Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka w pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akustyka w pokoju

Witam kolegów... Mam mały problem, moze wiecie jak to rozwiązać...
    Mój subwofer gra dobrze i kocham go Ale sa miejsca w pokoju, gdzie basu prawie nie ma a sa miejsca gdzie się nasila... te gdzie się nasila zaznaczyłem czerwonym krzyżem, zaś te gdzie go nie ma niebieskim, zielony to miejsce gdzie jest raczej średnio. No i żółtym kolorem zaznaczyłem miejsce gdzie ja siedzę. Zaznaczyłem też jedną rzecz... mianowicie to że mieszkam na poddaszu i mam jedną ścianę skośną, zaznaczyłem to błękitnym kolorem. Suba chyba bez problemu znajdziecie Chciałbym was zapytać gdzie powinien być on umieszczony aby nasilenie basu było w miejscu gdzie mniej więcej ja zazwyczaj siedzę. Jeśli to mozliwe podajcie kilka opcji itd... bo nie wszędzie mi to będzie pasować Ciekawi mnie to więc odpowiedzi mnie czegoś moga nauczyć za co bedę wdzięczny

[link]http://img832.imageshack.us/img832/2803/mjpokjakustyka.jpg[/link]

Nie na temat...

Dodaje obrazek, bo autor sobie nie poradził.
    Może lekturka?
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Takie zjawisko jest zupełnie normalne i występuje w każdym pomieszczeniu. Jeżeli chciałbyś się go pozbyć to musiałbyś mieć inne źródło dzwięku. Zamiast suba , kolumny z dobrym basem. Dwa źródła dzwięku lepiej wypełnią przestrzeń i powstanie więcej odbić co moze mniejszyć intensywność zjawiska.

A najlepiej zamiast typowej obudowy BR musiałaby być odgroda (open baffle) która ma ch-kę basu ósemkową i cały bas miałbyś w miejscu w którym krzyżuje się linia ustawienia kolumn. Czyli mniej więcej tak gdzie tego basu do tej pory nie było, pojawiłby się a tam gdzie go do tej pory było za dużo pewnie by teraz zniknął . Jednak takie konstrukcje to już egzotyka i wyższa szkoła jazdy bo chociażby trzeba miec na nie bardzo dużo miejsca a jak ktoś buduje suby to zwykle dlatego, że tego miejsca nie ma.

Mozesz pokombinować z położeniem suba w pokoju, może coś uda ci sie wywalczyć.

Skomentuj

Znam ten ból. Kiedyś w swoim pokoju zabudowałem głośnik basowy w dzwiczki od schowka na strychu. Bas był intensywny ale jego rozkład w pokoju pozostawiał bardzo wiele do życzenia. Co gorsza zmienia się to w zależności od częstotliwości (tak jak rozkładają się fale stojące). Efekt jest taki że w miejscu odsłuchu jedne częstotliwości słychać przesadnie a inne bardzo słabo. Wolałem zrezygnować z suba i cieszyć się słabszym basem , ale lepszej jakości. Troche pomaga wytłumienie pomieszczenia, a najbardziej jego powiększenie:). Niestety moje pomieszczenie to 11 czy 12m2

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Takie zjawisko jest zupełnie normalne i występuje w każdym pomieszczeniu. Jeżeli chciałbyś się go pozbyć to musiałbyś mieć inne źródło dzwięku. Zamiast suba , kolumny z dobrym basem.
          Albo ja nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym temacie, albo Twojego zdania Yoshi nie rozumiem; Owszem dwa źródła wpłyną lepiej na rozkład...., a 4 to jeszcze lepiej, ale to jeszcze nie znaczy, że musi zbudować sobie minimum jeszcze jednego suba...

schwalba1 Napisałeś tyle co nic, musisz podać jeszcze:
          1. Wymiary pomieszczenia
          2. "Głębokość" skosu - czyli czy sięga do samej podłogi czy idzie tylko do scianki która ma np. 1m wysokości ? wrzuć rzut pokoju z boku z wymiarami (z czego jest ściana skośna ? płyta G-K i wełna czy, panele, czy deski ? )
          3. Co masz na podłodze ? mały dywan ? gruba wykładzina ?
          4. Gdzie są drzwi a gdzie okna ?
          5. Czy możesz się ew. drobno przemeblować? Czy może oprócz suba nic nie chcesz przenosić ?
          6. Ile mk2 ma to pomieszczenie ? (nie zważaj na skos , licz normalnie podłogę)
          7. Co to za sub ?

