Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 klase wyżej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 klase wyżej

Witam,

Po tym jak zostałem odwiedziony od robienia 5.1 w pokoju 9m2 zostałem "zmuszony" do zrobienia 2.1.

Dotychczas byłem w posiadaniu zrobionych "na szybko" "STX GDN 14 SCX + GDWK PJ" + suba na Tonsil GDN 20/80/2.

Czas na klase wyżej z większym zaangażowaniem.

Sub jest planowany na MDS08 z wykorzystaniem 150 sub irka z poprzedniej konstrukcji.

Muzyka jakiej słucham to głownie rap, DnB, i DubStepy.

W grę wchodzą tylko monitorki, im mniejsze i lepsze jakościowo tym lepiej.

Budżet na przetworniki + zwrotnice to ok. 800 zł jeśli jednak przy dopłacie 300 czy 400 zł różnica będzie kolosalna również rozważę tę opcję.

Podłączone będą do komputera Xonar DX/XD + na chwile obecną wysłużonym już DENON'em PMA-525R ale tylko chwilowo.

Szukam gotowych przetestowanych i godnych polecania konstrukcji (wiem wiem leniwy jestem)

czekam na propozycje i pozdrawiam

800zł na na wszystko czy satelity, bo jak na satelity to: seas 27tbfc/g + gdn 18-140-8 awx
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

szukam zwrotki albo jakiegos projektu do tego ale cos nie widze ...

Skomentuj

http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

dzieki wielkie dokładnie o cos takiego mi chodziło, na dniach zamawiam wszystko i na bierzaco bede informować o postępach.

jedyne co bym zmienił to br. albo na jeden albo na szczelinowy ale to wszystko wyjdzie w praniu.

jeszcze raz ogromne dzieki

Skomentuj

Ewentualnie tego Seasa z Tonsilem 13/50/9 6ohm.
            Osobiscie tego nie sluchalem. Na stronie mkula jest szeroki opis i z tego co pisze projekt jest bardziej pod 2.1
            Tonsile sa na allegro po 95pln.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Wybór już zapadł na AWX.
              Już wcześniej na niego chorowałem ale niestety fundusze musiałem przeznaczyć na inne cele.

Nie pozostało mi nic innego jak czekać aż będzie można go zamówić

Skomentuj

Zamieszczone przez nazuel Zobacz posta
                Muzyka jakiej słucham to głownie rap, DnB, i DubStepy.
                Dokładnie to samo, co ja. Na subwoofer polecam jakiegoś "mięsistego mulatora" zamiast MDS 08. Przy tych gatunkach bardziej się liczy zejście i mięsko, niż szybkość.

Skomentuj

Nie ma to jak "dobra rada". Co to znaczy "polecam miesistego mulatora"? Albo polecasz komus kiepski glosnik albo dobry. Subwoofer dobrej klasy zejdzie nisko i bedzie gral szybko, a jak bedzie do kitu to ani jednego ani drugiego nie wykona dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Nie ma to jak "dobra rada". Co to znaczy "polecam miesistego mulatora"? Albo polecasz komus kiepski glosnik albo dobry.
                    Nie słuchałem MDS 08, ale z opini wynika, że to raczej szybki, kopiący głośnik, niż typowa pompka do najniższych rejestrów, a właśnie takie głośniki sprawdzają się najlepiej w czarnym rapie, DNB i dubstepie.

W tych gatunkach bez sejsmicznie niskiego basu w wielu utworach mamy "okrojoną" linie basową z najbardziej efektywnych zejść basu. To, że poniżej 30hz nic nie ma w muzyce to mit.

Miałem już wiele subwooferów, i tylko te z typowo "ciężkim" charakterem gry się sprawdzały przy takiej muzyce. W tej cenie i z panelem Irka 150w celował bym w SLS10.
                    Subwoofer dobrej klasy zejdzie nisko i bedzie gral szybko, a jak bedzie do kitu to ani jednego ani drugiego nie wykona dobrze.
                    Nie ma bezkompromisowych głośników, to przeczy prawom fizyki. Weźmy takiego Peerlessa XXLS 12, to subwoofer z wysokiej półki. Zejdzie nisko, ale czy zagra szybko? A np. Beyma 12BR70, zagra szybciutko i kopiąco, ale z skromnym zejściem, bo to typowy kickbass, jednak ci, którzy nie potrzebują potęznego zejścia zachwalają. Są różne głosniki, i wszystko zależy od potrzeb.

