnika do projektu dwudroznego, to moge polecic Ci glosnik Tonsil GDN 30/80/2 ktory znakomicie sie nadaje do tego, nie potrzebuje on nawet wlasnej zwrotnicy. Jedynie nad tweeterem musialbys popracowac."

no dobrze, ale ma on inną efektywność niż tweeter, rozumiem że w takim wypadku muszę go stłumić? A jeśli chodzi o tego tonsila to pytanko, jak zrobić zwrotnicę do takiego zestawu? i dlaczego akurat ten głośnik?

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post o 13:14 ----------

a co powiecie na tego celestiona?
                      http://www.lean-business.co.uk/eshop...ker-p-115.html

Skomentuj

Tonsila GDN 30/80/2 latwo napedzic, ma lekka, papierowa membrane i 50hz spokojnie z niego wycisniesz. Co najwazniejsze, zestawu 2droznego na tym Tonsilu probowal pewien czlowiek, ktory naprawde zna sie na rzeczy http://archiwumallegro.pl/eryk_s_con...442492149.html Nie znam drugiego takie glosnika 30cm, ktory by sie nadawal do 2way. Oczywiscie trzeba do niego dobrac tweeter i zwrotnice dla wysokotonowki.

Skomentuj

Ja Ci radze skopiować ten projekt: http://audioweb.cz/vase-ondra1.htm

jest na Beyma 5MP60N + t2030, jest do niego zwrotnica, więc odejdą kolejne koszta.

Skomentuj

Ewentualnie tutaj masz obudowy zaprojektowane przez Beyme http://www.elmuz.com.pl/beyma/obudowy.htm sa podane glosniki oraz mozna kupic gotowe zwrotnice do nich. Czyli nic nie musisz sam projektowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Tonsila GDN 30/80/2 latwo napedzic, ma lekka, papierowa membrane i 50hz spokojnie z niego wycisniesz. Co najwazniejsze, zestawu 2droznego na tym Tonsilu probowal pewien czlowiek, ktory naprawde zna sie na rzeczy http://archiwumallegro.pl/eryk_s_con...442492149.html Nie znam drugiego takie glosnika 30cm, ktory by sie nadawal do 2way. Oczywiscie trzeba do niego dobrac tweeter i zwrotnice dla wysokotonowki.
                              zdecydowałem się po namyśle na te głośniki tonsila, tym bardziej że cena jest dużo niższa niż podobnych głośników innych firm. Jak pisze eryk_s pod swoim projektem:

"Odpowiednio dobrany 30cm głośnik niskotonowy bardzo liniowo (+/-1,5dB) pracujący do ok. 3 500 Hz - nie spotykany wynik przy tej średnicy. Po 3 500 Hz charakterystyka stromo opada 18dB/okt. zatem nie trzeba stosować filtra"

Rodzi się pytanie, jak odpowiednio zaprojektować do niego zwrotnicę, rozumiem że ma to być zwrotnica 18dB/okt. ale nie jestem pewien na jaką częstotliwość podziału ją zrobić. Tzn. Tonsil byłby bez zwrotnicy, natomiast dla Beymy T2030 należałoby odciąć dół tak, aby zachować "ciągłość" pasma. Czy 3,5 kHz będzie odpowiednie? Oraz czy dodatkowo będzie trzeba obniżyć efektywność tego układu (Beyma+zwrotnica) tak, aby całość grała na podobnym poziomie głośności?

Skomentuj

Eryk zastosowal Tonsila rowniez na wysokie tony, lecz sa to glosniki dosc delikatne wiec filtry musza byc strome, w tym przypadku 18db na oktawe. Bez pomiarow nie bedziesz wstanie idealnie spasowac ze soba glosnikow, czy to Tonsila czy Beyma. Oczywiscie, ktos moze zaraz napisac, ze uzycie tego 30cm Tonsila jako midwoofer to jakis absurd ale pan Eryk mysle ze zna sie na temacie budujac i sprzedajac takie zestawy www.eryksc.com

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                  Niskiego basu nie uświadczysz - przecież we wzmacniaczu masz trafo glosnikowe, watpie zeby wzmak miał dobre pasmo od dołu.
                                  to trafo przenosi 30-15000Hz więc wydaje mi się że jednak coś tam od dolu gra jednak :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sturfan Zobacz posta
                                    to trafo przenosi 30-15000Hz więc wydaje mi się że jednak coś tam od dolu gra jednak
                                    Jak to nie jest trafo z odzysku, tylko nowe, to moze miec takie pasmo, nie zaprzeczam, ale w praktyce uslyszysz, ze jednak tego niskiego basu bedzie deczko brakowac

Skomentuj

dopiero zaczynam przygodę.. jestem zupełnie zielony w temacie akustyki, ale wiem jedno, strasznie to wciąga, choć Wam akurat mówić tego nie muszę ja doznałem szoku jak posłuchałem moich płyt na lampówce (wcześniej jakiś wzmacniacz z plastikowej wieży) no cóż, szczena na dół :) teraz zamierzam zrobić kolumny też samemu, wiem że to będzie trudne, ale znalazłem na tym forum masę przydatnych informacji, głównie w artykułach Yoshi_80. Ogrom wiedzy w jednym miejscu, tego potrzebowałem :) Głośniki już zamówione, więc biorę się za Speaker Workshop, w związku z tym pytanie techniczne, czy pod linuksem ten program działa bez problemów i czy dobrym pomysłem jest współpraca tego programu ze wzm. lampowym? Pytanie drugie, jaki waszym zdaniem zastosować rodzaj obudowy do tego tonsila? Jeśli zadaję głupie pytania to z góry przepraszam :)

Skomentuj

wspolpraca SW ze wzmacniaczem lampowym?
                                        Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X