Skoro odsłuchujesz przy biurku narożnym, to czy próbowałeś może suba umieścić pod biurkiem ?

Skomentuj

irOnhide, jeśli na pdstawie odpowiedzi na pytania które postawiłeś, jesteś w stanie odpowiedzieć jednoznacznie ile powinno być żródeł dzwięku i gdzie powinny być umieszczone, to jesteś geniuszem akustyki i moim prywatnym guru. Z tego co wiem głośnik wytwarza falę akustyczną, fala trafiając na przeszkodę częściowo się odbija, częściowo jest pochłaniana (w przypadku niskich częstotliwości nieznacznie - (w naturalnych warunkach pomieszczenia). To co się odbije trafia na następną falę przychodzącą, powodując bądź dodanie, bądź odjęcie poziomu natężenia dźwięku w danym miejscu pomieszczenia. Niestety to prawidło będzie zależne od częstotliwości fali akusycznej (te miejsca będą zupełnie inne dla 30 Hz i dla 60 Hz, a zatem będą się zmienić dla różnych instrumentów akustycznych. Najlepiej by było gdyby fala, natrafiając na przeszkodę zostałaby w całości przez nią pochłonięta, dla niskich częstotliwosci jest to jednak calkowicie nierealne. Czynnikami pomagającymi w tych problemach są napewno: Skosy ścian pomieszczenia, ściany z pochłaniających dźwiek materiałów, naturalne materiały tłumiące (dywany, kanapy, regały z ksążkami, zasłony w oknach itp. Nie ma co liczyć jednak na wysoką skuteczność tych środków w przypadku niskich częstotliości, a już przewidywanie co będzie gdy skos sięga podłogi lub wyżej, lub gdzie są okna i drzwi graniczy z magią. Przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć wpływu perskiego dywany lub poliestrowej wykładziny, lub regału z książkami Lenina czy romansideł. Cały rozkład pomieszczenia jest niezwykle trudno przewidywalny akustycznie, bo wpływ ma dosłownie wszystko (w przypadku niskich częstotliwości jest to wpływ znikomy i nawet niewielkie przesunięcie źródeł dzwięku ma kolosalny wpływ na rozmieszczenie węzłów i strzałek fali w pomieszczeniu). Pozostaje eksperymentowanie i jak pisze Yoshi_80 lepiej dwa źródła niż jeden sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
              irOnhide, jeśli na pdstawie odpowiedzi na pytania które postawiłeś, jesteś w stanie odpowiedzieć jednoznacznie ile powinno być żródeł dzwięku i gdzie powinny być umieszczone, to jesteś geniuszem akustyki i moim prywatnym guru... przewidywanie co będzie gdy skos sięga podłogi lub wyżej, lub gdzie są okna i drzwi graniczy z magią.
              Dokładnie geniusz. Miało nie być kłótni,ale jak ma tu ich nie być? Ja im więcej wiem tym bardziej czuję respekt,tym bardziej wiem że nie da się tego zrobić przez internet,a na pewno nie zrobi tego obca osoba która w ogóle pomieszczenia na własne oczy nie widziała (nie słyszała)... Jedynie fuks (lub standardowa opcja położenia suba przy sobie lub w drugim końcu pokoju po przekątnej coś da).

Pozostaje eksperymentowanie i jak pisze Yoshi_80 lepiej dwa źródła niż jeden sub.
              Dokładnie,pozostają własne testy... potem wnioski i kolejne testy.