Zależy też co masz na myśli pisząc "nisko", bo podejrzewam, ze nie słuchałeś nigdy żadnego z tych gatunków muzyki. Zwłaszcza dubstepu, gdzie występują nawet częstotliwości subsoniczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                      To, że poniżej 30hz nic nie ma w muzyce to mit.
                      Tylko że to ma grać w 9m2 i nie ma co liczyć na takie częstotliwości, jeżeli mają być 18awx w monitorach to może być i bez suba.

Skomentuj

calkowicie sie zdadzam z funiax1
                        jesli maja byc awxy to sub nie potrzebny
                        jesli juz ma byc koniecznie to max 8" i do tego monitorki na mniejszym glosniku niz awx
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Muzyka jakiej słucham to głownie rap, DnB, i DubStepy
                          Dokładnie to samo, co ja. Na subwoofer polecam jakiegoś "mięsistego mulatora" zamiast MDS 08. Przy tych gatunkach bardziej się liczy zejście i mięsko, niż szybkość
                          Nie słuchałem MDS 08, ale z opini wynika, że to raczej szybki, kopiący głośnik, niż typowa pompka do najniższych rejestrów, a właśnie takie głośniki sprawdzają się najlepiej w czarnym rapie, DNB i dubstepie
                          w takim razie wspolczuje sluchu lub gustu. jakie ty D&B sluchasz ze twierdzisz ze tam szybkiego basu nie potrzebujesz?
                          w rapie. hip-hopie i innych amerykanskich rytmach faktycznie potrzeba czegos mniej wymagajacego na szybkosci... ale nigdy w D&B!

MDS08 w samochodzie potrafi zagrac i nisko i szybko. w domu gorzej mu idzie z niskim graniem, ale do D&B jest idealny

Skomentuj

Pawle S. nie wiem czy zauwazyles ale cytujesz 2-wie różne osoby ...

bo tak sie poczułęm jak bys swie zwracał do jednej

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              jesli juz ma byc koniecznie to max 8" i do tego monitorki na mniejszym glosniku niz awx
                              albo małe monitorki plus 17SW+MB.
                              http://audio.lutuje.se/?17sw-mb-ca-sub,16

Skomentuj

To, że poniżej 30hz nic nie ma w muzyce to mit.
                                To zależy w jakiej muzyce. Jak w naturalnej - instrumentalnej no to nie mit, a prawda, natomiast jeśli chodzi o muzykę sztuczną - elektroniczną no to mit...

Skomentuj

Nom ja też będę robił jakis taki zestawik jak mówi dolphin123. A właśnie jak ci ten subek sie sprawuje, nawet w samochodzie, jeśli nie masz jeszcze go w domu ?

Skomentuj

Nie ma bezkompromisowych głośników, to przeczy prawom fizyki. Weźmy takiego Peerlessa XXLS 12, to subwoofer z wysokiej półki. Zejdzie nisko, ale czy zagra szybko? A np. Beyma 12BR70, zagra szybciutko i kopiąco, ale z skromnym zejściem, bo to typowy kickbass, jednak ci, którzy nie potrzebują potęznego zejścia zachwalają. Są różne głosniki, i wszystko zależy od potrzeb.

Zależy też co masz na myśli pisząc "nisko", bo podejrzewam, ze nie słuchałeś nigdy żadnego z tych gatunków muzyki. Zwłaszcza dubstepu, gdzie występują nawet częstotliwości subsoniczne.
                                    To posluchaj duzej linii transmisyjnej na odpowiednim glosniku i wtedy pisz co jest fizyczne mozliwe, a co nie. Wydaje mi sie ze po prostu spales na lekcjach fizyki i cos tam sobie wymysliles na temat powolnych glosnikow. Kazdy glosnik, ktory nie odtwarza czestotliwosci subniskotonowych wydaje sie szybki.

