Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] ER18RNX + 27TBFC/G Świerzopa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] ER18RNX + 27TBFC/G Świerzopa

Witam, przymierzam się do budowy debiutanckiej konstrukcji elektroakustycznej. W związku z brakiem jakiegokolwiek doświadczenia w powyższej branży, żeruję na rozwiązaniach wypracowanych przez forumowiczów. Za rekomendacją Pawła S. padło na zestaw na przetwornikach seas ER18RNX + 27TBFC/G. Podobno ma grać lepiej niż bieżące głośniczki NewMildton200

Przewidywana obudowa:
    - 19mm płyta MDF
    - objetość brutto 17,5L
    - b-r długości 165mm i min średnicy 56mm, profilowany obustronnie
    - strojenie przy objętości netto 16L -> 47,3 Hz
    - wytłumienie całej obudowy matą bitumiczną 2mm, za głośnikiem jakiś zbity sweterek grubości ok 2cm.

Proszę o uwagi co do powyższej koncepcji.

Zamieszczone przez świerzop Zobacz posta
    wytłumienie całej obudowy matą bitumiczną 2mm, za głośnikiem jakiś zbity sweterek grubości ok 2cm.

Nie wiem czemu ludzie robicie z tego wytłumienia jakieś dziwactwa :) . Mata bitumicnza jest OK ale dopakuj tam solidnie fachowego wytłumienia na wszystkie ścianki a nie kawałek "sweterka" na tylną. A co boczne to jakieś gorsze są? . Jak nie chcesz mieć rezonansów to nie żałuj również na bokach i nie zapomnij na spodzie dać grubą warstwę bo rezonans między góra a dołem to częsty przypadek.

Skomentuj

>świerzop
      a myślałeś o L18RNX/P do 27 TBFC/G
      i Yoshi_80 ma rację bez porządnego wytłumienia możesz mieć odrobinę problemów

Skomentuj

Ja bym odpuścił projekt Jay'a, nie jest zbyt dopracowany... i zrobił ewentualnie na projekcie misiomora- kondrax gdzieś wklejał zwrotnicę.

PS. nie pochylaj obudowy i nie zmieniaj położenia głośników.. albo rób nowy projekt od nowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Nie wiem czemu ludzie robicie z tego wytłumienia jakieś dziwactwa :) . Mata bitumicnza jest OK ale dopakuj tam solidnie fachowego wytłumienia na wszystkie ścianki a nie kawałek "sweterka" na tylną. A co boczne to jakieś gorsze są? . Jak nie chcesz mieć rezonansów to nie żałuj również na bokach i nie zapomnij na spodzie dać grubą warstwę bo rezonans między góra a dołem to częsty przypadek.
          Nie czułem tego co znaczy "Ogólnie obudowy bass-reflex wytłumiamy słabo" z poradnika dot. wytłumienia ze strony głównej. Czyli tłumię całą budę wykluczając kwadrat np 20x20 cm bezpośrednio za b-r gdzie zostaje sama mata bitumiczna?

Zamieszczone przez jodel Zobacz posta
          >świerzop
          a myślałeś o L18RNX/P do 27 TBFC/G
          i Yoshi_80 ma rację bez porządnego wytłumienia możesz mieć odrobinę problemów
          O L18RNX/P nie myślałem. Pierwotnie miałem budować zestaw HX16 z akustyka na HDS164 i XT25TG ale za dużo sprzecznych opinii pojawiało się na jego temat.

Zamieszczone przez kombo Zobacz posta
          Ja bym odpuścił projekt Jay'a, nie jest zbyt dopracowany... i zrobił ewentualnie na projekcie misiomora- kondrax gdzieś wklejał zwrotnicę.
          Właśnie wg projektu kolegów misiomora- kondraxa mam zamiar stworzyć zwrotnicę

Zamieszczone przez kombo Zobacz posta
          PS. nie pochylaj obudowy i nie zmieniaj położenia głośników.. albo rób nowy projekt od nowa.
          O ile pochylenie obudowy to mój wymysł aby za łatwo nie było ze stolarką to o ustawieniu wysokotonowca wyczytałem w poradnikach ze strony głównej aby nie lokalizować go symetrycznie względem ścian bocznych. Nie spodziewałem się że wymaga to korekty na zwrotnicy. Zawsze jestem gotów przywrócić prostą formę kolumny, jak napisałem to jest koncepcja i dzięki wam użytkownikom mogę zweryfikować jej słuszność:)

