Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xVifa XG+wysoki ..proszę o rady konstrukcyjne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2xVifa XG+wysoki ..proszę o rady konstrukcyjne

Witam Was.Planuję budowę systemu 2,5 drożnego opartego na przetwornikach Vifa XG http://www.akustyk.com.pl/vifa/XG18WH-00-08.html . Do tej kontrukcji mam kilka pytań i prosiłbym Was o pomoc.Przede wszsytkim,jak wspomnialem mają to być 2,5 drogi,toteż pytam się jak znaleść punkt cięcia drugiego niskotonowca? Obudowa ma być dość wąska (chodzi mi o rewelacyjną stereofonie),toteż myśle że efekt baffle step pojawi się przy wyższych częstotliwościach.Problem w tym jak go znaleść,zrobić pomiar w obudowie tylko jednego niskośr. i znaleść miejsce spadku ,czy jak?Czy też może "całościowo" mam to nastrajać metodą prób i błędów,aż dojdę do minimalizacji tego zjawiska?Druga sprawa,chodzi mi o zgranie głośników w czasie,wiem że Yoshi80 sie tym zajmował.Wiem że robi się to przez pochylenie o x stopni kolumnę,mierzy sie podajże impuls (nie?).No ok,ale proszę o bardzo dokładne wskazówki jak to dokładnie wykonać,pokolei,co pomierzyc,jak to obliczyć (ten kąt).Następna sprawa,do tych głosników szukam głosnika wysokotonowego,cena do tak +-290zl sztuka.Od razu z góry mówię że Vify mnie nie interesują,przejadły sie,ale kręci mnie jakiś Eton czy Morel,moze jakis Seas,ale w życiu tych głosików na kopułkach nie słyszalem (tzn slyszalem taniego seasa w radmorach ls-20 i grało super),wiec prosze Was o rady.Proszę także o jasne,przejżyste posty.Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Jest taki programik do symulowania efektu „baffle step”:
    http://www.tolvan.com/edge/
    Znajdziesz tam też dokumentację.
    Zgranie głośników w czasie (wyrównanie fazy) uzyskuje się wtedy, kiedy ich centra akustyczne będą w jednakowej odległości od słuchacza. Visaton dla swoich głośników podaje wielkość SEO (Schallentstehungsort), która wyraża w milimetrach odległość centrum akustycznego od płaszczyzny mocowania głośnika.
    Spotkałem się kiedyś z takim podejściem do sprawy. Wyrównanie centrów akustycznych wiąże się z wielkością „offset” wyrażającą, o ile centra akustyczne przesunięte są względem płaszczyzny przedniej ścianki. Przyjmuje się, że tweeter ma offset = 0, offset woofera to odległość od płaszczyzny przedniej ścianki do środka kopułki przeciwpyłowej (w przypadku głośnika ze stożkiem fazowym jest to odległość mierzona do podstawy stożka)
    Pochyleniem przedniej ścianki zbliża się do słuchacza centra akustyczne głośników, które znajdują się niżej a oddala te, które są wyżej. O ile stopni należy pochylić ściankę zależy od różnicy offsetu i od odległości między głośnikami – zależności geometryczne. Pochylanie ścianki w przypadku kolumny z dwoma wooferami nie ma wielkiego sensu, gdyż nie da się w ten sposób wyrównać centrów obu wooferów (zawsze ten niższy będzie bliżej słuchacza niż ten wyższy), chyba, że jest to działanie zamierzone.
    Pochylanie przedniej ścianki trzeba też przemyśleć pod kątem charakterystyk kierunkowych tweeterów. Niektóre, nawet te droższe mają je niespecjalne.
    Wyrównanie centrów akustycznych można uzyskać przy pionowej ściance przedniej przesuwając głośnik niskotonowy bliżej słuchacza (tak jest zrobione w kicie Visatona Casablanca Mk. IV - http://www.visaton.com/deutsch/artik..._745_6_21.html)
    Na głośnik Etona 290 zł to dużo za mało (niestety), ten tańszy, 19SD1 kosztuje prawie 400 zł (1 szt.). Z Morelami i Seasami trochę lepiej za ok. 300 zł za 1 szt. można już coś wybrać. Etonów i Moreli nie słyszałem, kiedyś natomiast miałem okazję słuchać Seasa (był to któryś z kopułką jedwabną 27 mm) w aplikacji DIY w parze z 18 cm Seasem z aluminiową membraną i pamiętam, że bardzo mi się podobał. Nic bardziej konkretnego nie mogę powiedzieć ... dawno to było.

Skomentuj

hey,masz racje ALT,wszyscy raczej nie proponują zabawy z pochylaniem - daruje sobie :) .. Dumam nad kopułką,widze że tak vifa xg bedzie sie tez dobrze aplikować z kopułkami 19mm,myśle nad monacorem dt-19su,koszt w sumie niewielki a wygląda ciekawie...zobaczymy...myśle że projekt bedzie totalnie od początku,w necie cos tam,ale bardzo mało jest o vifie xg,poza tym niechce kopiować czyichś projektów.Narazie największy problem w zaaplikowaniu tej 0,5 drogi.

