Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Realtek vs. Soundblaster-która lepsza?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Realtek vs. Soundblaster-która lepsza?

Witam,
    Mam laptopa Acer Aspire 5742G z i5-460M i GeForce GT 420M i karta dźwiękową Realtek High Definition Audio (jakaś integra). Mam też zewnętrzna kartę dźwiękową Sound Blaster X-Fi. Z laptopa mam wyjście HDMI (pewnie 1.3b) obsługujące dźwięk. W systemie mam napisane NVIDIA High Definition Audio. Puki co, mam X-Fi podłączone do Yamaha RX-V767. Chciałbym się dowiedzieć, czy lepszy dźwięk uzyskam podłączając laptopa przez HDMI do Yamahy czy X-Fi do Yamahy? Oczywiście zależy mi na dźwięku przestrzennym do filmów. Proszę o podpowiedź.
    Last edited by Jimi; 04.02.2011, 08:56.

a czemu sam nie sprawdzisz??

stawiam na x-fi + yamaha

Skomentuj

A w X-Fi nie masz EQ,DSP i innych procesorów dźwięku ? Który to model X-Fi ?
      Jak oglądasz film w HD, Blu-ray i inne z nie prze-konwertowanym dźwiękiem a oryginalną ścieżką dźwiękową (np. 5.1) to lepiej będzie puścić cyfrowo czyli przez HDMI - Takie jest moje zdanie...
      A najprościej to jest chyba po prostu wziąć i posłuchać jak lepiej gra

Skomentuj

X-Fi - dokładnie ten model: http://pl.creative.com/products/prod...uct=17751&nav=
        Chodzi o to, że Yamaha ma też te wszystkie ulepszacze... Po prostu nie wiem czy HDMI sprawdzi się lepiej w filmie, czy X-Fi...
        A sprawdzić nie mogę, muszę poczekać na kabel... Postawiłem na 2m MRS płaski w oplocie...

Skomentuj

kup zwykły kabel optyczny i podepnij x-fi do yamahy, x-fi ustaw na wyjście cyfrowe bez żadnych ulepszaczy - yamaha odtworzy dolby 5.1 i inne formaty i ciesz się fajnym dzwiękiem....

Sam tak mam popdpięte - wcześniej forttisimo III teraz asus dx2

PS. HDMI a optyk - oba sa cyfrowe więc różnicy raczej nie ma.
          Last edited by vxam; 04.02.2011, 09:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam Zobacz posta
            PS. HDMI a optyk - oba sa cyfrowe więc różnicy raczej nie ma.
            Jest !

Podłącz przez HDMI.
            Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
            Postawiłem na 2m MRS płaski w oplocie...
            Zwykły wystarczy.

Skomentuj

Jimi 2metrowy kabel HDMI nie jest raczej drogi, możesz kupić i sobie sprawdzić, ale czy taka długość Ci wystarczy (na przyszłość) od laptopa do amp?

xam
              ja bym chyba raczej zrobił na odwrót tzn. to HDMI otworzył kanał transmisyjny a procesor dźw. z Yamahy
              Natomiast jeśli cyfrowo przez X-Fi to na odwrót czyli procesor karty a amplituner tylko pełni role wzmacniacza... - czy tak nie było by lepiej ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Jest !

Podłącz przez HDMI.

Zwykły wystarczy.
                moim zdaniem w jakości nie będzie róznicy. Jedno i drugie jest sygnałem cyfrowym. Podstawowa róznica to obsługa formatów:
                HDMI 1.3 obsługuje dodatkowo dts hd i true hd
                zwykły dd5.1 czy dts działa tak samo na obu przewodach.

---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post o 13:32 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                Jimi 2metrowy kabel HDMI nie jest raczej drogi, możesz kupić i sobie sprawdzić, ale czy taka długość Ci wystarczy (na przyszłość) od laptopa do amp?

xam
                ja bym chyba raczej zrobił na odwrót tzn. to HDMI otworzył kanał transmisyjny a procesor dźw. z Yamahy
                Natomiast jeśli cyfrowo przez X-Fi to na odwrót czyli procesor karty a amplituner tylko pełni role wzmacniacza... - czy tak nie było by lepiej ?
                nie byłoby lepiej bo ten x-fi nie posiada sprzetowego dekodera DD,DTS, więc sygnał sprzetowo dekoduje yamaha. Mozna sie bawic w softwerowe rozwiązania ale chyba nie o to chodzi.

