zroilem juz wzmacniacz do mojego sub`a ale nie wiem jakiego typu robic bo wiem ze jest full opcji. lubie bardzo glosny gleboki bass. dzieki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki rodzaj suba wybrac
Collapse
X
-
Jak projektujemy subwoofer.
1. Określamy jakiego brzmienia spodziewamy się po konstrukcji, jak duzo miejsca z pokoju jesteśmy w stanie poświęcić na skrzynię, jak głosno chcemy słuchać.
2. Dokonujemy wyboru odpowiedniego przetwornika z uwzględnieniem dostępnych funduszy
3. Rodzaj przetwonika zazwyczaj decyduje o rodzaju obudowy, choć konstruktor moze już wczesniej znając włąściwości poszczególnych typów obudów stwierdzić jaka mu pasuje i do nie dobrac odpowiedni typ głosnika.
4. Wykonanie obudowy i wzmacnaicza.
Przykład:
1. Lubie słuchac super niskiego basu, głosno, sub ma grac super w kinie i nie tylko, minimalna moc 150W. mam super mały pokoik wiec sub ma być super mały ale najwazniejsze aby niskoschodził i był super głosny. Mam na to 2,5 tys. PLN.
2. Jesli w tej cenie ma być wszystko to znaczy ze na głosniki mam powiedzmy 1500 PLN, w tej cenie z powodzeniem kupie XLSa i membrane bierną. sa to rewelacyjne głosniki wiec o efekty bac sie nie musze. Niewiele wiecej jak 20 litrów to super zejscie i kompaktowa obudowa w jednym.
3. Głosnik i membrana bierna wymaga obudowy zamknietej z dwoma otworami na głosnik i najlepiej dedykowana przestrzenia na wzmacniacz. Producent podaje ile litrów dokładnie, ale jak nie wiem to korzystam z symulatorów.
4. Skoro głosnik 8 ohm to juz wiadomo ze TDA 7294 odpada. Mostek byłby lepszy.
Zreszta tutaj zaczyna sie jazda bo możliwości jest naprawde wiele.
Tak wiec widzisz za zabrałes sie od złej strony.
Oczywiscie bedzie grac i moze nawet całkiem fajnie tylko ze kluczowy jest wybór głosnika a nie wzmacniacza.
Skomentuj
Skomentuj