Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinie o głośnikach do budowy zestawu kina domowego ( 7 kolumn)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinie o głośnikach do budowy zestawu kina domowego ( 7 kolumn)

Witam. Jestem tu nowy i z góry piszę, że nie jestem specjalistą jeśli chodzi o akustykę i pomiary, więc proszę o wyrozumiałość
    Chciałbym zbudować w najbliższym czasie zestaw kolumn do kina domowego i prosiłbym o opinie i porady do głośników, które wybrałem ( zawsze moge zmienić je na lepsze, lecz wybrałem te które wg mnie będą odpowiednie choć słyszałem różne opinie glosnikach STX).
    Z głośników wybrałem:
    Bas- STX GDN-17-200-8-SW ( wygląda solidnie, dobry Xmax, mało dB)
    Mid- TANG BAND W4-657SB (korektor fazy, właściwości szerokopasmowe)
    Hi- STX GDWK-10-200-8-PJ ( lub droższy )

Mam zamiar zbudować:
    2x kolumny przednie 2x bas, 1x mid, 1x hi
    2x kolumny surround 1x bas, 1x mid, 1x hi
    2x kolumny back surround 1x mid, 1x hi
    1x kolumna centralna 2x bas, 2x mid, 1x hi

Czy to dobry wybór czy lepiej zainwestować w coś droższego?

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    1x kolumna centralna 2x bas, 2x mid, 1x hi
    Niezły Frankenstein.

Skomentuj

a Poco koledze 8 kolumn? jaki kolega ma metraż i ile kasy?

Skomentuj

Moze to bedzie jakis 7.1? ;] ale brakuje mi tu subwoofera. Osobiscie wolalbym zrobic 7 takich samych monitorow 2droznych, badz uzyc wyzszej klasy glosnikow szerokopasmowych pracujacych solo.

Skomentuj

3way dookola to juz niezla rozpusta :)

A kto Ci to wszystko pomierzy i zaprojektuje zwrotnice?

Skomentuj

Dobór głośników jest nad wyraz kiepski. Lepiej od razu pomyśl nad serią AWX i kolumnami 2way na nich.

Skomentuj

Tak to ma być do zestawu 7.1, na razie bez suba ( będzie puzniej- oddzielna konstrukcja). Zamierzam kupic amplituner Denona lub Nada którymi się ostatnio bawiłem i jestem pod pozytywnym wrażeniem. Co do głosników- koszt to do 200 zł za głośnik, więc jak na razie wybrałem wersję bardziej ekonomiczną. Nie mogę pozwolić sobie na zakup kolumn takich jak np. B&W 803 Diamond ( a grają one naprawdę zajeb...), więc kolumny zamierzam zbudować sam ( wiem, wiem...oczywiście że , nie bedą grały jak kolumny za których równowartość można kupić dobre auto, dlatego proszę o porady doświadzonych projektantów). Nigdzie nie moge znależć gotowych planów kolumn takich żeby spodobały mi się z wyglądu i takich gdzie można byłoby zbudować wersje podlogowe i monitorki na tych samych głośnikach. Muszę więc zbudowac je od podstaw, a od tego chyba jest te forum. Wiem, że mogę mieć problemy w projektowaniu zwrotnicy ( a chciałbym ją zrobic jak najprostszą), więc ufam, że znajdą sie osoby które mi w tym pomogą.
              Co do kolumny centralnej- dlaczego frankenstein?

http://www.avsforum.com/avs-vb/showt...1061034&page=5

Mnie kolumienki z tej serii się podobają, a to jest przecież nic... Ludzie maja różne zboczenia

http://www.avsforum.com/avs-vb/showt...646455&page=3#

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 19:45 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Dobór głośników jest nad wyraz kiepski. Lepiej od razu pomyśl nad serią AWX i kolumnami 2way na nich.
              Co do głośnika basowego widziałem go na zdjeciach w jakiejs konstrukcji i wygladal naprawde dobrze. Myślałem też o glośniku basowym GDN-18-140-15-AWX, ale jest 2 razy droższy ( nie ma tak duzego wychylenia, ale za to charakterystyka częstotliwościowa nie jest taka chwiejna:biggrin:). Również zastosowanie wysokotonowego GDWK-10-200-8-AKX było by 3 razy droższe, ale zapewne lepsze. Czy wybrany przeze mnie tańsza wersja wystarczy czy zainwestować w lepsze wysokotonówki? Czy lepiej wydać więcej na niskotonowy czy zostawić wybranego przeze mnie?
              Last edited by ruffpl; 25.01.2011, 19:29.

Skomentuj

Nie na temat...
                puzniej
                Słownik do ręki

nie ma tak duzego wychylenia
                Czy to jest Twoje kryterium wyboru głośnika? Patrz na SPL (skuteczność). Im więcej tym lepiej
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Cos mi sie wydaje, ze kolega sie podjaral widzac Paradigmy i chce zrobic cos na ich wzor mimo, ze nie ma o tym zielonego pojecia. My mamy mu w tym pomoc, a wlasciwie wszystko zaprojektowac, powiedziec, a Kolega bedzie jak robot cnc sterowany zdalnie. Oczywiscie wszystko da sie zrobic, ale tak karkolomne projekty wymagaja wiedzy i doswiadczenia, porywasz sie z motyka na ksiezyc. Radze Ci poszukac gotowych projektow solidnych podstawkowcow i wykonac ich 7 sztuk. Poza tym jesli moge zapytac to po co 7.1? Jest strasznie mialo filmow obslugujacych ten system, chyba ze duzo grasz na komputerze...

