Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Temat "2x8" czy 1x12" interesujaca dyskusja o efektywnosci

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niestety nie ma tak dobrze przy zwiekszaniu ilosci glosnikow, to nie perpetum mobile Wiec oczywiscie bralbym Daytona, nawet 15 cali, raz a porzadnie.

Skomentuj

Oczywiscie podwojenie glosnikow daloby +6dB, ale tutaj sumujac, przedzial wychodzi 27-30dB czyli tyle ile powinno byc. Mowimy caly czas o efektywnosci mocowej :) Oraz zakladamy, ze w/w wzmacniacz moze wspolpracowac z glosnikami 4 ohm. W sumie gdybym jeszcze dodal to, ze jeden TIW300 jest w stanie przyjac ponad dwukrotnie wiecej mocy niz TWI200 to ten przedzial powinien byc tak jak pisalem, czyli 24-27dB i gdyby operowac na najwiekszej mozliwej mocy dostarczonej do glosnika to mamy przewage juz co najmniej 6dB dla TIW300 w przypadku efektywnosci mocowej i ponad 3dB w przypadku napieciowej.
      Last edited by pharoh; 23.01.2011, 02:19.

Skomentuj

Widzisz Pharon, żeby prowadzić dalszą dyskusję, musiałbym zacząć powtarzać argumenty. Bo wydaje mi się, że albo nie rozumiesz zagadnienia, albo nie czytasz moich postów...Uwierz, nie masz racji. Odniosę się jeszcze jedynie do porównania mocowego, o którym piszesz. Już o tym zresztą wspominałem. To dwa TIW'y200XS przyjmą więcej mocy, niż TIW300 i podałem ci nawet link do wytłumaczenia tego stanu rzeczy. I powtórzę, że jestem się w stanie z Tobą o to założyć :). Tylko uprzedzam, że ja mam te mniejsze TIW'y i porównywałem je z innym jednostkami, dla których producent też podawał setki watów. No i ci mocarze pożegnali się z cewkami (regeneracja) a TIW'y 200XS niewzruszone trwają dalej, mimo że według producenta były słabsze :). Wiem, że nie mogę tutaj podawać co to były za firmy i modele z oczywistych przyczyn, ale uwierz, wiem co piszę :).
        "Schodzi oczywiscie ale to akurat najmniej mnie tutaj interesuje ." No jak to? Przecież od tego się dyskusja zaczęła z Twojej (i nie tylko Twojej) strony :).
        Ale zostawmy to już. Robimy wspólnie od wielu wpisów jednego wielkiego offtopica, więc oszczędźmy dalszych autorowi tematu :).
        Co miał przeczytać to przeczytał i decyzja należy do niego.
        P.S. Sam bym chętnie tego Daytona sprawdził. Może się szarpnę na niego... :)
        A i jeszcze jedno. Możesz mi Pharon powiedzieć, co ty robisz tutaj o godzinie 3:09 w nocy? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
          To dwa TIW'y200XS przyjmą więcej mocy, niż TIW300 i podałem ci nawet link do wytłumaczenia tego stanu rzeczy
          Zaden link tego nie potwierdzi. Gdyby zalozyc, ze Visaton ma racje co do mocy dla obu przetwornikow mamy 300W dla TIW300 i 120W dla jednego TIW200. Rownie dobrze moznaby powiedziec, ze TIW300 tez przyjmie duzo wiecej mocy i tak zataczalo by sie bledne kolo. Dalem przyklad z zycia wziety no i odpowiedzi nie dostalem :p . Ty sie caly czas odnosisz do przypadku, gdy wzmacniacz jest w stanie zwiekszyc moc o 100% ze wzgledu na 4ohmy, a jezeli osiagnelismy juz maximum dla 8ohm to dla 4 w zyciu tyle nie dostaniemy. Dlatego sama efektywnosc mocowa wzrosnie tu o 3dB plus ewentualnie o te 0-2dB ( sam tez nie znam dokladnej odpowiedzi, gdyz kompletnie nie znam sie na elektronice ) jesli bedziemy mogli na tyle przeciazyc wzmacniacz. Rozwiązując ten prosty przyklad bedziesz wiedzial, co zagra glosniej
          No jak to? Przecież od tego się dyskusja zaczęła z Twojej (i nie tylko Twojej) strony
          Wlasnie ja pisalem, ze nizej zejdzie kosztem SPL ( 40-100Hz) ktory tutaj jest bardzo istotny i o tym caly czas pisze :)

A i jeszcze jedno. Możesz mi Pharon powiedzieć, co ty robisz tutaj o godzinie 3:09 w nocy? :P
          Gry multiplayer z odpowiednim towarzystwem :)

PS: zanim jeszcze raz pogrubisz moj nick spojrz na jego pisownie :) Myslalem, ze to literowka ale widze, ze dalej powtarzasz . No i tez nie bez powodu dalem nick z malej litery ( ladniej wyglada ) :p .

