Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bass reflex i próba całkowitego wyelimonowania furczenia, turbulencji powietrza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bass reflex i próba całkowitego wyelimonowania furczenia, turbulencji powietrza.

Sporadycznie w bardzon iskich czestotliwosciach w moim subie pojawia się furczenie przy najniżzym zejściu. CZasami jest to uciążliwe przy głośniejszym słuchaniu http://diyaudio.eu/showthread.php/16...1-panel-sub150. Jest to bass reflex o średnicy 10 cm, długośći 17, 5 zwężający się. Mam taki drugi i pomyślałem żeby skleić je razem, byłby wtedy obustronnie profilowany. Czy taki zabieg całkowicie zniweluje furczenie?? czy może mam za niskie strojenie??

nie ma gwarancji że to pomoże w 100%. musisz skleić żeby się dowiedzieć. powodzenia :)

Skomentuj

Weź słoik rozmiarowo dopasowany do średnicy otworu i podgrzewasz końcówkę tunelu nad kuchenką gazową i nakładasz na słoik w taki sposób, żeby się odkształciło w trąbkę. W ten sposób udało mi się wyeliminować całkowicie furczenie, a było u mnie dość znaczne. Jeśli u ciebie pojawia się ono tylko przy bardzo niskim zejściu jest duże prawdopodobieństwo, że pomoże. Jesli nie to kupisz drugi tunel, utniesz i złączysz :) Pewności na 100% ci nie dam, bo pewna to jest tylko śmierć ale powinno pomóc.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
        Weź słoik rozmiarowo dopasowany do średnicy otworu i podgrzewasz końcówkę tunelu nad kuchenką gazową i nakładasz na słoik w taki sposób, żeby się odkształciło w trąbkę. W ten sposób udało mi się wyeliminować całkowicie furczenie, a było u mnie dość znaczne. Jeśli u ciebie pojawia się ono tylko przy bardzo niskim zejściu jest duże prawdopodobieństwo, że pomoże. Jesli nie to kupisz drugi tunel, utniesz i złączysz :) Pewności na 100% ci nie dam, bo pewna to jest tylko śmierć ale powinno pomóc.
        Furczenie jest przy najniższym zejściu w okolicy czestotliwośći strojeniu portu. Także może źle zestroiłem... CHociaż paczki na gdn 30/120/1 wykonało już sporo osób. Może ktoś kto ma takową paczkę zabrałby głos

Dokładnie tak zrobilem, znalazłem takowe wątki na elektrodzie i w któymś z nich była taka rada. Tylko że furczenie jest dalej przy wysokich mocach. Druga sprawa że wtedy wzmacniacz jest na przesterowaniu bo włącza się dioda CLIP - czyli limiter mocy. Tylko że troche krzywo jest ucięty, to może być przyczyna. Grzałem na gazie i profilowałem małymi płaskimi kombinerkami...wolałbym znać opinie doświadczonych kolegów.

Rurka przy wylocie ma niby 10 cm, dokładnych wymiarów od Polinka nie pamiętam. Spróbuje tez połączyć port - rura PCV - port na żądaną czestotliowość strojenia

Skomentuj

Zamieszczone przez nitro8 Zobacz posta
          Rurka przy wylocie ma niby 10 cm
          A co ma wylot do "furczenia"? tu chodzi o wlot (ta część która jest w subie) a nie o wylot. Przy tak dużym głośniku wlot musi mieć te 10cm a skoro na wylocie masz 10cm i rura się zwęża to na wlocie jest jakieś 8cm,a to za mało.

Skomentuj

Tylko że furczenie jest dalej przy wysokich mocach. Druga sprawa że wtedy wzmacniacz jest na przesterowaniu bo włącza się dioda CLIP - czyli limiter mocy.
            Jeszcze pewnie dla 10Hz.. i dziwne że furkocze rozszerz wlot i ma być lepiej

Skomentuj

Rurka przy wylocie ma niby 10 cm, dokładnych wymiarów od Polinka nie pamiętam
              10cm w srodku czy na zewnatrz?
              bo nie wiem czy zastosowales "fi68" czy "fi100" (pierwszy ma 57-61mm a drugi 90-93mm)
              raczej ten drugi bo przy pierwszym swisty bylyby caly czas

ja to zalatwilem tak

ale i tak wg mnie ten tunel bedzie za maly (90mm) i dalbym alphardowego 104mm + PCVka

Spróbuje tez połączyć port - rura PCV - port na żądaną czestotliowość strojenia
              no i niestety z tym tunelem tego nie zrobisz...

a i dla zasady PDFik http://pawel.lutuje.se/bass-reflex%2...kt%20ANSYS.pdf

Skomentuj

Jedyna metoda calkowitego pozbycia sie swistow z b-r jest zastosowanie membrany biernej!! Kazdy tunel b-r bedzie mniej lub bardziej swiszczal i na to nie ma rady. Zaokraglanie brzegow to zabieg w dobrym kierunku ale w praktyce nic nie daje. Juz wiecej daje odsuniecie tunelu od glosnika o czym nikt nie wspomina. Znacznie mniej slychac tunel z tyly niz przy samej krawedzi glosnika.