Skomentuj

no to w takim razie, chyba najprościej będzie mi HDMI używć przy filmach, a X-fi do muzyki... w sumie to X-fi mam podpięte do ampli po przez 6 chanel input (po prostu oba optyczne wejścia mam już zajęte w ampli przez TV i PlayStation 2, a jakoś nie wiem czy jest sens bawić się w konwerter na coaxial)
                  ir0nhide - co do długości, to 2m mi starczy... ewentualne zmiany to dopiero jak dorobię się swojego M, jak skończę studia

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam Zobacz posta
                    moim zdaniem w jakości nie będzie róznicy. Jedno i drugie jest sygnałem cyfrowym. Podstawowa róznica to obsługa formatów:
                    HDMI 1.3 obsługuje dodatkowo dts hd i true hd
                    zwykły dd5.1 czy dts działa tak samo na obu przewodach.
                    No właśnie obsługa HD, zresztą po co sobie komplikujecie życie podłączacie HDMI i zapominacie o sprawie.

Skomentuj

nie wiem jak w Twoim lapku po hdmi ale w moim po hdmi nie mam dzwięku dts i tym podobne, na amplitunerze wyświetla mi się PCM. dlatego własnie zakupiłem x-fi i dzwięk na amplituner puszczam własnie po optyku

Skomentuj

A z ciekawości jakie masz HDMI? 1.3 czy 1.4? i czy w menedżerze urządzeń widzisz kartę dźwiękową od producenta karty graficznej, np. tak jak u mnie NVIDA High Definition Audio -->Kontrolery dźwięku... Ostatnio doczytałem się że na GT 420M HDMI to 1.4 a że mój Ampli też obsługuje taki format, także i kabel obsługujący 1.4 kupię dla pełnej kompatybilności...

Skomentuj

nie wiem jakie mam hdmi-kak to sprawdzić? u mnie wygląda to tak menadżer urządzeń-->Kontrolery dźwięku-->urządzenie zgodne ze standardem high definition audio

Skomentuj

a jeszcze z ciekawości jaki masz system??
                            BTW HDMI, jeśli nie masz amplitunera z HDMI 1.4 albo TV to wystarczy Ci kable o standardzie 1.3... Ja kupie 1.4 aby zapewnić pełną kompatybilność... Jakie masz HDMI? Nie wiem... A jaką masz kartę graficzną? Ja tą informację pozyskałem po przez google, która przekierowała mnie na stronę producenta ( w moim przypadku NVIDIA)

Skomentuj

wedle specyfikacji amplitunera to amplituner obsługuje HDMI v1.3a. grafika u mnie to ATI RADEON HD 4330. Dzisiaj podpinałem jeszcze lapka poprzez hdmi do amplitunera ale niczego nie uzyskałem. po hdmi nie idzie mi chociażby dts, za to po optyku z x-fi idzie bez problemu

Skomentuj

Domniemam że w amplitunerze nie ma takiej opcji by póścić wideo z jednego źródła a obraz z drugiego HDMI da Ci film "niemy"? bez sensu... Musisz mieć coś ze sterownikami do karty :/ Jak kupie kabel to dam znać czy u mnie działa (czekam na stypendium)

Skomentuj

W takim razie napisz bo jestem ciekaw czy Ci się uda

Skomentuj

zwracam honor... dzisiaj udało mi się zaktualizować sterowniki hdmi w lapku i wszystko hula jak marzenie :):):):) także x-fi idzie na odstawke, zostaje przy hdmi

Skomentuj

Walentynki --> Ach ta moja Kochana kobieta: http://allegro.pl/kabel-hdmi-1-4-hig...450090400.html
                                      Prezent na prawdę fajny ;D
                                      Podłączyłem laptopa do ampli przez to HDMI 1.4 i wszystko jest super... Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to wydaje mi się że jest lepsza niż w Soundblasterze... Ale to takie odsłuchy na szybko... Jeszcze będę musiał się wsłuchać
                                      1grzecho u mnie ruszyło praktycznie od razu... W Windows 7 wystarczyło tylko wybrać tylko urządzenie domyślne

Skomentuj

U mnie ruszyło dopiero po aktualizacji sterowników. co do słuchania muzyki to wobec mojego odbioru lepszą jakość mam po x-fi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X