Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bass reflex do subwoofera, strojenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bass reflex do subwoofera, strojenie

Jestem w trakcie budowy suba na mostku tda. Obudowę wyliczałem na WinISD 32l, strojenie na 35hz. Mam problem z doborem odpowiedniej średnicy bas relfexu.

Jak artykuły uczą:
    "Należy również stosować otwory z wyprofilowanym wylotem i rozszerzającej się ku wylotowi średnicy. W przypadku takiego otworu należy obliczyć średnią średnicę i podstawić do wzoru. Zalecam jednak zmierzyć charakterystykę impedancji głośnika w obudowie aby idealnie dostroić Fb (będzie w dołku między dwoma wierzchołkami). "

tak więc proszę wytłumaczcie mi jak wyliczyć tą średnią?
    Na stronie stx'a można dostać bass reflexy z opisanymi wymiarami. Jak dobrać własciwy?
    http://www.stx.pl/uploads/images/BR.jpg
    Przykładowo:
    jeżeli wprowadzę do programu średnicę otworu - "75mm"
    to wylicza mi że długość powinna wynieść "27,7cm" (super)
    a współczynnik Vent match wynosi 0,15

tak więc przy profilowanej budowie br co uznać za jego średnicę średnią?
    Czy pieprzyć to całe liczenie i po prostu wziąć wymiar D?

Przede wszystkim napisz na jakim głośniku robisz ten subwoofer. Od jego parametrów (między innymi) zależy jaką dobrać wielkość obudowy oraz jakie strojenie - wiedz, że WinISD sam nie podaje "najlepszego" rozwiązania co do aplikacji głośnika a jest to jedynie program, który pokazuje zachowanie tegoż w przyjętej przez Ciebie obudowie. Dobranie samej wielkości przekroju zależy w głównej mierze od średnicy głośnika - im większy głośnik tym potrzebny większy przekrój portu bo jak będzie za mały do będzie "piardkał" (każdy będzie ale przy odpowiedniej średnicy nie będziesz raczej tego słyszał). Tutaj jest też pewna pułapka bo im większy port wybierzesz tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo owego "piardkania" ale równocześnie będziesz musiał zwiększyć jego długość i w pewnym momencie może się okazać, że nie zmieści Ci się on w obudowie.

Jeśli chodzi o średnicę i długość portu BR (z którego, w połączeniu z wielkością obudowy wynika strojenie tejże) to podobno najbardziej wiarygodne wyniki wychodzą przy wpisaniu w program średnicy mniejszego przekroju (czyli przeważnie wlotu tunelu) ale prawda jest taka, że i tak wyliczone tam strojenie będzie jedynie przybliżone. Program nie uwzględnia czynników takich jak np wytłumienie, czy zmienny przekrój (wpisanie mniejszej średnicy to i tak tylko przybliżenie) które ma również wpływ na wyniki końcowe. Dokładne strojenie wyjdzie Ci dopiero na pomiarze impedancji głośnika w konkretnej obudowie i z konkretnym portem. Jeśli nie potrafisz wykonać tego pomiaru to pozostaje Ci dostrajanie "na ucho". Wiąże się to z zakupem ~trzech sztuk portów (najlepiej z taką średnicą wlotu, jaką wpisałeś w program oraz o długości większej niż ta wyliczona dla danego strojenia) i wykorzystaniem dwóch z nich na dostrojenie - czyli docinanie ich na różne długości i odsłuch każdej z wersji (skracanie długości podnosi strojenie a jej wydłużanie je obniża - równocześnie sprawdź sobie w WinISD jak zmieniają się wykresy dla obu przypadków). Jak dojdziesz do tego, co Ci najbardziej odpowiada to trzeci tunel docinasz na odpowiednią długość i montujesz w gotowej obudowie.

---------- Post dodany o 00:58 ---------- Poprzedni post o 00:55 ----------

PS - wg schematu tunelu, który przytoczyłeś, najlepiej będzie jak dla potrzeb programu przyjmiesz średnicę o wymiarze "D" i oczywiście "B" jako długość.

Skomentuj

wykonuje najbardziej popularny zestaw jaki jest możliwy mianowicie
      mostek tda
      stx 22/140/8

czy to będzie problem jeżeli wlot powietrza będzie odsunięty od ścianki 3-4 cm?

