Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regenerowane głośniki, a jakość dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regenerowane głośniki, a jakość dźwięku

Mam 2 Vify M17WG, które są po regeneracji (już takie były jak kupiłem). Membrana, zawieszenie, kosz i magnes są na 100% oryginalne, co do reszty nie mam pewności, ale wszystko wskazuje na to, ze cewka była wymieniona/przewinięta. Głośniki te słyną z bardzo realistycznej średnicy, i chce mieć dokładnie to samo, co w takim samym modelu prosto z lini produkcyjnej. Pytanie brzmi - taka regeneracja mogła mieć jakikolwiek słyszalny wpływ na dźwięk? Grają wspaniale, podoba mi się ich dźwięk, no ale wiadomo, zawsze może być lepiej Zastanawiam się, czy je zostawić, czy kupić nowe. Nie ukrywam, że wolał bym je zostawić, 540zł za nowe to jak dla mnie kupa kasy. No ale jeśli nie grają tak jak powinny, to już wole się wykosztować.

Tak na prawdę, musiałbyś zrobić dokładne pomiary częstotliwości i impedancji i porównać je z pomiarami oryginalnego głośnika, żeby się dowiedzieć, czy ktoś kto zajął się robotą zrobił to profesjonalnie, czy też spartolił robotę.
    Myślę że wystarczył by Ci od biedy JIG do pomiarów T/S - dowiedział byś się czy masz chociaż podobne do siebie parametrami głośniki, wtedy gdy dźwięk podoba Ci się, a kupiłeś je wnioskując w dobrej cenie, a nie stać Cię na nowe - lepszy rydz niż nic, ja bym zostawił sobie je i zrobił jakiś fajny projekt

Skomentuj

Raczej nie jest mozliwe zeby naprawa ''wracala'' z glosnikiem do oryginalu. Ale jak byly wymieniane same cewki to jest szansa ze wiekszosc ''jakosci'' zostanie. Choc na pewno material karkasu i drut nawojowy nie bedzie taki sam. Typowa regeneracja glosnikow to wywalenie wszystkiego i wklejenie nowej membrany z cewka i zawieszeniem wtedy mamy zupelnie inny glosnik ale ludziom to nei przeszkadza i sei ciesza ze maja ''dzialajace''.

Skomentuj

Czaruję...
      X