Skomentuj

irOnhide, jeśli na pdstawie odpowiedzi na pytania które postawiłeś, jesteś w stanie odpowiedzieć jednoznacznie ile powinno być żródeł dzwięku i gdzie powinny być umieszczone, to jesteś geniuszem akustyki i moim prywatnym guru.
                Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Dokładnie geniusz.
                I po co zaraz te szydercze nazewnictwa do mojej osoby... ?
                Ja, jak to na dobrego forumowicza (i wg na mój charakter) przystało jedynie chciałem BEZINTERESOWNIE pomóc !
                elerom
                (ponieważ szkoda mi czasu na osoby które jak widzę i tak mają gdzieś to co piszę więc będę się skracał)
                Po pierwsze co do rozkładu dźwięku i jego źródła/źródeł proszę sobie oglądnąć:
                http://www.youtube.com/watch?v=z2LQJ...eature=related

Co do Moich pytań i tego co napisałeś :
                Te pytania co zadałem to "najpopularniejsze" - standardowe, podstawowe pytania! Po nich musiał bym zadać całą masę kolejnych żeby mógł cokolwiek zacząć liczyć...
                Gdybym wiedział WSZYSTKO o danym pomieszczeniu tj. z czego jest zrobione, czy jest to poddasze?(o jakim skosie), jak grube są jego sciany i z czego? (płyta K-G, beton, cegłą...) czym pokryte (gładź, tapeta....)? i co się dokładnie i o jakich wymiarach znajduje w pomieszczeniu itd, itd...
                To mógł bym wyliczyć, oszacować w przybliżeniu, jak co gra w pokoju. Jak?
                A np. bardzo fajnymi programami jak np m.in Odeon....

Z tego co wiem głośnik wytwarza falę akustyczną, fala trafiając na przeszkodę częściowo się odbija, częściowo jest pochłaniana (w przypadku niskich częstotliwości nieznacznie - (w naturalnych warunkach pomieszczenia). To co się odbije trafia na następną falę przychodzącą, powodując bądź dodanie, bądź odjęcie poziomu natężenia dźwięku w danym miejscu pomieszczenia.
                No i właśnie o to chodzi, jedne rzeczy pochłaniają (absorbują) inne odbijają ale w jakimś stopniu mogą także absorbować, jeszcze inne rozpraszają itd,itd... np. ścianka z K-G czy cienka sklejka - najniższe częstotliwości takich rzeczy można by rzec że nawet nie "widzą"...

Najlepiej by było gdyby fala, natrafiając na przeszkodę zostałaby w całości przez nią pochłonięta
                Na pewno najlepiej ? Ja przynajmniej tego efektu bym nie reflektował...

Czynnikami pomagającymi w tych problemach są napewno: Skosy ścian pomieszczenia, ściany z pochłaniających dźwiek materiałów, naturalne materiały tłumiące (dywany, kanapy, regały z ksążkami, zasłony w oknach itp. Nie ma co liczyć jednak na wysoką skuteczność tych środków w przypadku niskich częstotliości, a już przewidywanie co będzie gdy skos sięga podłogi lub wyżej, lub gdzie są okna i drzwi graniczy z magią.
                Jeśli jedna ze ścian jest skosem to wiemy że miedzy nią a równolegle do niej stojącą nie wytworzy się fala stojąca , natomiast jeśli połowa z tej sciany będzie skosem (do sufitu) a druga połowa (1m do podłogi) będzie prostopadła do podłogi a równoległą do przeciwnej to miedzy nimi także nie wytworzy się rezonans ?? - czy to wg Ciebie jest magią ?

Przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć wpływu perskiego dywany lub poliestrowej wykładziny, lub regału z książkami Lenina czy romansideł.
                Nie ? W perfekcyjnej dokładności może i nie...

Cały rozkład pomieszczenia jest niezwykle trudno przewidywalny akustycznie, bo wpływ ma dosłownie wszystko
                Czy ja wiem, czy tak trudno :)

(w przypadku niskich częstotliwości jest to wpływ znikomy i nawet niewielkie przesunięcie źródeł dzwięku ma kolosalny wpływ na rozmieszczenie węzłów i strzałek fali w pomieszczeniu).
                Tu się mogę zgodzić...

tym bardziej wiem że nie da się tego zrobić przez internet,a na pewno nie zrobi tego obca osoba która w ogóle pomieszczenia na własne oczy nie widziała (nie słyszała)...
                Ale jesteś tego pewien ? Czy tylko tak Ci się wydaje? - A Odeon?