Skomentuj

Strojenie br najlepiej na słuch, jak zagra tak jak Ci się podoba to znaczy że ok. 3-4 cm, nie powinno być problemu..

Skomentuj

w takim razie może powiecie mi Panowie co wybrać, tzn bass reflex o parametrach:

a) otwór montażowy : 96 ; średnica rury: 76
          b) otwór montażowy : 79 ; średnica rury : 75

która konfiguracja bardziej optymalna?

Skomentuj

sluchaj dabyla bo dobrze gada
            mniejsza srednica otworu br powinna wynosic min 1/3 srednicy glosnika
            im wieksza srednica br tym bedzie on dluzszy
            a odleglosc br od scianki suba wynosic powinna min jej srednice
            ale w praktyce wychodzi, ze moze byc blizej (u mnie w samochodzie tak jest i jest ok)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

me.how, kup trzy takie tunele http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-101x218.html
              Średnica na pewno nie będzie za mała a i długość pozwoli na odpowiednie testy i w konsekwencji docięcie na wymiar.

Albo poszukaj w dziale gotowych konstrukcji i zobacz jak inni użytkownicy tego głośnika aplikowali go. Znajdziesz tam informacje jakich tuneli używali dla danych objętości obudów.

Nie na temat...
              Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              sluchaj dabyla bo dobrze gada
              No ba :flapper:

Skomentuj

Nie na temat...
                A niech ktos mi powie co zrobic, gdy pomiar impedancji kolumny wskazuje na strojenie 60Hz podczas gdy pomiar port response na 80Hz ? Komu tu wierzyc ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                  Nie na temat...
                  A niech ktos mi powie co zrobic, gdy pomiar impedancji kolumny wskazuje na strojenie 60Hz podczas gdy pomiar port response na 80Hz ? Komu tu wierzyc ?
                  A spotkałeś się z czymś takim:???:
                  Last edited by jamess8; 12.02.2011, 22:33.

Skomentuj

We wlasnych kolumnach

Skomentuj

wstawiłem br polecony przez dabyla
                      pyrkocze mi tzn jak tylko wstawię rurę w otwór to słyszę takie prprprprprprpprprprrrrrprr. czyli za mała średnica?

Skomentuj

Każdy tunel wydaje z siebie niepożądane dźwięki - w końcu to "burczybas" Dźwięk ten niweluje się albo poprzez zwiększanie przekroju - ale pociąga to za sobą zwiększenie również jego długości więc w pewnym momencie przestaje to być opłacalne, albo poprzez inne zabiegi typu wyprofilowanie końców tunelu, zachowanie odpowiedniej odległości tych końców od przeszkód. U Ciebie koniec wylotowy jest już wyprofilowany więc musisz zająć się tylko wlotem - podgrzewanie i rozszerzanie na szyjce butelki to sprawdzona metoda. Ale to dopiero jak już dopasujesz sobie długość tunelu do odpowiedniego strojenia. Fakt jest taki, że nieodpowiednie zestrojenie ukłądu rezonansowego powoduje tłoczenie przez tunel dużych ilości powietrza - niestety w tej chwili nie powiem Ci, czy dzieje się to przy zbyt wysokim czy przy zbyt niskim strojeniu - po prostu nie wiem tego ale taki efekt jest zauważalny (na filmikach jutubowych można zauważyć dziwne upodobanie do tego efektu u niektórych właścicieli takich "zagadkowych w swoim sensie" konstrukcji basrefleksowych).
                        Tunel, który masz jest zdecydowanie wystarczający dla Twojego głośnika tylko musisz trochę popracować nad jego ostateczną aplikacją.

Możesz pokazać zdjęcie Twojej obudowy? - najlepiej z wykręconym głośnikiem, tak, żeby było widać środkowy koniec tunelu.

Skomentuj

@debyl
                          tak jak doradzałeś kupiłem 3 br i eksperymentowałem z długością no ale zawsze przy głośniejszym słuchaniu pojawia się to denerwujące pyrkotanie powietrza.
                          symulacje pokazują że mogę sobie pozwolić na rurę o średnicy wewnętrznej 80mm, i chyba taką wstawię.