Skomentuj

pharon (patrz, z małej litery jak chciałeś :) ) widzę, że na nic moje dydaktyczne wysiłki. Bo z jednej strony negujesz moje argumenty, a z drugie strony sam się przyznajesz, że na wielu kwestiach, które te argumenty poruszają się nie znasz...Ja na teorii, o której piszę znam się dość dobrze, ale przed wszystkim potwierdzałem ją (na swoje potrzeby) praktyką. Wiem jednak już, że faktyczne argumenty Cię nie przekonają :)...Ja nie mam racji, Irek nie ma racji, Yoshi nie ma racji, Kisiel nie ma racji. Kto więc musiałby napisać aby Cię przekonać? :). Ale mam radę. Zacznij eksperymentować sam, a nie teoretyzuj. I wtedy przypomnij sobie ten temat i swoje słowa. Basowców miałem w życiu lekko licząc kilkanaście. Spaliłem co najmniej kilka, weryfikując teorie o mocach podawanych przez producenta. Zawodowo zajmuję się między innymi wymianą ciepła i wiem sporo o jej specyfice. Podawałem link do tematu łącznie z numerem postu, w którym o tym w sposób zrozumiały dla laika w dziedzinie wymiany ciepła piszę. Gdybym nie miał pewności co do swojej argumentacji o poruszanych kwestiach, to nawet nie chciałoby mi się tego na forum tłumaczyć. A dlaczego to tłumaczę? Bo sam kiedyś miałem wątpliwości, pytałem podobnie jak Ty (choć nie upierałem się przy czymś, czego sam nie sprawdziłem) i chciałem je rozwiać. Wtedy też zacząłem sprawę "badać" wpierw teoretycznie a potem konfrontując wyniki modelowania i symulacji z rzeczywistymi obiektami, które teorii - jeśli tylko prawidłowo została przeprowadzona - zaprzeczyć nie mogą. Te wszystkie wnioski dotyczą właśnie całości moich prac. Ty to negujesz, tak jakby mi się to przyśniło :). No i ku mojemu zdziwieniu (bo wydawało mi się, że już to sam załapałeś) dalej piszesz, że 2*TIW200XS zejdzie niżej niż TIW300 ale kosztem efektywności, co jest TOTALNĄ bzdurą, bo zaprzeczasz w ten sposób ch-ką które zamieściłem. Uzupełnij braki w wiedzy i sprawdź w praktyce. Potem możemy dyskutować. Albo zapytaj któregoś z wyżej wymienionych panów, jak mi nie chcesz wierzyć :).
            Tak tak, wiem. Znowu będziesz powtarzał, że to i tamto...No cóż...trudny z Ciebie uczeń :). Ale ja już pasuję. Brak mi już motywacji, bo chyba jednak nie chcesz pogłębiać swojej wiedzy.
            Last edited by Racjonalny; 23.01.2011, 11:44.

Skomentuj

2*TIW200XS zejdzie niżej niż TIW300 ale kosztem efektywności, co jest TOTALNĄ bzdurą, bo zaprzeczasz w ten sposób ch-ką które zamieściłem. Uzupełnij braki w wiedzy i sprawdź w praktyce.
              Jezeli schodzi nizej, to znaczy ze ma tam wyzsze spl, to chyba logiczne. Ale mnie kompletnie nie interesuje co jest ponizej 30Hz ! prawodpodobnie nikogo by to nie interesowalo w domowych warunkach i przy wiekszosci nagran. Interesuje mnie pasmo 40-100Hz tylko i wylacznie. Chyba ze uwazasz, ze kilka db wiecej ponizej 30Hz jest tutaj najwazniejsze no to w takim razie nie bylo rozmowy.
              Piszesz ze masz spora wiedze teoretyczna poparta praktyka, to czemu tak doskonale unikasz odpowiedzi na moje zadanie postawione wyzej? Czyzbys wiedzial, ze rozwiazanie tutaj zaprzeczy calemu Twojemu tokowi myslenia i udowodni to, ze sie mylisz ? Podalem przyklad z zycia wziety ( chociazby gdyby sam autor tematu mial sie zdecydowac na to ) . Dlatego twierdze, ze przy tej samej mocy wychodzacej z wzmacniacza ( przypominam mocy, zebys przypadkiem nie zinterpretowal tego jako napiecie ) wynoszacej 300W, dwa TIW200 nie beda w stanie zagrac glosniej w pasmie 40-100Hz od jednego TIW300 . Twoje rozwiazanie jest nieekonomiczne, bo zeby glosnosc( efektywnosc ) w tym pasmie sie wyrownala dla obu rozwiazan, trzeba dostarczyc 4x wiecej mocy dla dwoch TIW200. Niestety prawa Ohma nie oszukasz. A radze sobie je przypomniec przed odpowiedzia na moje zadanie.

