Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory

Witam. Na wstępie zaznaczam iż w temacie DIY jestem zielony. Znalazłem w piwnicy dwa monitory na głośnikach tonsil GDN 13/50/4. Głośniki są 8 ohmowe, połączone ze zwrotnicą.Monitory sa dwudrożne Niestety brakuje wysokotonowych głośników. Czy te informacje wystarczą aby polecic mi jakiś głośnik wysokotonowy, który mógłbym zamontowac do tych kolumienek?
    Last edited by rgomez; 08.02.2011, 20:54.

Najlepiej jak byś pokazał zdjęcie tych kolumn (lub po prostu znajdź w necie i daj linka),może uda się znaleźć oryginalne wysokotonówki :)

Skomentuj

a moze gdzies jest nazwa, model?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Niestety żadnej nazwy/naklejki na kolumnach nie ma. Postaram się wrzucić dzisiaj zdjęcia, może uda sie proces identyfikacji. Na razie rozebrałem jedną kolumienkę, dlatego wiem jaki głośnik, a zwrotnica na częściach niemieckich. Równie dobrze moga to być kolumny tylne od kina domowego jakiegoś, choc nie wiem czy na takim głośniku były robione takowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez rgomez Zobacz posta
          zwrotnica na częściach niemieckich
          moga to byc jakies niemieckie kolumny na glosnikach westry - bardzo duzo tego kiedys eksportowalismy (westra=eksportowa marka tonsila i tesli)

Skomentuj

Niestety czasu na zdjęcia wczoraj nie było. Szukając w necie wszystkiego o tym głośniku (gdn 13/50/4), natrafiłem na temat o małych monitorach a w nim na zwrotnicę identyczna z moją. Kolega pisze tam iż zwrotnica ta ładnie gra z GDWK 8/50. wklejam linka do tematu i zdjęcia zwrotnicy http://diyakustyk.com/forum/male-tan...i-t714-60.html

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 11:22 ----------

No i sprawa sie wyjaśniła. Są to satelity z zestawu Tonsil ZgB 60-8-594. Oryginalnie jest tam GDWK 7/50/19 chyba. Nie wiem czy jest sens zabawy z tymi kolumienkami? Czy kupić te 7/50 ( allegro-33zł) czy może 8/50 - cena podobna, czy dać sobie spokój? Mam amplituner yamahy rx-v 550 z głośnikami yamahy 5,1 podłączone jako zestaw A do ampli i myślałem na początku aby te małe tonsile podłączyć jako zestaw B. Nie wiem tylko czy jest w tym jakiś sens? Z tego co mogłem znależc w necie ludzie uzywali tego równierz jako satelity stereo.

Skomentuj

tych glosnikow byly 3 wersje rozniace sie glownie materialem membrany
              reszta wersji to odmiany stylistyczne (czarny, szary, z czerwonym paskiem i okragly front)
              zwroc uwage czy GDWK 7/50/19 mial membrane z plastiku, pianki czy z tkaniny
              dobierz dowolny z kolekcji z taka sama memebrana a masz jakies 75%szans ze bedzie to dobrze gralo :P (nie wiecej poniewaz sporo sie pozmienialo od tamtych lat)

Skomentuj

Niestety nie wiem z jaka kopułką byl ten 7/50/19 ponieważ nie mam oryginalnych. Znaczy sie nie dawać innych typu gdwk 8/50 tylko bardziej te co były czyli 7/50/19? Jak pisałem podobno ta zwrotnica dobrze grała z 7/50.

Skomentuj

Czaruję...
                X