Skomentuj

Tak jak napisali koledzy. Projekt to projekt i według niego się robi. Pomiary są robione w konkretnej obudowie (szerokość, wysokość ścianki przedniej oraz rozmieszczenie głośników od krawędzi i między sobą). Ja bym zrobił tak jednak na twoim miejscu i kupił 27TDFC. Pierwsza konstrukcja a on neutralny jest, tbfc/g jest specyficzny i może ci nie podejść i się zrazisz do DIY. Kup tdfc skorzystaj z projektu zapha SR71, lekko daj węższą ściankę 1 cm po bokach wydłuż na wysokość zachowując rozmieszczenie głośników i nie pochylaj bo to wymaga innej zwrotnicy.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
              Tak jak napisali koledzy. Projekt to projekt i według niego się robi. Pomiary są robione w konkretnej obudowie (szerokość, wysokość ścianki przedniej oraz rozmieszczenie głośników od krawędzi i między sobą). Ja bym zrobił tak jednak na twoim miejscu i kupił 27TDFC. Pierwsza konstrukcja a on neutralny jest, tbfc/g jest specyficzny i może ci nie podejść i się zrazisz do DIY. Kup tdfc skorzystaj z projektu zapha SR71, lekko daj węższą ściankę 1 cm po bokach wydłuż na wysokość zachowując rozmieszczenie głośników i nie pochylaj bo to wymaga innej zwrotnicy.
              Stety lub niestety głośniki już zamówiłem. Jeżeli będę skrajnie zaniedowolony to podążę Twoją drogą i po modyfikacji zwrotnicy zamienię także tweetera. Pożyjemy zobaczymy.

Skomentuj

Nowa odsłona obudowy. Litraż brutto wzrósł do 20,1 L docelowo będzie to 18-17L co da strojenie rzędu 45-47Hz. Czy jako wytłumienie zamiast mat bitumicznych można użyć filc gr. 4mm po całości oraz watolinę gr. 2cm (http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=20489177) w miejscach oznaczonych na turkusowo?
                Załączone pliki

Skomentuj

Tak na szybko patrzę bo nie mam teraz czasu ale wywal tą 15 cm i na dole ta pod tunelem daj pod skos 45 stopni około zachowując litraż około 14-18L. Zwrotnicy raczej nie upchasz w tej komorze na tweeter chyba że zrobisz ją tak wąską, że będzie przechodziła przez otwór tweetera lub jakieś wieczko z tyłu kolumny zrobisz. Ja osobiście bym dał na tylnej ściance lub na dole łatwiej się dostać. Maty kup jak masz kasę a jak nie masz do daruj sobie, kup np. http://allegro.pl/mata-filcowa-akust...446980942.html + jakieś gąbeczki troszeczkę z wersalki i styka. Obudowy b-r się nie tłumi mocno.

Skomentuj

Tak na szybko patrzę bo nie mam teraz czasu ale wywal tą 15 cm i na dole ta pod tunelem daj pod skos 45 stopni około zachowując litraż około 14-18L. Zwrotnicy raczej nie upchasz w tej komorze na tweeter chyba że zrobisz ją tak wąską, że będzie przechodziła przez otwór tweetera lub jakieś wieczko z tyłu kolumny zrobisz. Ja osobiście bym dał na tylnej ściance lub na dole łatwiej się dostać. Maty kup jak masz kasę a jak nie masz do daruj sobie, kup np. http://allegro.pl/mata-filcowa-akust...446980942.html + jakieś gąbeczki troszeczkę z wersalki i styka. Obudowy b-r się nie tłumi mocno.
                    Rewizja z numerem kolejnym, mam nadzieje ostatecznym bo mam ciśnienie na stuganie:)

seas6.jpg

Zwrotnice umieścił bym w dolnej komorze, właz od spodu zasłonięty "krzyżakiem" z 5mm blachy stalowej. Objętość policzyłem dla wytłumienia 2mm filcem i zaproponowanym sweterkiem gr. 15mm dało 17L netto -> 47Hz. Było by pole manewru aby ewentualnie ją trochę zmniejszyć.

Skomentuj

Ty licz objętość kolumny w środku i odejmij objętość zajmowaną przez b-r i kosz głośnika a wytłumienia się nie liczy, chyba że maty to się też odejmuje.

Skomentuj

Ty licz objętość kolumny w środku i odejmij objętość zajmowaną przez b-r i kosz głośnika a wytłumienia się nie liczy, chyba że maty to się też odejmuje.
                        Wydawało mnie się że się odejmuję. Mam nadzieję ostatnia wklejka ok17L po odjęciu b-r i głośnika. Zastanawia mnie jeszcze spadek pochyłej przegrody (tj od prawej do lewej), podążałem zgodnie z ogólnie przyjętymi trendami. Czy słusznie?
                        Załączone pliki

Skomentuj

W lokalnym sklepie znalazłem taką gąbeczke: http://allegro.pl/wygluszajaca-piank...439023089.html w cenie 35zł za 2,4m2. Troszeczkę gąbeczki to by było na sciance za wooferem? Bo rozumiem ze jako substytut zaproponowanego filcu się nie nadaje? Jest też filc 5mm w dobrej cenie, czy był by z niego jakiś pożytek gdybym nie zdecydował się na matę bitumiczną?

Skomentuj

Czegobyś tam nie przykleił to na pewno trochę pomoże. Taka gabka jest OK ale ja bym dodał i tak typowego wytłumienia, watoliny czy włókniny czy jak to sie zwie .

Skomentuj

Po tygodniach zmagań ukończyłem dzieło zniszczenia. Jak to w debiucie nie obeszło się bez kłopocików. Jak to gra? Dla mnie 95% satysfakcji, pozostałe 5% zrekompensuje subem. W załączeniu przebieg robót i efekt finalny.

http://img202.imageshack.us/slidesho...p?id=seasr.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                              X