PS: dalej zle moj nick napisales

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Jezeli schodzi nizej, to znaczy ze ma tam wyzsze spl, to chyba logiczne. Ale mnie kompletnie nie interesuje co jest ponizej 30Hz ! prawodpodobnie nikogo by to nie interesowalo w domowych warunkach i przy wiekszosci nagran. Interesuje mnie pasmo 40-100Hz tylko i wylacznie. Chyba ze uwazasz, ze kilka db wiecej ponizej 30Hz jest tutaj najwazniejsze no to w takim razie nie bylo rozmowy.
                Piszesz ze masz spora wiedze teoretyczna poparta praktyka, to czemu tak doskonale unikasz odpowiedzi na moje zadanie postawione wyzej? Czyzbys wiedzial, ze rozwiazanie tutaj zaprzeczy calemu Twojemu tokowi myslenia i udowodni to, ze sie mylisz ? Podalem przyklad z zycia wziety ( chociazby gdyby sam autor tematu mial sie zdecydowac na to ) . Dlatego twierdze, ze przy tej samej mocy wychodzacej z wzmacniacza ( przypominam mocy, zebys przypadkiem nie zinterpretowal tego jako napiecie ) wynoszacej 300W, dwa TIW200 nie beda w stanie zagrac glosniej w pasmie 40-100Hz od jednego TIW300 . Twoje rozwiazanie jest nieekonomiczne, bo zeby glosnosc( efektywnosc ) w tym pasmie sie wyrownala dla obu rozwiazan, trzeba dostarczyc 4x wiecej mocy dla dwoch TIW200. Niestety prawa Ohma nie oszukasz. A radze sobie je przypomniec przed odpowiedzia na moje zadanie.

PS: dalej zle moj nick napisales

Dobrze odpowiem, ale ostatni raz, bo już zaczyna mnie to irytować. Patrzyłeś na ch-ki? Widzisz tam, żeby TIW300 miał gdzieś wyższy poziom niż 2*TIW200XS? Czy jesteś - przepraszam - ślepy? No chyba, że ciągle z uporem maniaka porównujesz jednego małego tiwa do większego. Tylko że w takim wypadku to już nawet nie jest niewiedza, tylko jakaś dziwaczna celowa manipulacja, skoro ja mówię o rozwiązaniu na dwóch dwusetkach.
                Mało już się napisałem? Mało sam natestowałem? Bo jeśli ciągle chcesz szermować hasłem o stałej mocy, to nie masz kompletnie pojęcia o zagadnieniu. Jezu zapytaj Irka, błagam...Obrazowo. Masz wzmacniacz. Odkręcasz mu "volume" na godzinę np. 12. Podłączasz jakiegoś TIW'a, który jest 8Ohmowy. Potem podłączasz dwa połączone równolegle i co się dzieje? Według Ciebie spada napięcie na tyle, że nie ma żadnego zysku, bo ciągle mi tutaj o stałej mocy mówisz. Zrozum, że NIE MA takiego wzmacniacza tranzystorowego audio. Trudno byłoby nawet taki z premedytacją zrobić. Nawet przy maksymalnej mocy wzmacniacza będzie zysk i to bardzo duży. Choćby zwiększał moc o tylko 50% (czyli wydajnościowo słabeusz) przy przejściu z 8 na 4 Ohmy dla maksymalnej jak sam chcesz mocy, to i tak w tym przypadku będziemy mięli zysk rzędu 4-5dB. A gdy nie gramy na maksymalnej mocy to zysk będzie 6dB. Apeluję raz jeszcze. Nie teoretyzuj tutaj, tylko choćby zmierz to sam, jeśli nie rozumiesz tego co piszę i owa teoria Cię przerasta, do czego zresztą się przyznałeś. Czy w ogóle czytałeś to, co choćby Irek napisał w temacie który podlinkowałem? Myślę, że gdy on czyta Twoje słowa, to nie może ze zdumienia wyjść.
                No i ten przykład "z życia" jak to ujmujesz to jest kompromitacja i samobój z Twojej strony. A kompromitujesz się dlatego, że nie znasz owego prawa Ohma na które się powołujesz. Bo jeśli według ciebie, podłączenie drugiego identycznego głośnika ściągnie 4 razy większą moc, to nie mamy o czym w ogóle rozmawiać i lepiej nie wypowiadaj się już, bo nie masz pojęcia o temacie. Kompromitacja. Nie wiesz czemu? Dwa razy mniejsza impedancja, to dwa razy większy prąd ściągnięty ze źródła, a więc moc też dwa razy większa. Nie dziwię się, że tak się ze mną kłócisz, skoro masz braki w najbardziej podstawowych sprawach. Teraz też wiem, że negujesz moją argumentację, bo jej nie rozumiesz. Wybacz, że tak nerwowo, ale już nie mogę po prostu. Jak jeszcze przeczytałem o prawie Ohma według ciebie, to już mnie rozłożyło. Chciałeś kompromitacji, to ją masz.
                Jeszcze inaczej apro po tego przykładu z życia. Tu masz wytłumaczenie w wykonaniu jeszcze innego człowieka publikującego w AUDIO.

I jeszcze jedno. Jeśli mamy kontynuować, to proszę napisz na "priva" abyśmy nie musieli „ciągnąć” tematu tutaj. Chyba, że chcesz, abyśmy tutaj zaprosili np. Irka i Yoshiego. A oni mogą już nie być tacy powściągliwi jak ja i po prostu Cię wyśmieją.
                Załączone pliki
                Last edited by Racjonalny; 23.01.2011, 16:04.