Miało nie być kłótni,ale jak ma tu ich nie być?
                Przepraszam bardzo, czy ktoś tu się z kimś kłóci ?:???:
                Skoro chcesz się kłócić to ja się już zamykam, ja chciałem się tylko podzielić wiedzą na forum , jeśli nikt tego nie umie docenić to ja się nie będę produkował... Znudziło mnie już te czepianie się mej osoby, jak nie tu to w innych tematach. W takim razie już nic na temat akustyki na tym forum się nie będę wypowiadał.

Skomentuj

Ok,nie kłócimy się :)

W takim razie Ja coś w tym temacie powiem: autor tematu jak sam napisał chcę usłyszeć suba w miejscu w którym zazwyczaj siedzi. I to wszystko,to nie jest temat na jakieś obliczenia,wymysły akustyczne,doradzanie ustroi itp. Autor nie napisał że ma np. oryginalne WLM-y za 25.000zł i chcę aby mu doradzono jak zmienić akustykę pokoju...

Na szybkiego i bez żadnych obliczeń,schwalba1,ustaw suba w miejscach zaznaczone jako czerwone X albo u góry z lewej strony. Opisz później efekt.

Skomentuj

irOnhide, bardzo przepraszam za moją poprzednią wypowiedź, faktycznie można ją było odczytać jako szyderstwo, sorry! Chodziło mi o to że propagacja niskich częstotliwości w niewielkich pomieszczeniach jest zjawiskiem bardzo trudnym do przewidzenia ze względu na bardzo wiele różnych czynników wchodzących w grę. Choćby to co napisałeś o skosie ściany - owszem przy skosie schodzącym do podłogi nie powstanie fala stojąca, a przy wyższym powstanie przy podłodze, ale zinterferuje z falą odbitą od skosu pod kątem, wpływ będzie też miało np. to czy drzwi są w danym momencie otwarte czy zamknięte itd... Podkreślę że największym problemem jest to że zjawiska te są zależne od częstotliwości, sub ustawiony optymalnie dla 40 Hz, już dla 50 może być bardzo żle. Efektem będzie bardzo pofalowana charakterystyka w miejscu odsłuchu.
                    Co poradzić? Chyba tylko eksperymenty z przestawianiem suba w różne miejsca pokoju i próby ustawiania skrzynki suba pod różnymi kątami do podłogi i obracając go w prawo czy lewo. Można też ograniczyć pasmo od dołu (wiem że to nie to co tygrysy lubią najbardziej, ale jeśli bas ma być męczący to może lepiej). Jeśli są możliwości to może to co piszą wszyscy czyli dwa żródła.

Skomentuj

W takim razie Ja coś w tym temacie powiem: autor tematu jak sam napisał chcę usłyszeć suba w miejscu w którym zazwyczaj siedzi. I to wszystko. Na szybkiego i bez żadnych obliczeń,schwalba1,ustaw suba w miejscach zaznaczone jako czerwone X albo u góry z lewej strony. Opisz później efekt.
                      O! a dla mnie to właśnie jest magia !
                      Nie znając ani trochę pomieszczenia, ani tego co ma w nim grać stwierdzasz gdzie powinien stać dany subwoofer...:)
                      Autor jak dla mnie to nic nie napisał..., równie dobrze mogę przypuszczać i wnioskować z samego rysunku że jest to pokój nie dość że kwadratowy to jeszcze mający sporą kubaturę np. 25m^2, a sub który w nim gra jest na 8"; na podłodze ma grubą wykładzinę itd.. i z tego wszystkiego basu ma tyle co komar z bzykania.
                      W gruncie rzeczy to tak wg nawet nie rozumiem meritum problemu autora, ponieważ poco mu bas na środku pokoju skoro i tak tam go nie odsłuchuje :???: a sam sub może jest za mały by wypełnić całe pomieszczenie ?