Jedyne wyjscie to mozliwie najwieksza srednica tunelu a ogranizceniem jest dlugosc czyli zcestotliwosc strojenia. Dlatego tak trudno nisko nastroic mala obudowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  10cm w srodku czy na zewnatrz?
                  bo nie wiem czy zastosowales "fi68" czy "fi100" (pierwszy ma 57-61mm a drugi 90-93mm)
                  raczej ten drugi bo przy pierwszym swisty bylyby caly czas

ja to zalatwilem tak

ale i tak wg mnie ten tunel bedzie za maly (90mm) i dalbym alphardowego 104mm + PCVka

no i niestety z tym tunelem tego nie zrobisz...

a i dla zasady PDFik http://pawel.lutuje.se/bass-reflex%2...kt%20ANSYS.pdf
                  właśnie sie nad tym zastanawiałem, bo są dwa rodzaje końcówek br alpharda, dokładnie symbolu nie pamieta, w każdym bądź razie w symulacjach gdn 30/120/1 pojemnosc obudowy 73 litry, odejmując wzmocnienia, kosz głośnika.

Wyszło mi 73 litry, strojenie 35 hz średnia 102 mm długość 194 cm, więc skleiłem dwie sztuki bass reflexu - wiec długość 20 cm, o 6 mmm większa. Jednak biorąc pod uwagę błedy obliczeń no i jest jeszcze wytłumienie z któym będę eksperymentował(poki oprocz sciance z BR jest watolina o grubosci 3 cm, przyklejona do scianek), zastanawiam sie nad bardziej luźnym jej ułożeniem.

CO ważniejsze jest efekty na duży plus:), furczenie zniknęło - tylko czy program dobrze zasymulował strojenie..na łączeniach pojawia się lekkie świszczenie - do zeszlifowania papierkiem sciernym..

Skomentuj

Jest jeszcze jedna metoda, o której nikt jakoś nie wspomniał. Zbuduj BR szczelinowy :) Najlepsza metoda na powiększenie powierzchni portu. Ale praktycznie nową budę trzeba klepać

Skomentuj

CO ważniejsze jest efekty na duży plus, furczenie zniknęło - tylko czy program dobrze zasymulował strojenie..
                      Mozliwe ze masz inne strojenie i ''czestotliwosc'' furczenia przesunela sie co odbierasz jako znikniecie problemu.
                      Ja podlaczam wzmacnaicz na pelnej mocy i badam generatorem od 10hz do kilkuset hz i nei ma mowy zeby nie uslyszec zadnego furkotania. Furkocze, b-r, zawieszenia glosnikow czy trzeszczy obudowa. Idealow nie ma, trzeba tylko umiec
                      znalezc odpowiednia metode pomiarowa. Same odluchy na muzyce sa niemiarodajne. Na jednym utworze bedzie ok a na innym turbulencje.

Jest jeszcze jedna metoda, o której nikt jakoś nie wspomniał. Zbuduj BR szczelinowy
                      A w czym ma to niby pomoc? Otwor prostokatny jest jeszcze gorszy. To kolo ma najmniejszy obwod przy zadanej powierzchni a to wlasnie dlugosc krwawedzi wplywa na swisty. Dlatego zawsze jeden duzy tunel jest lepszy niz kilka/wiele malych.
                      Pewna znana firma w celu zmniejszenia turbulencji w okraglym tunelu b-r stosowala w nim ''pret'' ze stozkiem na koncu. Cos jak wlot powietrza w silnikach odrzutowych. Niby zabieral on cenna powierzchnie ale podobo poprawial turbulencje. Sprawdzalem to kiedys i nic to nie dawalo choc robilem to dosc pobierznie wiec moze cos w tym jest. B&W stosuje gigantyczny ''kielich'' z ''wgnieceniami'' takimi jak maja pileczki golfowe.

---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

no i jest jeszcze wytłumienie z któym będę eksperymentował(poki oprocz sciance z BR jest watolina o grubosci 3 cm, przyklejona do scianek), zastanawiam sie nad bardziej luźnym jej ułożeniem.
                      Mozesz ja wywalic, bo w subie ona nic nie daje, sub moze zostac zupelnie niewytlumiony. No chyba ze Ci trzeszcza laczenia/klejenia to male wytlumienie pomoze. Raczej skup sie na recznym strojeniu b-r a nie symulacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        A w czym ma to niby pomoc? Otwor prostokatny jest jeszcze gorszy.
                        Dlatego zawsze jeden duzy tunel jest lepszy niz kilka/wiele malych.
                        No ja to rozumiem dokładnie w ten sposób jak sam powiedziałeś. Przy szczelinowym br mamy do dyspozycji większą powierzchnię roboczą tunelu, bo możemy sobie pozwolić na wydłużenie - tak samo można zrobić kolanko i w ten sposób wydłużyć port okrągły = zwiększyć jego przekrój?? Może się mylę - jeśli tak to proszę mnie poprawić