Skomentuj

Patrzyłeś na ch-ki? Widzisz tam, żeby TIW300 miał gdzieś wyższy poziom niż 2*TIW200XS? Czy jesteś - przepraszam - ślepy?
                  A czy Ty nie widzisz, ze Twoje wykresy zoobrazowaly tylko i wylacznie Twoj punkt widzenia ? Od kiedy to przy tej samej mocy jest +6dB dla dwoch glosnikow polaczonych rownlolegle ?

Napociles sie juz w 3 postach a odpowiedzi na moje pytanie dalej nie widze. Prawda musi bardzo bolec skoro tak trudno napisac jedno zdanie.
                  Tak w ogole juz wiem czemu tak zaciekle sie bronisz. Caly czas uwazasz, ze zysk bedzie 6dB, jednoczesnie zakladajac, ze dwom Tiwom dostarczysz 512W ( zycze powodzenia ) oraz, ze nasz wzmacniacz 256W bez problemu pociagnie do 512W. Wtedy nie przecze, dwa TIWy zagraja glosniej. Tylko widzisz, dostarczasz juz 2x wiecej mocy i zakladasz ze masz bardzo dobry wzmacniacz a taki zdecydowanie wiecej kosztuje. I dlatego:
                  przy przejściu z 8 na 4 Ohmy dla maksymalnej jak sam chcesz mocy, to i tak w tym przypadku będziemy mięli zysk rzędu 4-5dB
                  To dobrze, ze chociaz tu sie zgadzamy....

A gdy nie gramy na maksymalnej mocy to zysk będzie 6dB
                  Tego tez nie zaprzeczam.

Czyli reasumujac mamy dwie sytuacje musze napisac jak dla dziecka ( bez obrazy ), bo chyba nie dojdziemy do konsensusu:

Nie bede pisal o watach itp, bo widze, ze masz problem z logarytmami i bede operowal na "galce".
                  Mamy fajny wzmacniacz marki xxx o mocy xxx. Odkrecamy galke na godzine 12.00. Podlaczamy TIW300 i cieszymy sie muzyka. Nie zmieniajac polozenia galki podlaczamy 2x TIW200 i cieszymy sie "glosniejsza" muzyka o 6dB prawda ? No wszystko fajnie. Skutecznosc TIW300 jest o 4-6dB wyzsza niz jednego TIW200. Stad dwa Tiwy zagraja glosniej. No dobrze, wszystko fajnie, ale dostarczamy dwa razy wiecej mocy. Wyraznie zaznaczalem ,ze chodzi mi o efektywnosc mocowa. Stad gdyby dalej podazac efektywnoscia mocowa mamy zysk 3dB przeciw zyskowi 4-6dB, tak ? Jezeli patrzymy na zysk napieciowy to oczywiscie jest 6dB przeciw 4-6dB i tutaj jest przewaga TIW200. W koncu mamy ten sam wzmacniacz, wiec nie martwimy sie tym. Wszystko fajnie ale dochodzimy do momentu, ze przekrecamy galke na godzine 15.00 ( zakladajac, ze max to godzina 17.00 i przy tej godzinie jest juz kres wzmacniacza oraz zakladamy, ze ta godzina 15.00 juz jest max. dla naszego TIW300) . Podlaczamy TIW 300 i cieszymy sie trzesieniem w mieszkaniu. Nagle pragniemy zmienic nasz poczciwy TIW300 na dwa dual TIW200 ( fajnie to brzmi :d ) nie ruszajac galki we wzmacniaczu. Dajemy play i ... zamiast banana na buzi pojawia sie niemily zapach w oddali :p . Albo wzmacniacz kaput ( widocznie to byl szit ;p ), albo glosniki kaput bo ze wzgledu na mniejsza impedancje poszlo na nie "tylko" powiedzmy 600W. Niemniej bedac przezornym mam zapasowy identyczny wzmacniacz oraz cztery TIWy200 :p. Znow podlaczam dual TIW tym razem z galka na godzinie 14.00 no i w pizduuuu znow glosniki poszly sie .... :p ( bo poszlo na nie 450W), cud ze wzmak zyje. No to jeszcze raz podlaczam nasz dual zestaw tym razem na godzinie 13.30 i gra :). W mieszkaniu wszystko rownie dobrze lata jak w przypadku TIW300. No dobrze tylko co w tym przypadku gra glosniej w pasmie 40-100Hz ? Bylismy zmuszeni zmnieszyc moc na dwoch TIWach. Zakladajac, ze zmniejszylismy ta moc dwukrotnie, tracimy 3dB ! Dodatkowo nalezy wziac pod uwage to, ze nasz wzmacniacz okazal sie znacznie mocniejszy, niz maksymalna moc z jaka moze pracowac z TIW300 stad kupujac slabszy mamy wiecej $$ dla siebie. Wychodzi na to, ze poki nie gramy glosno, rozwiazanie z dwoma tiwami wychodzi "lepiej" ale..... potrzebujemy bardziej wydajny wzmacniacz oraz CALY czas idzie na te glosniki dwa razy wieksza moc.
                  Czy to jest w miare jasne ?
                  Last edited by raven1985; 24.01.2011, 11:58.