Skomentuj

Vifa XG ... od dawna kręci mnie ten głośnik (nawet bardziej niż XT), tym bardziej, że niewiele wiem o jego aplikacjach. Kiedyś zrobiłem projekt na tym głośniku i D27TG, ale jakoś nie doczekał się realizacji. Wyszły inne, ważniejsze sprawy ... finansowe rzecz jasna.
        Co do tego Monacora DT-19SU, to nie chcę Cię zrażać, ale jakoś nie mogę uwierzyć w dobre i tanie głośniki i nie bardzo mogę go sobie wyobrazić jako godnego partnera dla Vify XG. Może lepiej dołożyć trochę, choćby do Peerless’a DT100 ? Nie jestem pewien. Taka luźna sugestia.
        Monacor ma jeden, bardzo dobry ponoć, głośnik wysokotonowy: DT-400. Gdzieś czytałem o nim bardzo dobre opinie. Jednak cena, jaką mi zaproponowano w GMM była dość nieprzystępna –około 300 zł. Za te pieniądze wolałbym już chyba jakiegoś Seasa.
        Co do projektu 2,5 drogi – niestety nie mam doświadczeń. Nie mogę pomóc. Zawsze robiłem 2 albo 3, 2,5 nigdy. Może czas spróbować ...
        Pozdrawiam.
        ALT

Skomentuj

Obudowa stopniowana na froncie wymaga takze jak i pochylane pewnych korekcji zwrotki.
          Co do ciecia w 2,5 drogi yto zalezy od glosnika zeby ladnie wyszla chka po zlozeniu.Czestotliwosc podobna do jakby wbudowanego suba tak to zawsze wyglada.

Skomentuj

ALT ten monacor 19mm kosztuje chyba 150zl sztuka ...ale masz racje,i tak to głosnik troszeczke "słaby" do tej konstrukcji.Kręci mnie Morel i Eton,mają tam modele na które mnie stać (w QBA podawają cene Morela albo Etona czasem na parę! a nie sztuka!),tymbardziej że w zasadzie ich wooogule nie słyszałem.Vifa mi troszke nie odpwowiada,niewiem,są to w zasadzie dobre głośniki (lubie vife DX),ale no coś w nich jest co mi nie gra.Seasa też nie mam specjalnie osłuchanego w wysokich tonach,ale jak usłyszałem apliakcje taniej kopułki seasa w radmorach ls-20 to byłem zachwycony.A morel i eton to takie mniej pospolite głosniki.Świetny jest też Usher,naprawde podoba mi sie.ALT powiedz mi bo niewiem czy dobrze rozumie,robiles projekt na vifie XT czy XG z d27? MarekW,no masz racje,chodzi o to żeby ładnie chaka wyglądała,ale żeby to sie tak samo zrobiło...eh....

Skomentuj

Nie jestem pewien, czy ten DT-19SU powinien kosztować aż tyle. Kupowałem w GMM gdzieś tak późnym latem DT-109 i płaciłem 74 zł + koszty dostawy. Na stronie Monacora jest podana cena tego głośnika: 25,50 Euro. Dla DT-19SU podają cenę 30,75 Euro, więc proporcjonalnie nie powinien kosztować więcej niż jakieś 90 zł. Chyba, że ktoś postanowił więcej na nim zarobić albo zmieniło się coś, o czym jeszcze nie wiem.
              Qba podaje cenę Etona 19SD1: 374 zł za 1 szt. natomiast Morela MDT29 (dla przykładu): 495 zł za 1 parę. Być może jest to błąd w cenniku – nie sprawdzałem.
              Cena Moreli MDT29 nie jest zaporowa, tylko że nie znam nikogo, kto by ich słuchał i mógł potwierdzić, że wartają swojej ceny.
              Projekt robiłem na XG i D27. Niestety skończyło się, jak wspomniałem, na części teoretycznej (symulacje głośnika i zwrotnicy, rysunki itd.). Okazało się, że są inne, ważniejsze potrzeby finansowe. Do tej pory nie wróciłem do niego i niestety nic nie wskazuje na to, że w dającej się przewidzieć przyszłości wrócę do niego.

Skomentuj

a może ten by pasował: naprawdę okazja
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36920624

taki żarcik. swoją drogą ciekawe jak to gra?

Skomentuj

Powinien grać nieźle, ale ten pewnie lepiej:
                  http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt
                  Też żarcik, rzecz jasna.
                  Ciekawe zresztą, ile sztuk tych głośników rocznie można sprzedać w naszym kraju?

Skomentuj

ups. faktycznie drogi jest. nawet nie chce wiedzieć ile kosztowałaby para kolumn na takich accutonach + srednibas tej samej klasy no i oczywiście zwrotnica jakoscią nie odbiegająca od reszty elementow.

wydaje mi się że firma taka jak akkus posiada takie przetworniki w swojej ofercie ale tylko i wyłącznie po to aby podnieść własny prestirz i klase. To tak jak w prawie kazdym salonie samochodowym stoi zawsze jedna taka fura ze hej, a ludzie i tak wyjeżdżają z salonu czymś zupełnie tańszym.

Skomentuj

Prawda. Widuje się jednak na naszych ulicach fury za kilkaset tysięcy złotych (z polskimi rejestracjami). Chociaż dużo więcej jest np. 15-to letnich Volkswagenów. No cóż, nie każdy może mieć np. Bentleya czy Rolls-Royce'a albo Accutona z diamentową membraną. Na tym m. in. polega zdaje się luksus. Tak naprawdę nie wiem. Nie doświadczałem. A szkoda ...

Skomentuj

Czaruję...
                      X