Poza tym nie mysl, ze mam 14 lat i nie wiem co to dubstep i inne podobne gatunki muzyki elektronicznej, po prostu z tego juz wyroslem...

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                                      Tylko że to ma grać w 9m2 i nie ma co liczyć na takie częstotliwości, jeżeli mają być 18awx w monitorach to może być i bez suba.
                                      Gdyby tak było, w samochodznie nie zszedł byś poniżej 200hz... W 10m z korekcją aktywną wyciągam 25hz bez żadnego problemu. Ktoś nie wierzy? Zapraszam na odsłuch. Poczytajcie sobie o pneumatycznym odtwarzaniu basu.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      jakie ty D&B sluchasz ze twierdzisz ze tam szybkiego basu nie potrzebujesz?
                                      w rapie. hip-hopie i innych amerykanskich rytmach faktycznie potrzeba czegos mniej wymagajacego na szybkosci... ale nigdy w D&B!

MDS08 w samochodzie potrafi zagrac i nisko i szybko. w domu gorzej mu idzie z niskim graniem, ale do D&B jest idealny
                                      Posłuchaj sobie stopy w dnb, jest to dośc charakterystyczna stopa. Jest najczęściej tak wysoka, że subwoofer na tej częstotliwości już nie pracuje. Z praktyki wiem, że nawet z zamulonym głośnikiem wysoka stopa w dnb będzie nadążąć, no chyba, że kolumny mają problem z szybkością. Linia basowa jest tam wymagająca najbardziej, a tam już są poteżne zejścia basu przy których każdy kickbasik polegnie.
                                      To posluchaj duzej linii transmisyjnej na odpowiednim glosniku i wtedy pisz co jest fizyczne mozliwe, a co nie. Wydaje mi sie ze po prostu spales na lekcjach fizyki i cos tam sobie wymysliles na temat powolnych glosnikow. Kazdy glosnik, ktory nie odtwarza czestotliwosci subniskotonowych wydaje sie szybki.

Poza tym nie mysl, ze mam 14 lat i nie wiem co to dubstep i inne podobne gatunki muzyki elektronicznej, po prostu z tego juz wyroslem...
                                      Praktycznie każdym głośnikiem idzie zejść w sam dół paroma różnymi metodami. Jednak przy lekkiej membranie zabraknie masy w najniższych rejestrach, przy ciężkiej membranie i dużym xmax będzie masa, ale będzie brakować subiektywnego poczucia szybkości, nawet jeśli głośnik będzie miał minimalne opóźnienia. Można skonstruować głośnik pośredni, ale to już będzie kompromis.
                                      Last edited by BioCannabis; 09.02.2011, 13:39.

Skomentuj

Pawle S. nie wiem czy zauwazyles ale cytujesz 2-wie różne osoby ...
                                        tak, wiem. ale wypowiedz tyczyla sie BioCannabis
                                        ciebie cytowalem bo trzeba bylo zawrzec typ muzyki w poscie :P

Posłuchaj sobie stopy w dnb, jest to dośc charakterystyczna stopa. Jest najczęściej tak wysoka, że subwoofer na tej częstotliwości już nie pracuje. Z praktyki wiem, że nawet z zamulonym głośnikiem wysoka stopa w dnb będzie nadążąć
                                        tak, pod warunkiem ze masz kolumny na 8" ;]

Praktycznie każdym głośnikiem idzie zejść w sam dół paroma różnymi metodami. Jednak przy lekkiej membranie zabraknie masy w najniższych rejestrach, przy ciężkiej membranie i dużym xmax będzie masa, ale będzie brakować subiektywnego poczucia szybkości, nawet jeśli głośnik będzie miał minimalne opóźnienia. Można skonstruować głośnik pośredni, ale to już będzie kompromis.
                                        sluchalem kilka naprawde dobrych glosnikow ktore i schodzily nisko i byly wystarczajaco szybkie. i wcale to nie byl zaden kompromis. tylko ze niestety swoje kosztowaly

Skomentuj

Czaruję...
                                        X