Skomentuj

Nie na temat...

Racjonalny na nic twoje starania, na nic podlinkowanie wątków, na nic tłumaczenia bo o to w podsumowaniu:
                    albo glosniki kaput bo ze wzgledu na mniejsza impedancje poszlo na nie "tylko" powiedzmy 600W. Niemniej bedac przezornym mam zapasowy identyczny wzmacniacz oraz cztery TIWy200 . Znow podlaczam dual TIW tym razem z galka na godzinie 14.00 no i w pizduuuu znow glosniki poszly sie .... ( bo poszlo na nie 450W), cud ze wzmak zyje.
                    pharoh jedziesz po bandzie jak nigdyś wasik... chyba nawet nie zadales sobie trudu by ze zrozumieniem ten i podlinkowane watki poczytac ;p

Skomentuj

Chyba rozmawiacie o dwóch różnych rzeczach. Co innego zejście rozumiane jako miejsce na osi częstotliwości przy np -3 i -6dB w stosunku do średniego liniowego SPL a co innego rozumiane jako możliwy do uzyskania SPL na danej częstotliwości czy traktowane jako SPL z 1W.

Subiektywne odczucie basu daje to pierwsze kryterium. Nie ważne jaki SPL ma konstrukcja, ważne gdzie na częstotliwości leżą punkty spadku efektywności.

Duży może więcej? Oczywiście, hałasu zawsze narobi więcej ale czy będzie miał lepsze zejście? Niekoniecznie.Czy niskie częstotliwości są zarezerwowane dla dużych głośników? I tak i nie.
                      Są przecież takie egzotyczne konstrukcje jak Line Array na np 20 miniaturowych ok 10cm głośniczkach które jako całość konstrukcji, po zostosowaniu odpowiedniej fitlracji mają znakomite osiagi na basie. Każdy z tych głośniczków może dawać na przykładowo 30Hz miniaturową ilość SPL ale wymnożone x20 dają już normalne ciśnienie.
                      Oczywiście idąc w górę na przykładowo 100Hz ta konstrukcja masakrowała by SPLem ale od tego jest ten filtr, tłumiący nadmiar reszty a zostawiający bas.

Konstukcja tego typu będzie wciągać spore ilości W ale te W rozkładają się na 20 głosniczków i każdy dostaje swoją malutką porcję. Jest to dowód na to, że można ilością małych głośników uzyskać znakomite efekty zarezerwowane podobno tylko dla dużych.

Co lepsze 2x 8" czy 1x 12" ? Na to nie ma odpowiedzi. Jak komuś zależy na sprawności bo ma słaby wzmacniacz to lepiej wziąść 12" , jak ktoś ma trochę mocy to chyba lepiej 2x 8" bo jednak kolumny wyjdą mniejsze. W 8" też jest świetny wybór głośników bo to popularna wielkość.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                        Nie na temat...

Racjonalny na nic twoje starania, na nic podlinkowanie wątków, na nic tłumaczenia (...).
                        pharoh jedziesz po bandzie jak nigdyś wasik... chyba nawet nie zadales sobie trudu by ze zrozumieniem ten i podlinkowane watki poczytac ;p
                        Kurczę starałem się jak mogłem :). Próbowałem na różne sposoby, linki, artykuły, same wykresy, itd i wszystko na nic :). No ale irytacja już mi przeszła. Jak bym miał się złościć na czyjąś niewiedzę, to bym musiał co drugiego studenta z sali wyprosić :). Myślę, że pharon nie miał aż tak złej woli, co raczej o pewnych rzeczach nie wiedział. Trochę razić może w takiej sytuacji arbitralne wypowiadanie się w temacie, ale tak bywa. Ważne, żebyśmy się nie obrażali :).

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Chyba rozmawiacie o dwóch różnych rzeczach. Co innego zejście rozumiane jako miejsce na osi częstotliwości przy np -3 i -6dB w stosunku do średniego liniowego SPL a co innego rozumiane jako możliwy do uzyskania SPL na danej częstotliwości czy traktowane jako SPL z 1W.
                        Ja w pewnym momencie też nie wiedziałem o co Koledze pharonowi chodzi :). Bo tłumaczyłem i pojęcie efektywności napięciowej i mocowej i SPL i tzw „zejście” wspominając również dokładnie tak jak Ty Yoshi o efektywności średniej w danym paśmie do której owe zejście wyrażane w danym spadku decybelowym się odnosi i pokazując w ten sposób, co niżej "zejdzie". Tłumaczyłem po kolei, odpowiadając kolejno na pytania w przystępny, progresywny sposób. Wszystko to można przeczytać w moich postach. Linki, artykuły, pomiary. I nic, nic…No i jeszcze jak dostałem tym nowym prawem Ohma to aż przysiadałem :). No nie wiem…ale było minęło :). Najlepiej nie pielęgnować w sobie negatywnych emocji :).