Nie na temat...
                      BTW: Jeśli skos sięga do niemal samej podłogi, a sufitu skos zabiera 1/3, i wysokość pokoju to np. 2.8m to na skosie od 1/2tej wysokości (1,4m) do reszty liczy się już jako 50%...(czyli m^2 na podłodze pod tą częścią skosu to już połowa tego co normalnie...)

I to wszystko,to nie jest temat na jakieś obliczenia,wymysły akustyczne,doradzanie ustroi itp. Autor nie napisał że ma np. oryginalne WLM-y za 25.000zł i chcę aby mu doradzono jak zmienić akustykę pokoju...
                      Już wyżej napisałem... powiedz mi w jaki sposób ty widząc tylko rys. pomieszczenia wiesz gdzie powinien stać subwoofer? :) i że tam gdzie powiesz że ma stać to zagra tak że w niebieskim polu bas będzie, w zielonym się nie zmieni, a w czerwonym także unormuje? - bo przecież m.in taki właśnie problem ma autor tematu.
                      Może ja źle rozumiem ten temat ale takie pytanie jak zadał Autor czyli "gdzie postawić subwoofer? " jest dla mnie zbyt trywialne i przyjąłem że nie będę zaniżał poziomu autora, biorąc sobie je dosłownie - bo to w którym miejscu sub mógł by stać TO PRZECIEŻ mógł sobie sam sprawdzić (przykręcając go a i do sufitu nawet )
                      Autor także nie wspomniał nic o żadnych kolumnach stereo w swoim pokoju więc zakładając że nie słucha samego suba, musi mieć jakieś jeszcze satelitki na biurko przy którym to siedzi i to tam chyba słucha i chce mieć jeszcze bas. A to właśnie wy mu karzecie zaopatrzyć się w dwa źródła - czyli co? - czyli stereo - czyli postrzeganie dźwięków których lokalizacje da się sprecyzować, a bas? Bas czy to z 3-way`i czy z suba, będzie tylko basem, którego to nie będzie w stanie zlokalizować i TEORETYCZNIE tym bardziej będzie mu trudniej z ustawieniem dwóch kolumn niż jednej.
                      Ja tylko próbuje zrozumieć brak basu o którym autor piszę i pytanie które zadałem moim zdaniem są adekwatne do tego bym mógł zrozumieć ten problem.
                      Albo jak już pisałem wg nie rozumiem tego tematu...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        O! a dla mnie to właśnie jest magia !
                        Nie znając ani trochę pomieszczenia, ani tego co ma w nim grać stwierdzasz gdzie powinien stać dany subwoofer...:) powiedz mi w jaki sposób ty widząc tylko rys. pomieszczenia wiesz gdzie powinien stać subwoofer? :)
                        Pytasz się Mnie skąd wiem że ten bas będzie w miejscu żółtego punktu jak przestawi suba w miejsca które wskazałem? Poczekaj na odpowiedź autora po przestawieniu :)

...i że tam gdzie powiesz że ma stać to zagra tak że w niebieskim polu bas będzie, w zielonym się nie zmieni, a w czerwonym także unormuje?
                        Nic takiego nie napisałem.

Skomentuj

Nie chce mieć dźwięku na środku pokoju, tam zaznaczyłem miejsce gdzie go w zasadzie zupełnie niema. Chcę go mieć przy biurku, bo tam najczęściej siedzę gdy słucham muzyki. Ściana pochylac zaczyna się od wysokości metra. Mieszkam w starym budownictwie, nie kułem nigdy tych ścian więc ciężko mi stwierdzić czy to cegła czy beton. Sub... cóż na głośniku STX 22/120 Obudowa oczywiście BR. około 26-30l skrzynia. Co do innych źródeł dźwięku... Sub najczęściej gra wraz z kolumnami Tonsil Space ale również z małymi satelitami Samsunga na głośnikach 9-10 cm. Tyle moge powiedzieć... Czasem (sporadycznie) słucham też muzyki z kolumn na głośnikach 30cm.
                          W pokoju jest jak widać dużo półek, szafek, itd. Drzwi są na przeciw suba, o okno z na tej ścianie gdzie pochyła ściana. Na podłodze z desek jest wykładzina i dywan... coś jeszcze?

