Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Arn-226-03/4 + mission tm025

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Arn-226-03/4 + mission tm025

Czy da się jakos pożenić te glośniki w ukłądzie dwudrożnym? Ktoś w ogóle probowal ARN-226-03/4 w ukłądzie dwudrożnym?

wrzuc jakies charki producenta chociaz...

Skomentuj

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=99&l=2&catg=1
      http://www.datasheets.pl/SPEAKERS/AUDAX/tm025c1.pdf
      raczej są ogolnie znane tu na forum...

Skomentuj

Bez pomiarówki sie nie obejdzie... koło 3 kHz byś mógł podzielić...
        Była w ofercie TVM kolumna an 1 x ARN 226 i ARV niestety nie znalazłem zwrotki do tego,

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
        Czy da się jakos pożenić te glośniki w ukłądzie dwudrożnym?
        Dać się da tylko czy to zagra tak byś sobie wyobrażał ?? Mógłbyś z tego wykombinować 2 way plus 2 suby ;] z aktywnym cięciem.

Skomentuj

można z pj-tką stx-a , jest tania , nisko można ciąć i ładnie brzmi :) ale ekspertem nie jestem

Skomentuj

w sumie to mam parkę arn-226-03/8 (8ohm) i te missiony to moze poddałbym je na pomiary i wszystko byłoby wiadomo czy się nadają...

Gdyby charki były takie jak producenci podają to myślę, że można by próbować ciąć na ok 2,2kHz... hmm..

Skomentuj

a ja mam dokladnie tego samego ARNa i te missiony...
              ale skrzynki na pomiary juz brak

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Gdyby charki były takie jak producenci podają to myślę, że można by próbować ciąć na ok 2,2kHz... hmm..
                Miłoby było z niego wycisnąć troche wiecej średnicy :) jak mierzyłem ARN 188 to sie charka zgadzała ;]

Skomentuj

teoretycznie mozna by je polaczyc ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a jakiej wielkości musiałaby być odgroda, aby miałą ona sens...?

Skomentuj

Wydaje mi się, że za bardzo im się charakterystyki rozłażą. ARN'a widzę do podziału w okolicach 1kHz, może trochę wyżej, co by mu te zniekształcenia powyżej 2kHz wyciąć. Missionem poniżej 3kHz też zaczyna szarpać - nawet producent tnie go przy minimum 2,9kHz, II rzędem. Moim zdaniem będzie ciężko je zgrać. ARN bardziej nadaje się do konstrukcji 3-drożnej.

dolphin123, o jaką odgrodę chodzi?

Skomentuj

wydaje mi sie, ze ekstremalnie to mozna arna by ciac przy 2kHz ale filtr bedzie musial byc wyzszego rzedu. Ale lepiej bylo by przy 1kHz.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Podział na w okolicach 3kHz moim zdaniem będzie najlepszy...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Ale lepiej bylo by przy 1kHz.
                          Missiona od 1kHz chcesz puścić? :blink:

Skomentuj

nie missiona arna
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zarówno puszczenie Missiona od 1kHz, jak i ARN'a do 3kHz, to złe pomysły. Głośniki mają zniekształcenia na krańcach pasma i w ustalaniu podziału nie można patrzeć tylko na to, jak daleko sięga pasmo ale również na to, co się dzieje na jego skraju. Mission to nie jest głośnik do niskich podziałów i najlepiej łączyć go z jakimś mniejszym niskośredniakiem (coś w rodzaju 13/40/2 lub 14-100-8-SCX z rodzimego rynku), który ma dobre średnie pasmo albo z głośnikiem średniotonowym w konstrukcji 3-drożnej. Moim zdaniem te głośniki nie pasują do siebie. Oczywiście można je ze sobą połączyć i będą grały - ale w innych aplikacjach, z innymi podziałami pewnie da się z nich wycisnąć trochę więcej "czystego dźwięku".

Skomentuj

ale kto pisal o cieciu missiona ok 1kHz?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                  Zarówno puszczenie Missiona od 1kHz, jak i ARN'a do 3kHz, to złe pomysły. Głośniki mają zniekształcenia na krańcach pasma i w ustalaniu podziału nie można patrzeć tylko na to, jak daleko sięga pasmo ale również na to, co się dzieje na jego skraju.
                                  Dokładnie tak. Nawet jakby wycudować zwrotnice co to ładnie połączy to będzie grać jak kupa. To nie ma szans dobrze działać.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                    Dać się da tylko czy to zagra tak byś sobie wyobrażał ?? Mógłbyś z tego wykombinować 2 way plus 2 suby ;] z aktywnym cięciem.
                                    Takie cos też będzie, takie 2+2 w postaci http://diyaudio.pl/files/g_o_nik_112.jpg do kina. Ale to inna para kaloszy.

Polaczenie ARN 226 i missiona jest czysto teoretyczne, ale nie mam systemu pomiarowego nie nie mam jak przetesowac dlatego pozwolilem sobie na temat-dywagacje.

Skomentuj

no to skoro już wiemy, że nie ma sensu 2dróg z takim zestawieniem to wystarczy poszukać arna116 lub czegoś podobnie taniego i dobrego do 3dróg.

Skomentuj

Tylko malo 3-drog z jednym arn 226, przewaznie sa konstrukcje na dwoch 8-omowych na kolumne. No i koszty zwrotnicy przewyzsza koszty glosnikow zeby bylo smieszniej.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...