P.S. Co to za historia z Wasikiem, o którym bawolek wspominasz, bom z tym niezapoznany :)?
                        Last edited by Racjonalny; 25.01.2011, 20:11.

Skomentuj

Myślę, że pharon nie miał aż tak złej woli, co raczej o pewnych rzeczach nie wiedział
                          Nie obraz sie ale nie dowiedzialem sie od Ciebie jeszcze niczego nowego, co bym nie wiedzial

Przyznam sie, ze pomylilem sie w kwestii: "Twoje rozwiazanie jest nieekonomiczne, bo zeby glosnosc( efektywnosc ) w tym pasmie sie wyrownala dla obu rozwiazan, trzeba dostarczyc 4x wiecej mocy dla dwoch TIW200." . Przypadkowo dwa razy wzialem pod uwage mniejsza wytrzymalosc mocowa i dlatego napisalem 4x. Oczywiscie powinno tam byc 2x. Dlatego przyznaje sie do bledu. Niemniej wypraszam sobie, zeby z tego powodu pisac tak o mojej osobie. Szczegolnie po to, zeby wymigac sie od odpowiedzi na pytania postawione przeze mnie wczesniej.
                          Chcesz zostac mistrzem riposty ? Prosze bardzo.
                          Kompletnie nie zwracasz uwagi na to inni pisza, nie obchodzi Cie ich opinia. Wykazujesz ewidentne braki w czytaniu ze zrozumieniem, a w szczegolnosci odpowiadaniu na pytania. Nic merytorycznie NIE WPROWADZASZ. Wykazujesz te braki w co drugim poscie. Potrafisz jedynie abstrahowac od tego jaka to Ty posiadasz wiedze oraz doswiadczenie a reszta jest niedouczona. Ba, nawet pomimo mojego upomnienia o pisownie mojego nicka masz to najwyrazniej gleboko w dup.... albo uswiadamiasz mnie jednak w przekonaniu, ze masz problemy z tym co napisalem powyzej.

A wszystko sie zaczelo od tego, ze nie zgadzam sie z Twoja opinia o dwoch TIWach. Zreszta dalej jestem przekonany, ze jest to rozwiazanie gorsze, a dlaczego ? Napisalem o tym kilka postow wyzej. Roznica polega na tym, ze Ciebie interesuje tylko i wylacznie efektywność przy 2.83V, podczas gdy mnie przy 1W. Nie mozesz tego najwyrazniej przebolec. Caly czas zakladasz, ze pod TIW300 podlaczysz wzmacniacz 600W/4ohm tylko po to, zeby pozniej podlaczyc do tego dwie 200stki. Wybierze sie albo wzmacniacz 300W/8hm albo 300W/4ohm. I nie pisz mi tutaj o "ksiazkowych" wzmacniaczach. Daruj sobie to.
                          Niemniej po tym stwierdzeniu:
                          Wychylenie objętościowo dla liniowej pracy układu drgającego dwóch TIW'ów 200XS to około 906 cm^3, natomiast w przypadku TIW300 to 765cm^3.
                          Stwierdzam, ze NIE jestes osoba odpowiednio przygotowana merytorycznie do odpowiadania na moje pytania. Dlatego juz nie oczekuje na nie odpowiedzi.

Co do wytrzymalosci mocowej ( amplitudowej ):

Ponizszy rysunek ilustruje wychylenie membrany w dla danej czestotliwosci w zaleznosci od podanej mocy ( 8,16,32,64,128 W) dla jednego glosnika TIW200 dla aplikacji tak jak na stronie Visatona ( strojenie, litraz ) . Z uwzglednieniem dyfrakcji scianek ( BS )

Tutaj to samo tylko dla TIW300 i dla mocy ( 64,128,256,512,1024 W). Mozliwe, ze troche za male te amplitudy podaja sumulacje dla konkretnych wartosci mocy. Ale zakladajac, ze jednak jest to prawda:

Wnioski nasuwaja sie same. Dla TIW300 jedynym ograniczeniem bedzie tutaj wytrzymalosc mocowa termiczna. Natomiast sprawdzily sie moje przypuszczenia co do tego, ze TIW200 zrobi wysiadke juz przy 120W. Czy mozna wierzyc tym symulacjom ? Uwazam ze tak, bo w przypadku mojego glosnika zapha za14w08 sprawdzily sie niemal w 100%.

Majac to wszystko na uwadze i odnoszac sie do tematu uwazam, ze TIW300 bedzie duzo leszym rozwiazaniem, niz 2x TIW200 bo:
                          - zagra glosniej
                          - przyjmie wiecej mocy ( nie chodzi mi tu o moc przy ktorej sie spali, tylko przy ktorej bedzie gral liniowo )
                          - bedzie mial porownywalny wykop dla tej samej mocy i duzo wiekszy dla wyzszej.
                          - aplikacja wymaga mniejszej obudowy
                          Minusem natomiast bedzie zejscie, ktore jest lepsze w drugim rozwiazaniu.

Oczywiscie jestem sklonny przyjac krytyke tego co napisalem o tym rowiazaniu od osoby innej niz kolega Racjonalny ( bo jego juz znam ) obeznanym w temacie.