Skomentuj

Tunel szczelinowy co prawda pozwala na niskie strojenie małych obudów (bo można go łatwo zawijać na ściankach) ale generuje inne problemy. Poza samą powierzchnią jego przekroju liczy się też stosunek tej powierzchni do obwodu przekroju - tunel szeroki ale "cienki" będzie gorszy od okrągłego o takim samym polu przekroju (turbulencje i furkoty powietrza powstają przy jego styku ze ściankami i krawędziami tunelu a ten szeroki placek ma dużo ścianki na obwodzie w stosunku do powierzchni przekroju). Dodatkowo powstaje problem na kolanach takiego tunelu - wykonanie zaokrąglonych kolan jest tutaj problematyczne więc jest pokusa pójścia na łatwiznę - a taka ostra krawędź to kolejne potencjalne źródło turbulencji.

Ale duży gabarytowo (a co za tym idzie długi) tunel i do tego z zaokrąglonymi kolanami powinien działać OK - tylko nakład pracy jest tutaj tak duży, że już pokusiłbym się, by pójść w linię transmisyjną

Skomentuj

Otoz to, na pierdy z basrefleksu najlepszym lekarstwem jest linia transmisyjna

Skomentuj

bo możemy sobie pozwolić na wydłużenie - tak samo można zrobić kolanko i w ten sposób wydłużyć port okrągły = zwiększyć jego przekrój?? Może się mylę - jeśli tak to proszę mnie poprawić
                              Jak masz do dyspozycji glebokosc obudowy to czy dasz tunel szzcelinowy czy okragly to i tak zmiescisz tylko tyle co daje Ci glebokosc obudowy a przekroj musisz dobrac do strojenia. Nic nie zyskujesz. Zagiac mozna zawsze i lepiej zagiac tunel okragly niz na ostro szczelinowy.

---------- Post dodany o 22:48 ---------- Poprzedni post o 22:46 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Otoz to, na pierdy z basrefleksu najlepszym lekarstwem jest linia transmisyjna
                              Tam to sa dopiero problemy z wytlumieniem i walka o male turbulencje. TL to taki bardzo dlugi b-r a zeby TL byla mala to minimalizuje sie przekroj a wiec prosi o turbulencje.

Nawet jak powietrze nie swiszczy (closed) to i tak sam glosnik cos od siebie doda. Otwory wentylujace w magnesie potrafia bardzo furkotac!

Skomentuj

Dokładnie, szczelinówka będzie jeszcze gorsza. Jedyne co można zrobić to po prostu zwiększyć średnicę i tyle, a jak się nie mieści dać kolanko.

A co do wspomnianego przez Irka b-r B&W to wydaje mi się że były takowe dostępne, kiedyś widziałem w jakimś sklepie internetowym, choć może coś mi się ubzdurało, nie jestem pewny bo to dawno było ale wydaje mi się że widziałem cos takiego, z tym że cena raczej wyklucza jego użycie bo można za to kupić głośnik Rozkminiałem kiedyś opcje aby coś takiego zrobić, ale raczej gra nie warta świeczki..

Skomentuj

Tam to sa dopiero problemy z wytlumieniem i walka o male turbulencje. TL to taki bardzo dlugi b-r a zeby TL byla mala to minimalizuje sie przekroj a wiec prosi o turbulencje.
                                  Nigdy zadna moja TL nie pierdziala z tunelu jak basrefleks. Problemu z wytlumieniem nie ma jak sie wie jak to robic.

Skomentuj

A jak pierdziala?

Skomentuj

Nic nie pierdzialo, zadnych slyszalnych turbulencji. Nawet przy przemiataniu obudowy generatorem nic sie nie dzialo, czego nie mozna powiedziec o dowolnym basrefleksie. Zawsze bedzie furczec.

Skomentuj

Moze zapomniales wzmacniacz wlaczyc albo otworzyc uszy :)

Dla mnie nie ma czegos takiego jak nic nie sluchac. Ja slysze grajacy wzmacniacz bez podlaczonych kolumn (na sztucznym obciazeniu)!! Bo kondensatory i trafo graja co jest slyszalne. Tak samo jak slychac furkotanie zawieszen glosnika czy przeplywajacego powietrza.

---------- Post dodany o 19:30 ---------- Poprzedni post o 19:29 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Nigdy zadna moja TL nie pierdziala z tunelu jak basrefleks. Problemu z wytlumieniem nie ma jak sie wie jak to robic.
                                        A moja zupa nigdy nie byla i nie bedzie za slona..

Juz wiemy ze Twoje TL sa najlepsze na swiecie nie musisz juz nasz przekonywac :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X