Witam muszę zrobić zestaw kolumn estradowych. Mam zamiar dorabiać sobie przy nagłaśnianiu małych imprezek i rozpoczynam od szykowania sprzętu. Myślałem o takim systemie 2 nadstawki i 2 bassy. Co o tym sądzicie? Jakie macie propozycje? Chciałbym aby wyszło tanio w miarę ale żeby ten zestaw potrafił zagrać odpowiednio;] Wzmacniacze albo kupię gotowe końcówki albo zrobię holtona, ale to się jeszcze zobaczy. Najważniejsze teraz kolumny. Myślałem o przetwornikach stx? to dobry wybór?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w dobraniu przetworników (estrada)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kingofspace Zobacz postaplenerZamieszczone przez kingofspace Zobacz postaBudżet jak najmniejszy
Zamieszczone przez kingofspace Zobacz postaAle zapłacę tyle ile będzie trzeba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta...mikrofony...
Zacznijmy od tego,że jeśli kingofspace chcesz zacząć robić imprezy i zarabiać na tym to musisz na początku dużo poczytać,dopiero jak poczytasz to sam się przekonasz że te 2.000zł to śmieszna kwota. 2.000zł nie starczy Ci nawet na kolumny (nadstawki + suby),nawet jak byś sam je robił ze starych szafek. Dodaj do tego 2 końcówki (T.amp),to wydatek min. 3.000zł. Bez miksera i crossovera się nie obędzie,a to kolejne min. 600zł (i to będzie mikser podstawowy do puszczania muzyki a nie do nagłaśniania koncertów). Okablowanie? żeby to wszystko podłączyć musiał byś wydać na kable kilka stów,wyobraź sobie że jeden wtyk Neutrik speakon kosztuje 12zł,Ty potrzebował byś 8 sztuk na sam start.
Więc jeśli nie masz min. 8.000zł to zapomnij o graniu za kasę,co jedynie możesz znajomym urodziny nagłośnić... za flaszkę.
A z tym Holtonem to już przesada,chyba że chcesz siebie lub kogoś zabić.
Skomentuj
-
Ostro ale prawdziwie marian :P..
To znaczy jest oczywiście opcja pośrednia. Gram np czasem naprawde małe imprezki typu 18, komersy albo naglosnienie jakichs sal gimnastycznych na warsztaty i wystarczaja mi 2 paczki na 30-400 z 1" driverem i do tego tamp. Taki sprzet da sie skompletowac za jakies 3 tysie niecałe wraz ze wzmacniaczem itd. Pytanie czy o to autorowi chodzi bo wyglada na to ze raczej nie :)
BTW Czy jakis moderator moze poprawić temat bo tak sobie wisi "przetwornikó" :) ?
Skomentuj
-
To się chłopie zdecyduj,albo same nadstawki albo zestaw.
Jeśli 2.000zł na same nadstawki (biorąc pod uwagę że masz zamiar zrobić potem suby) to pomyśl nad kupnem gotowych http://www.stx.pl/pa-1000-4-fr.html Dlaczego gotowce? bo w twoim przypadku to będzie najlepsza opcja,no i jak coś się stanie to masz gwarancje itd.
Skomentuj
Skomentuj