Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki materiał na kolumny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Zygmunt
    to kup sobie jeszcze dźwig do ustawiania tego w pokoju
    to bedą monitory,- HDS-164 bedzie pracował w 13 litrach. Masa 1 kolumny- 35-40kg- nie jestem "karkiem" ale chyba dam radę,- jesli nie to zawolam kolegów...

ps. po cholere pisać jak sie nie ma nic do powiedzenia?

Skomentuj

i za to właśnie lubię diy
      taka kolumna fabrycznie by kosztowała dziesiątki tysięcy, bo zawsze najdroższa jest robocizna.
      powodzenia, czekamy na zdjęcia :)

Skomentuj

można jakoś zmierzyć drgania obudowy?może jakiś akcelerometr czy coś przyczepić do ścianki... jestem ciekaw jak taka obudowa się zachowuje :) pewnie nawet nie drgnie

Skomentuj

Można by coś takiego zrobić, jako czujnik wykorzystać membrane piezo, do tego jakiś wzmacniacz i miliwoltomierz. Tylko czy to ma sens?

Skomentuj

[quote="Zygmunt"]można jakoś zmierzyć drgania obudowy?może jakiś akcelerometr czy coś przyczepić do ścianki... jestem ciekaw jak taka obudowa się zachowuje :) pewnie nawet nie drgnie[/quote
            Nie mam takich możliwości,- nikt z nas ich pewnie nie ma i nie potrafimy określić drgań takze skrzynek z mdf'u. Ja sobie zdaje sprawę ze zastosowanie betonu jest niecodzienne. Z drugiej strony Wittord był "za", w podręczniku Visatona są "za". Krajewski ("Głośniki i zestawy głośnikowe") jest przeciw ale jego argument ze obudowa betonowa nie gra bo nie produkuje "psełdobasów' (chyba chodzi o to, że nie drga -ale przecierz te drgania byłyby w przeciwfazie z drganiam z przedniej cześci membrany) jakoś do mnie nie przemawia. Czytalem tez jakis artykul krytyczny (kiedys nawet byla dyskusja o nim na forum ale wiekszość z nas stwierdzila ze autor sie po prostu myli) z polskiej prasy, jednak autor konkludowal stwierdzeniem, ze na materialy ciężkie (beton, marmur) nalezy uważać- nie stwierdzil jednoznacznie ze sa zle. Nie twierdze ze to zagra - zobaczymy. Mam nadzieje ze moja ocena bedzie obiektywna (przez duzy wklad pracy moge te kolumny zbyt pokochać...). :)
            pozdrawiam

Skomentuj

A jakiej grubości powinna byc płyta mdf na kolumny minimalnie i max

Skomentuj

Zasada jest taka:im grubiej tym lepiej,przecierz chodzi o to aby głośniki grały a nie buda prawda?Poza tym wskazane wzmocnienia wewnątrz aby zminimalizować rezonanse budy,im sztywniej tym lepiej.A i masa duża to plus,nie będą "spacerować", a jak dasz kolce no to już high-end.Ja na np.monitorki daję min.18mm;suby to już 30mm.I tylko mdf,czego innego sie nie tykam(już).Ale to tylko moje poglądy.
                PZDR

Skomentuj

Też tak myślałem dzięki za odpoweidz a co do płyt wiórowych szkoda sie za nie zabierać

Skomentuj

a próbował ktoś kiedyś zrobić coś z płyt nidy? ;p

Skomentuj

Owszem Stroozyk,sufit podwieszany :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X