Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w dobraniu przetworników (estrada)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w dobraniu przetworników (estrada)

Witam muszę zrobić zestaw kolumn estradowych. Mam zamiar dorabiać sobie przy nagłaśnianiu małych imprezek i rozpoczynam od szykowania sprzętu. Myślałem o takim systemie 2 nadstawki i 2 bassy. Co o tym sądzicie? Jakie macie propozycje? Chciałbym aby wyszło tanio w miarę ale żeby ten zestaw potrafił zagrać odpowiednio;] Wzmacniacze albo kupię gotowe końcówki albo zrobię holtona, ale to się jeszcze zobaczy. Najważniejsze teraz kolumny. Myślałem o przetwornikach stx? to dobry wybór?

Ile masz na to kasy ?
    Czy masz wzmacniacze i reszte elektroniki ?
    Co chcesz tym nagłaśniać konkretnie ? Sala ? Jaka duza ? Plener ?

Skomentuj

Budżet jak najmniejszy wiadomo. Ale zapłacę tyle ile będzie trzeba. Wzmacniaczy nie mam , kupię jak będę miał do czego je podłączyć Co do nagłośnienia to będę nagłaśniał sale i plener

Skomentuj

Zamieszczone przez kingofspace Zobacz posta
        plener
        Budżet jak najmniejszy
        Sprzeczności.

Ale zapłacę tyle ile będzie trzeba.
        Lepiej podaj konkretny budżet, bo jak się dowiesz ile trzeba zapłacić żeby nagłośnić plener to zrezygnujesz z zabawy...

Skomentuj

Mówiąc plener nie mam na myśli wielkich koncertów jakaś działeczka 300m2 chciałbym się z kolumnami zamknąć w 2tyś tyle wystarczy?

Skomentuj

Te 2000 to tylko kolumny czy kolumny + mikser + wzmacniacze + crossover + mikrofony + okablowanie?

Skomentuj

same kolumny;]

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta
                ...mikrofony...
                Panie,jakie mikrofony? przecież od razu widać że On chce tylko pograć muzyką na imprezach typu 18-stka,czy to w środku czy w plenerze to już nie robi bo z takim budżetem to nic więcej nie zrobisz.

Zacznijmy od tego,że jeśli kingofspace chcesz zacząć robić imprezy i zarabiać na tym to musisz na początku dużo poczytać,dopiero jak poczytasz to sam się przekonasz że te 2.000zł to śmieszna kwota. 2.000zł nie starczy Ci nawet na kolumny (nadstawki + suby),nawet jak byś sam je robił ze starych szafek. Dodaj do tego 2 końcówki (T.amp),to wydatek min. 3.000zł. Bez miksera i crossovera się nie obędzie,a to kolejne min. 600zł (i to będzie mikser podstawowy do puszczania muzyki a nie do nagłaśniania koncertów). Okablowanie? żeby to wszystko podłączyć musiał byś wydać na kable kilka stów,wyobraź sobie że jeden wtyk Neutrik speakon kosztuje 12zł,Ty potrzebował byś 8 sztuk na sam start.

Więc jeśli nie masz min. 8.000zł to zapomnij o graniu za kasę,co jedynie możesz znajomym urodziny nagłośnić... za flaszkę.

A z tym Holtonem to już przesada,chyba że chcesz siebie lub kogoś zabić.

Skomentuj

Ostro ale prawdziwie marian :P..

To znaczy jest oczywiście opcja pośrednia. Gram np czasem naprawde małe imprezki typu 18, komersy albo naglosnienie jakichs sal gimnastycznych na warsztaty i wystarczaja mi 2 paczki na 30-400 z 1" driverem i do tego tamp. Taki sprzet da sie skompletowac za jakies 3 tysie niecałe wraz ze wzmacniaczem itd. Pytanie czy o to autorowi chodzi bo wyglada na to ze raczej nie :)

BTW Czy jakis moderator moze poprawić temat bo tak sobie wisi "przetwornikó" :) ?

Skomentuj

To mnie Panowie z martwili miałem nadzieję że za 2 tyś jakieś nadstawki bym zrobił bassy itd nie są wliczone w koszta. Myślę że na początek na nadstawkach dało by rade zagrać?

Skomentuj

To się chłopie zdecyduj,albo same nadstawki albo zestaw.

Jeśli 2.000zł na same nadstawki (biorąc pod uwagę że masz zamiar zrobić potem suby) to pomyśl nad kupnem gotowych http://www.stx.pl/pa-1000-4-fr.html Dlaczego gotowce? bo w twoim przypadku to będzie najlepsza opcja,no i jak coś się stanie to masz gwarancje itd.

Skomentuj

Pograsz tym na poczatku aczkolwiek bez subów zawsze bedzie pewien niedostys na konkretnych imprezach. Jesli to ma pograc na weselu u cioci to da rade. Oczywiscie mozesz tez zlozyc taki zestaw sam tylko sobie przekalkuluj ile cie to wyjdzie itd.

Skomentuj

Czaruję...
                        X