Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grundig M 1500 prośba o opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grundig M 1500 prośba o opinie

Witam

Mam zamiar kupić takie kolumny, może ktoś z forumowiczów miał okazję usłyszeć na żywo, i wypowie się na temat.

jeżeli są sprawne tak jak wyglądają to brałbym w "ciemno" . :biggrin: nie zawiedziesz się słyszałem je jak grały u znajomego w budce z kurczakami i byłem w szoku jak to coś waliło basem ! oczywiście całe pasmo gra świetnie :) . to jest stara dobra szkoła ! oczywiście nie są to kolumny na dyskoteke! nie mają 300wat! ale to już zależy od ciebie do czego ich potrzebujesz... pozdrawiam :cool:

Skomentuj

Witam

Głośniki mają być przeznaczone do cichego słuchania, głównie chodzi o dobrą średnicę i miękki bas. Do napędu moge użyć NADA 2140, ale może być zamocny, pozatym jeszcze posiadam Technicsa Su-v2a, Kenwooda Faf 3010R, Yamahe rx-330, AX-450 podepne pod każdy i zobacze pod jakim najlepiej grają.

Pozdrawiam

Skomentuj

nie ma za mocnych wzmacniaczy :biggrin: są tylko ofiary a nie didżeje podepnij i zobaczysz .. dobrze je ustaw. nie na podłodze :)

Skomentuj

Otoz to, nie ma czegos takiego jak za mocny wzmacniacz.

Skomentuj

Witam

Niestety jakiś zbój mnie uprzedził i zgarnął z pod nosa Grundigi :( ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) w zamian kupiłem kolejny stary wyrób starej niemieckiej nieznanej manufaktury, narazie z braku czasu nie rozbierałem, Ważne, że jest w stanie BDB w tej chwili nie mam czasu na rozbieranie, ale wkrótce napewno opisze zwrotnice itd. Ogólnie mówiąc jak na 4 drogi średnica i góra świetna bardzo czysta i wyrazna, natomiast bas muli, bede musiał nad tym popracować.

Sorki za jakość ale robiłem na szybko telefonem

Skomentuj

szkoda, ze juz ich nie ma bo chetnie bym porownal zwykle stozkowe do kopulkowych sredniakow
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam

Po głębszej analizie odkryłem, że produkowała to niemiecka firma ITT model H 2 - 120 wymiary 620 x 400 x 280. Basowy 300 mm, średni kopułkowy 50 mm, wysoki (pierwszy) 25 mm, wysoki (drugi) 16 mm. Zwrotnica dokładnie się nie przyglądałem, ani nie mierzyłem, natomiast wygląda na bardzo rozbudowaną. Obudowa bardzo masywna, zdecydowanie za mocno wygłuszona.

I tu nasuwa się pytanie czy do końca wywalić wygłuszenie, czy zrobic otwory stratne.
                Ogólnie bas jest potężny, ale bardzo zamulony.

Poniżej pare fotek

Skomentuj

Z ilością wytłumienia trzeba poeksperymentować.
                  Na pewno warto dać grubsze przewody od zwrotnicy co głośnika niskotonowego.
                  Obudowa stratna tym bardziej będzie mulić.

Skomentuj

popróbuj z ustawieniem. to dużo zmienia... :) pozdrawiam :)

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 17:20 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    szkoda, ze juz ich nie ma bo chetnie bym porownal zwykle stozkowe do kopulkowych sredniakow
                    miałem okazję posiadać gdmk GDMK 11/60/4 8ohm 60W i powiem że żałuję że ich już nie mam.... to były żyletki!!!! uszy odpadały :) gitara i tym podobne powalały.... echhh... stare dobre czasy... :) he he! pozdrawiam .

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
                      Witam

Po głębszej analizie odkryłem, że produkowała to niemiecka firma ITT model H 2 - 120 wymiary 620 x 400 x 280. Basowy 300 mm, średni kopułkowy 50 mm, wysoki (pierwszy) 25 mm, wysoki (drugi) 16 mm. Zwrotnica dokładnie się nie przyglądałem, ani nie mierzyłem, natomiast wygląda na bardzo rozbudowaną. Obudowa bardzo masywna, zdecydowanie za mocno wygłuszona.

I tu nasuwa się pytanie czy do końca wywalić wygłuszenie, czy zrobic otwory stratne.
                      Ogólnie bas jest potężny, ale bardzo zamulony.

To zmniejsz budę!! Podsatwy się kłaniają. To jest zamknięta tak?

Nie rozumiem też po co chcesz kombinować z wygłuszeniem, skoro fabrycznie tak dali to tak ma być - sądząc po twoim doświadczeniu lepiej nie zrobisz. tak samo w otwór stratny bym się nie bawił, wiem że jest tamat na forum, ale nie znaczy że twoja kolumna lepiej z takowym zagra i nie jest to taki proste A wygłuszenia jest sporo, bo to zamknięta i dla tego musi być sporo! Proste. Nie rozumiem co chesz poprawić wyrzucając wygłuszenie? Myśilisz że bas będzie bardziej dynamiczny, to jesteś w błędzie.

