Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN188-08/8 i ARV-104-04/4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN188-08/8 i ARV-104-04/4

Hej,
    mam zamiar zbudowac kolumny na dwoch arn188-08-8 polaczonych rownolegle i na wysokotonowcu arv-104-04-4(8). wszystko planuje zamknac w BR 80L strojona na 30Hz. Zwrotnica 12dbi/okt przy 3000hz. Jak myslicie jak to bedzie gralo??? Wiem ze glosniki bardzie do obudowy zamknietej sie nadaja ale WinIsd wskazuje ze przy strojeniu 30Hz jest niezle. Co wy na to??

PS. wlasnie koncze suba na 226-08-8 , jak skoncze to pewnie go wrzuce w konstrukcje POZDRO

Witam. Te arn-y tylko do obudowy zamkniętej się nadają. A w ogóle jeśli ich jeszcze nie kupiłeś, to lepiej zamień je na 1 lepszy głośnik np. Visaton WS17E.

Skomentuj

Chyba W170S, bo ten WS17E też nadaje się raczej do obudowy zamkniętej (Qts=0,63).
      Wielkiej różnicy (oprócz ceny) między W17E a ARN188 nie będzie.

[ Dodano: 2004-12-07, 12:16 ]
      Miałem na myśli oczywiście WS17E w wersji 8 Ohm. Z wersją 4 Ohm jest nieco lepiej, ale i tak wybrałbym W170S. Niestety W170S swoje kosztują ... prawie dwa razy więcrj niż WS17E.

Skomentuj

Probowalem i w170s i ws17e i nei da sie ich porownac do tesli.To inny charakter brzmienia.Np na dwoch ws17e mozna calkeim neizla dwudrozna (z jakims wysokim) zbudowac np 45 litrow.DO tych tesli za duza obudowe wybrales.

Skomentuj

a co powiecie na ARN-188-05/8 ?? czy wogole sa jakies glosniki tesli co sie nadaja do BR??? owczywiscie podobnych wymiarow.

Skomentuj

jedynie arn 150 ale to juz mniejszy, no i oczywiscie arn312 ale to juz znacznie wiekszy i napewno nie na dwu drogi

Skomentuj

Do B-R nadają się ARN-188-03/4 i ARN-188-05/4 i nieco gorzej ARN-188-03/8 i ARN-188-05/8. Dla wersji 8 Ohm wskazane jest jednak mocniejsze tłumienie. Tak przynajmniej wynika z symulacji. Sam miałem tylko ARN-188-05/4 w B-R około 25 litrów. Razem z Monacorem DT109 grało to całkiem nieźle. Jak na ten przedział cenowy oczywiście.

Skomentuj

ja mialem 2 arn 188-03-8 w 38 l br i nie brzmialo to najgorzej, jednak pozostalem przy zamknietej. Jezeli zrobisz br to koniecznie skombinuj dobre tunele br (zaokraglone z obydwu stron), zabdaj o szczelnosc i pokombinuj z wytlumieniem, bo roznice sa naprawde znaczace. Arny 188 dwa w obudowie naprawde potrafia glosno zagrac, ja zrezygnowalem nawet z tlumienia kompolki arv 104 (90 db), a nawet musze powiedziec, ze w niektorych utworach brakuje mi wysokich tonow w stosunku do basu i srednich, ale taki mam gust, bas stoi u mnie raczej na ostatnim miejscu (chyba ze do ogladania filmow)

Skomentuj

A co myslicie o zestawieniu 1x ARN-188-05/4 i ARV-104-04/4 w BR 35-40L ???

Skomentuj

Obudowa dla 1 arn-a- max. 20l.

Skomentuj

40 litrów to jak dla mnie za dużo. Będziesz miał nieszczególną odpowiedź impulsową. Wydaje mi się, że dla ARN-188-05/4 bardziej odpowiednia będzie dość mocno tłumiona obudowa około 30 litrów. Uważam, że warto poświęcić kilka Hz od dołu pasma na korzyść lepszej odpowiedzi impulsowej. Miałem tego ARN w 25 litrach i też było nieźle, większej obudowy nie miałem – nie sprawdzałem. Z symulacji wynika, że spadek 3 dB w obudowie 30 litrów uzyskuje się przy ok. 40 Hz, a w 40 litrach ok. 36 Hz. Nie jest to aż tak wielka różnica, tym bardziej, że w większej obudowie „group delay” wynosi ok. 19 ms (przy 30 Hz) a w mniejszej ok. 14 ms (przy 32 Hz). Można zmniejszyć nieco te wartości manipulując wytłumieniem i strojeniem. Wszystko jednak zależy od upodobań. Możesz zrobić większą obudowę, a jak jej brzmienie nie będzie Ci się podobało zawsze możesz zmniejszyć objętość wkładając tam np. worek z piaskiem.

Z drugiej strony jednak wydaje mi się, że 20 litrów to za mało. Spadek 3 dB występuje już przy ok. 45 Hz, a charakterystyka impulsowa aż tak bardzo nie poprawia się w stosunku do obudowy 30 litrowej. Trochę lepsza jest jednak wytrzymałość mocowa.
                      Wybór należy do Ciebie.

Skomentuj

W br moim zdaniem max 20 l ze sporym wytlumieniem w srodku (moje testy) ale trzeba uwazac w okolicach br, bo naprawde mozna spie... dzwiek (furczenia itp) chociaz u mnie bardziej bylo to spowodowane tandetnym tunelem z cienkiego plastiku. Jezeli skrzynia zamknieta proponuje 30 l calosc wytlumiona roznymi materialami i mocno skrecona i wzmocniona skrzynia, zeby nie grala razem z glosnikiem. To jest tylko moja propozycja.

Skomentuj

Czaruję...
                        X