Z mojej strony jest EOT
                          Last edited by pharoh; 26.01.2011, 16:10.

Skomentuj

Po pierwsze, nie mam pojęcia dlaczego kierujesz w moją stronę zarzut o braku szacunku. Teraz zorientowałem się o co chodziło z tą pisownią. "pharoh", tak, przeoczyłem "ogonek" przy literze "h" czyniąc z niej literę "n". Przyznaję. Ale zapominasz chyba o tym, że pisałem Twój nick i z wielkiej litery i nawet go pogrubiając, co - zwłaszcza pierwsza z wymienionych rzeczy - nie jest raczej oznaką braku szacunku, a wręcz przeciwnie. I dlatego też od początku dziwiłem się o co chodzi z tym nickiem, bo myślałem, że razi Cię jego pogrubienie i wielka litra na początku. Więc to zmieniłem na końcu w dobrej wierze na zwykłą czcionkę. Okazało się, że nie zauważyłem, iż na końcu Twojego nicka jest litera inna niż mi się wydaje. Ale przykro mi, że zakładasz z mojej strony jakieś złe intencje. Tak nie jest.
                            Do meritum. Widzisz, skoro uważasz mnie za osobę niekompetentną, to również autorów podlinkowanych artykułów i wątków uważasz za takie osoby. Już nie będę tłumaczył tych wszystkich zagadnień, bo ma być to - jak to ująłęś - "EOT". Napiszę tylko jedną rzecz. Pamiętasz, jak pisałem o wytrzymałości mocowej, termicznej, deklaracjach producentów w tym zakresie podając także przykład ze strony producenta dwóch głośników o niby tej samej mocy, a różniących się powierzchnią cewki o 50%? Pamiętasz, gdy proponowałem - by Cię przekonać w "realu" - zakład w temacie 2*TIW200XS vs TIW300? Otóż do zakładu nie doszło by i tak z prostej przyczyny. A jest nią to, że nie mógłbym zakładać się o korzyści finansowe, znając wynik i mając pewniaka. Pamiętasz, jak pisałem o tym, że miałem kilkanaście niskotonowców w życiu i kilka upaliłem? I o tym, że w jednym porównaniu te "małe" TIW'y okazały się zwycięzcami i o regeneracji innych głośników? No to uważaj. Miałem tego TIW300. Nie słuchałem go niemal wcale, więc o brzmieniu wypowiedzieć się nie mogę. Nie był on też akurat mój, ale to jest w tym momencie nieistotne. Z właścicielem porównywałem go do 2*TIW200XS nie tyle pod kątem wytrzymałości mocowej, co maksymalnego SPL. Nie chciałem żadnego z głośników uszkodzić. Nie ma się czym chwalić, bo w zasadzie z mojej winy to wynikło, ale TIW300 wysiadł a 2*TIW200XS dalej grały...SPL w wariancie 2*TIW200XS także okazał się wyższy niż dla TIW300 w momencie jego kapitulacji, ale oczywiście przy wyższej dostarczonej mocy. Nie wiem, co się stało. Czy nastąpiło przepalenie drutu nawojowego cewki, czy stopienie i zwarcie, czy może egzemplarz był "lewy" (zakupiony w Niemczech ponoć), ale TIW300 zamilkł, podczas gdy dwa mniejsze ciągle grały. Eksperyment był przeprowadzony przy podawaniu sygnału sinusoidalnego, nie muzycznego. Oba kanały były zróżnicowane co do poziomu napięcia z uwzględnieniem impedancji przy danej częstotliwości, by do każdej sekcji "szła" ta sama moc. Tyle w temacie. Nie będę go już kontynuował, bo to nie ma sensu. Dobrze, że przynajmniej dałeś się przekonać do tego, że mniejszy TIW200XS zejdzie niżej niż TIW300. Szkoda, że dalej nie chcesz poznać znaczenia pojęcia "wychylenie objętościowe", które implikuje wartość ciśnienia akustycznego. Mimo wszystko pozdrawiam.

---------- Post dodany o 21:07 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------

Mam nadzieję, że za przekręcenie nicku nie chowasz urazy :)
                            Last edited by Racjonalny; 26.01.2011, 19:42.

Skomentuj

Zastanawia mnie tylko jedno, czy w pokoju normalnej wielkości przy normalnym (obok sąsiedzi) i cichym słuchaniu dwa TIW-y będą grały z pewną kompresją.