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba1 Zobacz posta
                            coś jeszcze?
                            A przestawiłeś suba jak pisałem czy będziesz jeszcze tydzień czekał? (dodam tylko że jak sprawdzasz tego suba to sub ma grać sam).

Skomentuj

coś jeszcze?
                              Wykonaj prośbę mariana bo widzisz że się chyba zaczyna denerwować... (a i ja konam z ciekawości (czy trafił))

Ja na temat akustyki i tak już nic nie zamierzam mówić. W temacie tylko tyle że moja propozycja w tym przypadku to sub pod biurko.

Skomentuj

W temacie tylko tyle że moja propozycja w tym przypadku to sub pod biurko.
                                Albo lepiej od razu na szafe

Skomentuj

Ja na temat akustyki i tak już nic nie zamierzam mówić. W temacie tylko tyle że moja propozycja w tym przypadku to sub pod biurko.
                                  To jest tak jak byś na pytanie "co zrobić żeby samochód był czysty" odpowiedział "umyj go wodą" Przecież to oczywiste że jak sub będzie przy miejscu odsłuchowym to go będzie słychać

Skomentuj

Nie na temat...
                                    dlatego nie buduję subów żeby nie mieć takich problemów :). Propagacja dzwięku w pomieszczeni nie zmieni się od przestawiania suba, bo pomieszczenie jest niezmienne. Najwyżej zmienia sie poziomy natężeń w różnych miejcach jednak zasada zwykle pozostanie taka sama, że w rogach i przy ścianach masakra a na środku lipa .

Skomentuj

dlatego nie buduję subów żeby nie mieć takich problemów . Propagacja dzwięku w pomieszczeni nie zmieni się od przestawiania suba, bo pomieszczenie jest niezmienne. Najwyżej zmienia sie poziomy natężeń w różnych miejcach
                                      ...w sumie mógłbym się z tym zgodzić...
                                      jednak zasada zwykle pozostanie taka sama, że w rogach i przy ścianach masakra a na środku lipa
                                      Tu natomiast nie zgodził bym się... Ja siedziałem na środku bo tylko tak przy odpowiednim ustawieniu suba miałem najszerszy zakres basu (bez podbarwień), czyli także ten którego już nie było słychać - np. kolosalne zejście które już przestało być słychać dalej schodziło na fotelu...

Szczerze mówiąc to ja i tak dalej nie rozumiem tego tematu:
                                      Po całej tej konwersacji wyszło na to że Autor napisał o krowie, ja o wydojeniu jej całej, marian twierdzi żeby ją wg przepalować - niech się pasie gdzie indziej, a Yoshi chyba chce powiedzieć żeby autor zaopatrzył się nowe krowy i to dwie - to będzie miał więcej lepszego mleka...

Odpowiedziałem na pytanie autora:
                                      gdzie powinien być on umieszczony aby nasilenie basu było w miejscu gdzie mniej więcej ja zazwyczaj siedzę.
                                      żeby spróbował pod biurko.
                                      To marian co do tego...chyba znowu ma jakieś obiekcje. :blink:

Skomentuj

Odpowiedziałem na pytanie autora:

żeby spróbował pod biurko.
                                        To marian co do tego...chyba znowu ma jakieś obiekcje. :blink:
                                        Nie,wcale nie mówię że basu nie będzie gdy wstawi suba pod biurko,chodziło mi tylko o to że to jest oczywiste. Druga sprawa,tu chyba mamy walkę między sobą teraz :) kto wymyśli lepszą opcję (miejsce gdzie ma stać sub)

Ale spoko,jak widzimy autor tematu nawet się nie garnie do przestawienia suba,bo odpowiedź dostał już 8 lutego a dziś 11 i cisza

Niech zgadnę... kosz? bo po co zaśmiecać forum skoro nie ma odpowiedzi jak zagrał sub po przestawieniu? na temat akustyki to sobie można w necie poczytać...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X