Generalnie to albo sprzedaj i zrób diy, albo zostaw jak jest. Ewentualnie zmniejsz obudowę.

A co do wymiany kabla to wątpie aby coś to dało. Cudów na pewno nie ma co się spodziewać. Zaraz mu poradzicie aby do kolumn które kupił za 100zł kupł kable za 150zł grubości sieciówki Jak już to bym kondy posprawdzał, a nie się w kable bawił
                      Last edited by paldo; 31.01.2011, 16:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo Zobacz posta
                        A co do wymiany kabla to wątpie aby coś to dało. Cudów na pewno nie ma co się spodziewać. Zaraz mu poradzicie aby do kolumn które kupił za 100zł kupł kable za 150zł grubości sieciówki Jak już to bym kondy posprawdzał, a nie się w kable bawił
                        Napisałem tylko o kablu do głośnika niskotonowego, a poza tym nic o drogich przewodach. Zobacz sobie na zbliżeniu na fotografii jak cienkie są te przewody!
                        Wiadomo, że wielkiej poprawy nie będzie, ale czy Ty byś zostawił tak cienkie przewody do głośnika niskotonowego?

Skomentuj

Wywaliłem minimalną część wygłuszenia, było go na tyle, że GDN dysponował litrażem około 5 litrów, nie posiadam żadnych parametrów tego GDN-a Jig-a także nie posiadam. Nie wiem od jakiego litrażu zacząć próby.
                          GDN jest bardzo nisko cięty podejrzewam, że gdzieś w okolicach 150-220 Hz (w zwrotnicy potężna cewka powietrzna plus kondensatory 150 uf nachylenie 12db okt. RE GDN-a 6,3 Ohm)

Pozdrawiam

Skomentuj

wytlumienie zwieksza wielkosc skrzyni widziana przez glosnik nie zmniejsza
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              wytlumienie zwieksza wielkosc skrzyni widziana przez glosnik nie zmniejsza
                              Witam

Od jakiego minimalnego litrażu zacząć, bas jest bardzo nisko cięty (kondensatory 150 uf, duża cewka powietrzna)

Kable wymienię, teraz tam siedzą zwykłe aluminiowe druty 0,75mm2

Pozrdawiam

Skomentuj

Zacznij od redukcji ilości wytłumienia, jak nie będzie poprawy wkładaj stopniowo do środka zakręcone butelki po napojach, najlepiej wypełnione wodą.
                                Moim zdaniem zbytnie ograniczanie pojemności będzie skutkowało coraz wyższym pukaniem, bez dołu.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                  Zacznij od redukcji ilości wytłumienia, jak nie będzie poprawy wkładaj stopniowo do środka zakręcone butelki po napojach, najlepiej wypełnione wodą.
                                  Moim zdaniem zbytnie ograniczanie pojemności będzie skutkowało coraz wyższym pukaniem, bez dołu.
                                  Witam

Moge się jeszcze pozbyć wytłumienia znajdującego się po bokach. Zamiast butelek chciałem użyć torebek cukru przyjmując, że każda ma około litra pojemności.

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
                                    Witam

Moge się jeszcze pozbyć wytłumienia znajdującego się po bokach. Zamiast butelek chciałem użyć torebek cukru przyjmując, że każda ma około litra pojemności.
                                    Może być cukier, wszystko jedno. Tyle że nie wiem czy jest jakikolwiek sens zmniejszać ten litrarz, choć oczywiście możesz spróbować. Tak samo z wtyłumieniem. Pamiętaj że to zamknięta, więc nie zostawiaj żadnej ścianki wogóle nie wytłumionej, a już szczególnie tylniej. Apropo, i co, po wyjęciu wygłuszenia jest lepiej?

Co do kabla to dla świętego spokoju możesz go wymienić na noname 25, to koszt symboliczny, ale wątpię w mega poprawę

Co do litrarzu, to wiesz, musisz próbować, ale ja ci proponuje zmnieszyć od razu o 10l abyś zobaczył o co chodzi i w jakim kierunku ida zmiany. Potem wyjmij, znów posłuchaj, potem znów możesz dać 5l i znaleść kompromis, coś pomiędzy. Zobaczysz jak to wygląda w innych litrażach i czy wogóle zmniejszenie coś pomaga, czy odwrotnie, przeszkadza.

Acha, czy próbowałeś oddalić kolumny od ścian, bo może to jest przyczyną mulenia??
                                    Last edited by paldo; 02.02.2011, 16:54.

Skomentuj

właśnie też to wcześniej pisałem... zanim zdecydujemy się rozkręcić oryginalną ,wyliczoną prez zespół fachowców konstrukcje to należałoby zadbać o dobre ustawienie (zalecane przez producenta). pokombinuj z ustawieniem kolego . pozdrawiam :)

Skomentuj

Byc moze wzmacniacz nie moze sobie poradzic z tymi glosnikami. Ustawienie oczywiscie tez bardzo wazna sprawa. Tak odrazu "psuc" obudowe troche bez sensu, w koncu kiedys ktos to obliczyl i przetestowal, zrobil najlepiej jak sie dalo.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X