Pytanie jak nisko mogę stroić b-r . Dla głośnika TONSIL GDN 25 /80 fi min. 68 mm . Przyjąłem 74 mm i dla Fb=37 Hz wychodzi długość 70 mm . Założyłem katalogowy b-r fi wewn 74 mm i długości 160 mm bez skracania i całkiem fajnie chodzi . Z obliczeń wynika , że stroi na 28 Hz . Czy można tak stroić ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Bass reflex strojenie
Collapse
X
-
Mój b-r dla posiadanego głośnika daje taki teoretyczny zakres strojenia .Rurę PCV o fi wewn zbliżonej do b-r potnę na odcinki różnej długości i będę testował . Większym problemem może być pomieszczenie odsłuchowe. Ma ok. 40 m2 , tylko na razie jest prawie puste . Myślę , że najpierw muszę prowizorycznie wytłumić . Może przy ścianach postawić jakieś proste stelaże i powiesić na nich grube tkaniny , koce ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez silver_stas Zobacz postaMój b-r dla posiadanego głośnika daje taki teoretyczny zakres strojenia .Rurę PCV o fi wewn zbliżonej do b-r potnę na odcinki różnej długości i będę testował . Większym problemem może być pomieszczenie odsłuchowe. Ma ok. 40 m2 , tylko na razie jest prawie puste . Myślę , że najpierw muszę prowizorycznie wytłumić . Może przy ścianach postawić jakieś proste stelaże i powiesić na nich grube tkaniny , koce ?A jakie on ma fs i qts?
Skomentuj
-
QTS=0.41 , FS=37 Hz . Skrócenie b-r spowoduje WYŻSZE strojenie , przynajmniej tak wynika z kalkulatora i chyba dlatego mi się spodobało jak jest . Popróbuję w przyszły weekend , bo teraz miałem inne zajęcia .Last edited by silver_stas; 30.01.2011, 10:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez silver_stas Zobacz postaQTS=0.41 , FS=37 Hz . Skrócenie b-r spowoduje WYŻSZE strojenie , przynajmniej tak wynika z kalkulatora i chyba dlatego mi się spodobało jak jest . Popróbuję w przyszły weekend , bo teraz miałem inne zajęcia ., gdyż powinno być wyższe, tak jak ty masz b-r pracuje nie efektywnie bo twój głośnik nie przetwarza częstotliwości (lub przetwarza z dużyb spadkiem ) na jakie jest strojona obudowa. Zauważ że stroisz aż 10Hz niżej niż fs głośnika, i jak się moge domyslić to jest wartość katalogowa, a nie zmierzona przez ciebie? Zestrój sobie, niech będzie na te 37Hz, trochę wyżej, niżej i zobacz jak najbardziej ci odpowiada. oczywiście ważnym parametyrem jest wielkość obudowy, o czym chyba nie muszę wspominać. Te parametry są ze sobą mocno sprzęgnięte, więc jak np. dałes przymałą obudowe dla danego głosnika, to nie radzę strojić jej poniżej fs głośnika bo b-r będzie nieefektywny
Oczywiście jak po eksperymentach okaże się że te 28Hz bardziej ci odpowiada to możesz tak zostawić. Być może kształt pokoju i bliskość ścian wspomagają najniższe częstotliwości, może fs jest niższe niż katalogowe, w sumie dobroć też jest wysoka... Dużo czynników wpływa na dobór odpowiedniego strojenia, więc trzeba sobie poeksperymentować
Skomentuj
-
Obudowa 76 l plus kilka litrów na osobną ,całkowicie wytłumioną komorę na wysoko i średniotonowy . Okazuje się , że najłatwiej policzyć wszystko teoretycznie , a teraz zaczynają się schody. W przyszły weekend poeksperymentuję . Pokój ma świetne proporcje 1 x 1,6 x 2,5 , ok. 40 m2 , muszę go tylko prowizorycznie wytłumić ( odrobiłem lekcje z akustyki pomieszczeń :biggrin: . Koniec z teorią , czas na zajęcia praktyczne :o . Pzdr
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaobudowa 76 litrow dla GDN25?) zawsze można ją zmniejszyc, a za małej nien powiększysz
silver_stas - to poeksperymentuj przy okazji z wielkością obudowy, zmniejszając ją czymkolwiek co ma litrarz jaki znasz i nie jest miękkie, mogą być np. plastikowe butelki z wodą, słoiki itd.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaale bez przesady
dla 25/80 to 40-50 litrow max
Skomentuj
-
Tonsil GDN 25/80 , taka objętość wychodzi dla tego głośnika . Obudowę projektowałem i wykonywałem pod posiadane głośniki .Last edited by silver_stas; 31.01.2011, 18:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez silver_stas Zobacz postaTonsil GDN 25/80 , taka objętość wychodzi dla tego głośnika . Obudowę projektowałem i wykonywałem pod posiadane głośniki .
Zmniejsz lepiej bude, podwyższ strojenie, i będzie git
Skomentuj
-
Obudowę liczyłem z tego http://kolumny.prv.pl/obudowak.php , duża objętość też mnie zaskoczyła , ale główny wpływ na nią ma wysoka wartość objętości ekwiwalentnej Vas podawana przez producenta .
Skomentuj
-
No to jestem po obliczeniach w windiście . Okazuje się , że rzeczywiście im dalej w las , tym więcej drzew . Miesiąc temu byłem totalnym ignorantem w dziedzinie akustyki , mam nadzieję że teraz trochę mniejszym , ale się uczę :biggrin: . A teraz do rzeczy . 1) Objętość obudowy program wyliczył na 140 l :o , więc moje 70 l już nie przeraża . Maximum power zaczyna się od 28 Hz lecz ma spadek między 40 a 80 Hz . Mogę bez problemu zmniejszyć obudowę do zalecanych max. 60l , ale z symulacji wynika , że to nic nie zmienia , a liniowy przebieg uzyskam przy 20 l . 2) Bass-reflex : wrzuciłem dane wstępnie zamontowanych w kolumnach , czyli fi 74 mm i długość 160 mm . Wyszło strojenie na 28 Hz . Air velocity ma górkę przy 20 Hz , przy 28 Hz 2,2 m/s , więc nie powinno nic świstać . Group delay przy 28 Hz 12 ms , przy 50 Hz 6 ms i spada . SPL max dość wysokie , bo od 100 Hz w górę ma 109 dB . To chyba tyle najważniejszych danych teoretycznych . Pzdr
Skomentuj
Skomentuj