Skomentuj

Dobrze, że przynajmniej dałeś się przekonać do tego, że mniejszy TIW200XS zejdzie niżej niż TIW300
                                Tu nie musiales nic mnie uswiadamiac Umiem czytac z wykresow i dodawac ( moglo Cie natomiast zmylic stwierdzenie " kosztem SPL" tu oczywiscie nie mialem na mysli SPL na zejsciu tylko ogolnie SPL glosnika ( glownie w pasmie 40-100Hz ).
                                Widzisz, jak sie chce to i mozna ladnie odpisac bez "wytykania". Moj post nie mial na celu Cie obrazic itp, tylko to byla riposta na twoje posty i ich sposob pisania. Albo przemyslales to, albo odpusciles sobie juz :)

Moje symulacje ewidentnie pokazaly, ze przy 120W glosnik bedzie pracowal na granicy xmax ( czyli mozna przyjac, ze do tego momentu glosnik gra liniowo ) . Nie neguje tego, ze bedzie tez gral nieprzerwanie przy 200W, aczkolwiek jest to bardzo watpliwe z mojej strony ( zastanawiajace moze byc tylko " jak" bedzie gral )

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Napisał Racjonalny Zobacz post
                                Wychylenie objętościowo dla liniowej pracy układu drgającego dwóch TIW'ów 200XS to około 906 cm^3, natomiast w przypadku TIW300 to 765cm^3.
                                Mozesz mi wyjasnic skad wartosc 906 cm^3 ? Przez godzine szukalem w internecie wyjasnienie tego i niestety nic nie znalazlem. Teraz odpisujac, nic tez o tym nie wspominasz, stad zapewne masz na to jakies wytlumaczenie...... uwazam, ze zrobiles blad i przemnozyles przez 2.2 zamiast 1.2 .

Po pierwsze, nie mam pojęcia dlaczego kierujesz w moją stronę zarzut o braku szacunku
                                Nie, nie, nie zarzucilem Ci nigdzie braku szacunku ( aczkolwiek mozna bylo tak to zrozumiec po jednym stwierdzeniu ), tylko podalem pierwszy lepszy przyklad o tym, ze nie czytasz ze zrozumieniem Mialo to ogolnie rozluznic atmosfere, lecz przynioslo odwrotny skutek :p
                                Last edited by pharoh; 26.01.2011, 20:48.

Skomentuj

A gdyby tak dac wiecej niz dwa glosniki zamiast jednego duzego... http://www.philjonespuresound.com/products/99/main.png co Wy na to?
                                  Ta paczka wypchana w 32 glosniki 5 calowe potrafi przyjac 3200w mocy. Skutecznosc 108dB/W/M pasmo przenoszenia 20Hz – 15kHz. Czy ktos zna dowolnej wielkosci glosnik estradowy o takiej skutecznosci i zejsciu do 20hz?

Skomentuj

Czy i teraz pewien użytkownik dalej będzie negował to, co pisałem i czego dowodziłem, odmawiając też racji samemu "źródłu"? :

A crucial factor in this respect is the choice of the right drivers. To obtain supreme large-signal behaviour in the bass it is necessary to provide an expansive diaphragm area in connection with long cone strokes. In this respect, there was no real alternative but to opt for the extremely long-excursion TIW 200 XS - 8 Ohm driver. Mounted as a pair, these two woofers on each side even out-do the TIW 300 - 8 Ohm, and have the added advantage that they require less space and thus enable the speaker columns to be built as a remarkably slim unit with the bass drivers in the front panel.
                                    http://www.visaton.de/en/bauvorschla...lle/index.html[COLOR="#696969"]
                                    Last edited by Racjonalny; 05.04.2013, 10:35.

Skomentuj

A kto z was mierzyl kiedykolwiek pasmo suba przy pelnej mocy??

Wszelkie teorie na basie nie maja zastosowania praktycznego. Praktyka mowi jedno, lepszy wiekszy glosnik niz kilka malych. Dopiero jak sie wielkosc konczy (typowo na 18calach) To wtedy idzie sie w ilosc.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Ta paczka wypchana w 32 glosniki 5 calowe potrafi przyjac 3200w mocy. Skutecznosc 108dB/W/M pasmo przenoszenia 20Hz – 15kHz.
                                      A jakby napisali ze ma pasmo od 2hz to tez byc uwierzyl? 20hz z 5calowek, bzdury!!

Skomentuj

Jest prosta zależność z której wynika, że, w danej obudowie (objętość i strojenie) dla założonej częstotliwości granicznej (F3) optymalnie da się uzyskać takie samo natężenie dźwięku nie zależnie od wielkości membrany.

Załóżmy, że naszym celem jest osiądnięcie jak najwyższego SPL dla 35Hz w obudowie 15L strojonej na 33Hz

Przykład:
                                        Głośnik 1
                                        SD 1000cm^2 (czyli jakieś 18 cali)
                                        Fs - 10Hz
                                        Qes - 0,11
                                        Qms - 655
                                        Vas - 342
                                        BL - 42
                                        MMD - 1000g
                                        RE - 3 ohm

Głośnik 2
                                        SD - 100cm^2 (czyli jakieś 5 cali)
                                        Fs - 10Hz
                                        Qes - 0,11
                                        Qms - 6,81
                                        Vas - 327
                                        BL - 4,3
                                        MMD - 100g
                                        RE - 3 ohm

Obudowa 15L@33Hz

W obydwu przypadkach dla 85dB mamy 35Hz

Wiadomo przypadek ekstra przesadzony ale doskonale pokazuje zależność.
                                        Nie ważne jakie damy głośniki (pod warunkiem, że wytrzymają tą samą moc elektrycznie i mechanicznie) ograniczeniem SPL dla danej częstotliwości jest wyłącznie obudowa.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X