No i próbowałem wyprofilować te wloty powietrza butelką ale to nie takie proste jak mi się wydawało . w każdym bądź razie chyba skończy się na tym że wsawię większy port br.

chyba nie wpłynie to jakoś negatywnie na jakość dźwięku która mi się bardzo podoba ?
                          jak pudło zagra to bez fyrkotania to będę szczęśliwym człowiekiem
                          http://www.youtube.com/watch?v=dSzHDaM_HHE

sorry że tak długo odpowiadam ale życie, kolokwia itp

ahh i jeszcze mi się przypomniało. może to nie temat na ten wątek ale - strasznie wkurzające burczące trafo. - jak to wygłuszyć? okleić dokładnie ze wszystkich stron tą okładziną którą głośnik wykleiłem?

Skomentuj

Zamieszczone przez me.how Zobacz posta
                            No i próbowałem wyprofilować te wloty powietrza butelką ale to nie takie proste jak mi się wydawało
                            Oj, przegrzewałeś tworzywo, należało tylko zagrzać. Chociaż przyznam, że takie proste to nie jest

Skomentuj

Czasem można (zależy z jakiego tworzywa jest BR) gotować go, zanurzonego pionowo w dól w gorącej wodzie, a potem nałożyć na butelkę - wtedy ładnie się tunel profiluje :)

Skomentuj

tunele z stxa i polinka do tego się nadają?

Skomentuj

Zamieszczone przez me.how Zobacz posta

Możesz Mi powiedzieć co to jest na tym zdjęciu? nie wierzę że to co widzę to jest port bas reflex,raczej puszka po piwie...

po pierwsze-jeśli dobrze dobierzesz port br to nie powinno "pierdzieć"
                                  po drugie-czasem tak się zdarza że elektronika w subie powoduje lekkie "pierdzenie",dlatego polecam elektronikę oddzielać od obudowy robiąc dla niej osobną komorę
                                  po trzecie-utwór który zalinkowałeś nie ma aż tak niskiego zejścia aby br "pierdział",więc to co słyszysz nie musi być od razu efektem małej średnicy tunelu a: 1. nie wytłumionej prawidłowo obudowy 2. wysokim strojeniem 3. rodzajem przetwarzanych częstotliwości

Zalinkuję tobie utwór,sprawdź jak to zagra: http://www.speedyshare.com/files/272...ights_no.2.mp3

Lub po prostu odpal to: http://www.youtube.com/watch?v=_WcpfeYerps
                                  Last edited by marian; 06.03.2011, 10:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    tunele z stxa i polinka do tego się nadają?
                                    Z stxa nie zamawiałem nigdy br, z polinka mam fi-68x160mm i ciężko, powoli ale da się odkształcić. Przeważnie tunele zamawiam na allegro u maxim88 lub kupuje na giełdzie w krakowie, i te dają się odkształcić w miarę na 2-3 podgrzania w gotowanej wodzie. Tzn gotujemy, nakładamy do póki się odkształca, potem znowu go do gorącej wody i nakładamy, ale radzę użyć do tego jakiegoś starego specjalnego garnka, co by potem zupa nie smakowała zbyt plastikowo

Skomentuj

zrobiłem teraz tunel o średnicy 75mm i długości 215mm sklejając ten stxowy i rurę pcv (niby tyle winisd pokazał mi) i daleł słychać uderzenia wypychanego powietrza, prawie tak samo - zejście też nie jest jakieś powalające - stroiłem na jakieś 40hz.
                                      nie mam kur*a zielonego pojęcia jak to podobierać. zacząłem od długości 26cm i kroiłem po 0,5cm aż do 21,5 i dalej słyszę pyrkanie przy głośniejszej grze. jak jest cicho to spoko.

wytłumiłem też nie mocno. ścianka w której siedzi głośnik jest praktycznie nie obita. no a na elektronikę w środku nic nie poradzę. niestety to mój pierwszy projekt i muszę się zasłonić niedoświadczeniem.

z burczeniem trafa sobie poradziłem owijając je dwuwarstwowo materiałem to wytłumiania.

no ja jako chemik dodam jeszcze że przy profilowaniu za pomocą wrzącej wody można gotującą się wodę wysycić solą kuchenną co podniesie temperaturę wrzenia ze 100 do 12X st C - trochę to ułatwi sprawę
                                      Last edited by me.how; 12.03.2011, 12:43.

Skomentuj

Z wzorow wynika, ze powinienes slyszec furkot powyzej wychylenia 3,5mm. Niestety musisz sie albo do tego przyzwyczaic albo zalatwic sobie tunel o srednicy minimum 90mm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X