Skomentuj

Słucham muzyki elektronicznej, oglądam filmy na blu-ray i męczy mnie brak zestawu kina domowego . Szukam juz parę miesiecy na forach polskich i zagranicznych i nie moge znależć projektów całego zestawu kina domowego. Nie będę budował kolumn przednich na innych głosnikach, tylnych na innych, itd. Co do SPL to wybrałem taki niskotonowy 87dB ( wiem że malo) żeby pasował do średniotonowego 88dB, a wysokotonowy był wytłumił.

Skomentuj

Też mi się wydaje poroniony pomysł 7.1 Dużo lepszym rozwiązaniem był by lepsze 5.1 cenę tych 2 kolumn przeznaczyć na lepsze przetworniki do 5.1. A jakim sprzętem kolega dysponuje? Masz zamiar pojechać do castoramy dociąć płytę i skręcić na konfirmanty?

Skomentuj

zupelnie nie trafiony zestaw
                        jak masz 200zl na kolumne to proponuje ci kina na szerokopasmowkach tang banda
                        jakas dobra 3" lub 4" po sztuce na kolumne i do tego sub obowiazkow bo bez niego w kinie bedzie lipa.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaki masz budżet ca całe przedsięwzięcie?
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

TYlko że 17-200sw jest głośnikiem subwooferowym i nie nadaje się raczej do kolumn 3 drożnych.
                            Jeżeli zależy ci na takich samych głośnikach we wszystkich kolumnach to może zainteresuj się Tonsilem gdn 13/50/x i do tego jakas kopułka np Tonsiloski gdwk 10/80t. Kolumny miały by mniej przetworników za to lepszych i zwrotki masz gotowe. Front mógłbyś zrobić na 2x gdn +gdwk , resztę na gdn +gdwk , a centrala albo na jednym albo 2 gdnach +gdwk Koszty głośników podobne do tych które zastosowałeś. Plusem tej konstrukcji jest fakt że masz gotowe zwrotki do takiego układu głośników bez kombinowania :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              zupelnie nie trafiony zestaw
                              jak masz 200zl na kolumne to proponuje ci kina na szerokopasmowkach tang banda
                              jakas dobra 3" lub 4" po sztuce na kolumne i do tego sub obowiazkow bo bez niego w kinie bedzie lipa.
                              200 zł na każdy głosnik, nie na kolumnę

---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post o 21:37 ----------

Zamieszczone przez kingofspace Zobacz posta
                              Też mi się wydaje poroniony pomysł 7.1 Dużo lepszym rozwiązaniem był by lepsze 5.1 cenę tych 2 kolumn przeznaczyć na lepsze przetworniki do 5.1. A jakim sprzętem kolega dysponuje? Masz zamiar pojechać do castoramy dociąć płytę i skręcić na konfirmanty?
                              Niestety... u mnie nie ma Castoramy.

---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                              Jaki masz budżet ca całe przedsięwzięcie?
                              Nie będę oszczędzał na głośnikach.

---------- Post dodany o 21:44 ---------- Poprzedni post o 21:41 ----------

Mógłbym wybrać 5.1 ale chciałbym dodać jakieś male dodatkowe satelitki , może na samym Tang bandzie bez wysokotonowego, bo on sam by sobie poradził.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl;
                                Niestety... u mnie nie ma Castoramy.
                                Może są inne sklepy o podobnym charakterze ?
                                Jaki masz duży pokój że zamierzasz pchać tam tyle jakby nie patrzeć dużych kolumn ?

Skomentuj

Salon ok. 25m2 ( w przyszłości zamierzam zmienić mieszkanie na większe więc nie chcę małych satelitek). Obok mnie jest masa sklepów budowlanych i kilka stolarni więc z tym nie byłoby problemów. Jeśli dobór głośników jest zły, proszę o pomoc w wyborze sprawdzonych głośników lub gotowych projektów.
                                  Last edited by ruffpl; 25.01.2011, 21:04.

Skomentuj

Nie myślałeś nad kupnem gotowego zestawu? np.Quadral Quintas 5000 ?
                                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Myślałem, ale jaka jest satysfakcja z budowy własnego zestawu, jeśli się go nie zbuduje :)

Skomentuj

Małe satelitki i do tego zazwyczaj plastikowe to masz w tańszych fabrycznych zestawach KD. Jeśli wg ciebie monitory wys.40cm i szer ok 20cm są małe to możesz przekształcić monitory w pełnowymiarowe kolumny stojące projektując im odpowiednio dłuższe ścianki i dzieląc kolumnę w środku aby zachować odpowiedni litraż dla głośników.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X