Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia RaveLand MBS 130

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia RaveLand MBS 130

Witam! Ostatnio nabyłem za grosze skrzynie taką jak w temacie ale kiedy wykręciłem głośnik (12") z obudowy okazało się ze skrzynia zrobiona jest z płyty wiórowej 1cm. Br zestrojony jest na 45Hz co dla mnie jest za wysoko.
    I teraz chciałbym zbić mu nową skrzynie z MDFu tylko teraz jaki ma być jej litraż skoro fabrycznie ma 50L przy 45Hz.
    Niestety nie znam parametrów T/S głośnika.
    Br chciałbym zestroić na ok 35-38 Hz ze względu na to że słucham rapu.
    Pozdrawiam!

Powkręcaj do obudowy wzmocnienia zmień strojenie i słuchaj, będziesz miał punkt odniesienia co dalej z tym robić.

Skomentuj

Ciężko by było ze zmianą strojenie ponieważ jest to br szczelinowy. Ale po próbuje.

Skomentuj

Wskazówka
        A zmiana przekroju BR na całej długości - pod warunkiem, że szczelinowy BR ma duży przekrój?

Skomentuj

To wsadź do portu płytę na jego wysokosć, ładnie zaokrągloną z obu stron, co by to świstów nie było - zmniejszy Ci się strojenie, ale w najgorszym wypadku mogą pojawić się świsty. Coś jak podpórka w porcie przez środek.
          Funiax1 dobrze radzi, dodaj też wzmocnienia do obudowy :)

Swoją drogą kupiłeś go do domu? Jest w dziale akustyka.

Skomentuj

Tak mam go w domu pod Pioneerem GM-X904 a świsty i tak są przy fabrycznym br.
            A jak bym go wsadził w 55L netto i br 38Hz to by dobrze było? Efektywność tego glośnika to 95DB.

Skomentuj

Czemu robisz na opak? wzmak do car audio, skrzynia do car audio, a sluchasz w domu? btw, jak zasilacz wzmcniacz samochodowy w domu? z zasilacza komputerowego?

Zmierz mu parametry TS, dowiesz się w jakiej obudowie było by mu najlepiej, a ta efektywnosc, to wsadz sobie pomierzy basnie braci grimm :P jak ma te 90db w użytecznym pasmie, to bedzie świetnie Tak naprawdę to raczej wydaje mi się, żebyś napchał do niej z 10litrów czegoś, tak by miała 40l i zatkał tunel br - wtedy powinno zagrać. Możesz dać cuker do środka - 1kg, to ok 1 litr a tunel zapchać jakimiś szmatami, byle by szczelnie.

Skomentuj

Czaruję...
              X